Stuff

İnceleme I Apple iPad Pro 9.7

Apple, Mart ayında düzenlediği etkinlikte küçük iPhone modeli SE ile birlikte dev tableti iPad Pro’nun 9.7 inç ekrana sahip modelini tanıttı. iPad Air 2 ile iPad Pro arasındaki boşluğu dolduracak olan modeli tüm detaylarıyla inceledik.

Tanıdık tasarım

 

Apple’ın tanıdık tasarım anlayışı küçük iPad Pro’da da devam ediyor. İlk bakışta iPad Air 2’ye benzeyen modelin detaylarda farklılaştığı görülüyor. Özellikle cihazın arka kısmında.

En çok dikkat çeken tasarım farklılığı kamera lensinde. Kamera, iPhone modellerinde olduğu gibi çıkık duruyor. Kameraya True Tone flaş eşlik ediyor.

Bir diğer farklılık ise iPad Pro 9.7’de kullanılan 4 adet hoparlör. Cihazın dört bir yanında bulunan hoparlörler sayesinde cihazı yatay veya dikey kullansanız bile seste herhangi bir kayıp yaşamıyorsunuz. Ayrıca cihazın üzerinde klavye ile bağlantı kurması için üç adet küçük yuvarlaktan oluşan Smart Connector bulunuyor.

Ekran

iPad Pro 9.7’nin ekranı büyük oranda Air 2’nin ekranına benziyor. 9.7 inç boyutundaki ekran 2048×1536 çözünürlüğe ve 264ppi piksel yoğunluğuna sahip.

2013 yılında tanıtılan iPad Air’den bu yana kullanılan benzer ekran artık eskimeye başladı. 2K çözünürlüğe sahip tabletleri düşündüğümüzde Apple’ın bu konuda geri kaldığı görülüyor. Air modellerinde bu kabul edilebilir olsa bile Pro modelinde düşük çözünürlük hayal kırıklığı yaratıyor.

Apple’ın True Tone ekran kullandığı ilk cihaz olma özelliğine sahip. Bu sayede ışık ve beyaz tonları oldukça dengeli kullanılmış. Bu sayede iPad Pro 9.7’yi kullananların gözleri daha az yoruluyor. iOS 9.3 ile gelen Night Shift özelliğiyle birlikte özellikle gece kullanımında kullanıcıların gözünün daha az yorulması sağlanıyor. Daha yumuşak tonlar sayesinde bu sağlanıyor.

Performans

iPad Pro 9.7 abisi iPad Pro’daki gibi A9X işlemci ve M9 grafik işlemcisiyle geliyor. En büyük farklılık ise abisinde 4 GB olan RAM 2 GB’a düşmüş durumda. Kullanımda çok büyük farklılık yaratmayan bu düşüş, tasarım programı çalıştırdığınızda fark yaratıyor. Eğer amacınız tasarım yapmaksa büyük ekranlı modeli seçmeniz daha doğru olacaktır.

Peki Antutu skorlarında durum nasıl? Büyük Pro 184065 puan alırkken küçük Pro 162735 puan aldı. Özellikle 3D çalışmalarda bu fark yaratacaktır. Air 2’de ise Antutu puanı 108103’e düşüyor.

Bu performans farklılığı nerelerde işinize yarayacak? 4K video düzenlemelerini rahatlıkla yaparken ayrıca Garageband üzerinden dilediğiniz müzikleri ortaya çıkartabilirsiniz.

Küçük iPad Pro’nun Air 2’den ayıran konu Pencil ve Smart Keyboard. Pencil sayesinde ekranda notlarınızı alabilir,çizimler yapabilirsiniz. Uyguladığınız baskıya göre ekran farklı tepkiler verebiliyor. Bu sayede gerçek kaleme en yakın sonuçları alabilirsiniz.

Akıllı klavye

Büyük iPad Pro’da gördüğümüz Smart Keyboard küçülerek küçük iPad Pro’ya uyumlu hale geldi. Pencil kadar devrim yaratmasa da Smart Keyboard ile kullanıcılar iPad’lerini küçük bir laptop’a çevirebilir. Kolay kullanımı ve tasarımının kullanıcı dostu olmasıyla artı puanları haznesine yazdırıyor.

Laptop’tan tablete geçmek birçok kullanıcıya problem yaratabilir. Ama çok detaylı işler gerçekleştirmiyorsanız – sosyal medya, basit yazı işleri gibi – iPad Pro ve Smart Keyboard ikilisi birçok kişiye yeterli gelecektir.

Ayrıca 10 saate yaran batarya ömrü sayesinde birçok laptop modelinden daha uzun kullanıma sahip. Hafif olmasının yanı sıra uzun kullanım süresi birçok kişinin laptop’u bırakıp iPad Pro 9.7’ye dönmesini sağlayacaktır.

Kamera

Tasarım konusunda kısaca değindiğimiz gibi iPad Pro 9.7’de iPhone 6s’te kullanılan kamera kullanılmış. 12 MP kameraya True Tone flaş da eşlik ediyor. Bu sayede karanlıkta fotoğraf çekmek daha kolaylaşıyor.

Pro 9.7’de kullanılan kamera iPhone 6s’te sergilediği performansın benzerini sergiliyor. Renkler oldukça doğal ve görüntüler keskin. Live Photos özelliği iPad Pro 9.7’de de karşımıza çıkıyor ama 3D Touch özelliği aktarılmamış.

Fiyat

Fiyatlara baktığımızda iPad Pro 9.7’nin iPad Pro iPad Air 2 arasında konumlandığını görebiliyorsunuz. 2199 TL’den başlayan fiyat Air 2’nin 1449 TL’den başlayan fiyatına göre yüksek gözükse de Pro 9.7’nin 32 GB hafızayla satışa sunulduğunu göz önünde bulundurmak gerekli.

Eğer iPad Pro 9.7’nizi Apple aksesuarlarıyla geliştirmek isterseniz Pencil için 379 TL, Smart Keyboard için 549 TL ödemeniz gerekli.

Karar

iPad Pro 9.7, iPad Air 2 ile iPad Pro arasındaki boşluğu rahatlıkla dolduruyor. Laptopa gerek kalmadan birçok işinizi rahatlıkla görecektir. Eğer yaratıcılığınızı konuşturmak isterseniz Apple bunun için aksesuarlar da sunuyor. Bizce Apple bu zamana kadar en iyi iPad modelini üretti.

Stuff Görüşü: Ucuz değil ama iPad Pro 9.7 en iyi tablet.

Beğendiklerimiz:

Beğenmediklerimiz: