İnceleme | HTC One A9

Satış rakamları açısından 2015 yılını pek iyi geçirmeyen HTC, One A9’u piyasaya sürdü. Bakalım HTC beklediği ilgiyi görecek mi?

TASARIM

a9-back

Herkes gibi biz de HTC One A9’u elimize aldığımızda “Ne kadar da iPhone 6s’e benzeyen bir telefon” dedik. Tasarım açısından iPhone ile benzerlikler göstermesine rağmen HTC’nin klasik tasarım dilinin kullanıldığını görüyoruz. Kullanılan metal kasa geçtiğimiz yıllarda satışa sunulan diğer HTC’lerle de benzerlikler taşıyor.

One A9’un kasası 7.3 mm inceliğe sahip. Bu sayede telefon ele çok rahat oturuyor. Kasanın yuvarlatılmış kenarları da buna destek oluyor.

iPhone ile benzerlikler detaylarda da devam ediyor. Cihazın yanında olan ses açma kapama düğmesi ve sim kart yuvası bir diğer benzer nokta. One A9’da ayrıca microSD kart yuvası bulunuyor. Bu sayede kullanıcıların yüksek hafızalı model almak için yüksek paralar ödemesine gerek kalmıyor. Ayrıca Android 6.0 Marshmallow sayesinde, microSD kart cihazın kendi hafızasıyla ortak çalışabiliyor. Kısaca anlatmak gerekirse, bu özellik, uygulamaları microSD karta atıp oradan çalıştırma imkanı sunuyor.

PARMAK İZİ

a9-fingerprint_scanner

HTC’nin One A9 üzerinde en çok durduğu konulardan biri, parmak izi okuyucusunun çok hızlı çalışması. Bunun için kullanıcıların parmaklarını farklı açılardan taratması gerekiyor. Testlerimiz sırasında başarılı sonuçlara imza atan parmak izi okuyucusu diğer rakiplerine göre daha iyi sonuçlar ortaya çıkartıyor.

HOPARLÖR
Daha önceki HTC One modellerine baktığımızda kaliteli hoparlör sistemine sahip olduğunu görüyoruz. Bu gelenek One A9’da da devam ediyor. BoomSound hoparlörler görevini başarıyla yerine getiriyor.

Ses konusunda en önemli gelişme ise kulaklık çıkışında gerçekleşmiş. Daha yüksek voltaja sahip kulaklık çıkışı kaliteli müzik dinlemeyi sevenleri mutlu edecektir. Ayrıca cihazın içerisinde DAC olması rakiplerine üstünlük sağladığı bir diğer nokta.

EKRAN

one-a9-screen

HTC, One A9’da 1080p LCD ekran yerine 1080p AMOLED ekran kullandı. Bu gelişme artan rekabet ortamı için çok önemliydi.

5 inç boyuta sahip olan 1080p AMOLED ekran renkleri verme konusunda başarılı işlere imza atıyor. Testlerimiz sırasında YouTube logosunun kırmızısını derin verirken, Chrome’un logosundaki renkleri de net verdiğini gözlemledik. Ayrıca yüksek kontrast oranı bir diğer artı.

Çözünürlükte ise ekranın sınıfta kaldığını görüyoruz. Rakiplerinde 2K çözünürlüğün neredeyse standart haline geldiğini biliyoruz. HTC’nin 1080p çözünürlüklü ekran kullanması bu yoğun rekabet ortamı için eksi puan olarak hanesine yazılıyor.

İŞLETİM SİSTEMİ

a9-sense

Nexus dışında Android 6.0 Marshmallow’un karşımıza çıktığı ilk telefon One A9. HTC, diğer telefonlarında olduğu gibi bunda da Sense UI arayüzünü kullanmaya devam etti.

Kullanılan arayüz sayesinde kullanıcılar kendi isteklerine göre telefonlarını şekillendirebiliyor.

PERFORMANS

a9-processor

HTC, One A9’u fiyat bakımından diğer markaların amiral gemilerine yakın olarak konumlandırdı. Fakat cihazın performansı diğer onlara yetişemiyor.

Cihazda kullanılan Snapdragon 617 işlemci, orta sınıf telefonlarda gördüğümüz Snapdragon 615’in daha hızlı versiyonu. Genel performans anlamında gayet yeterli olan bu işlemci yoğun kullanımlarda rakiplerinin performans seviyesine yetişemiyor.

KAMERA

a9-camera

Son dönemde telefonlarda karşımıza çıkan manuel moda sahip kamera trendine HTC de uymuş. One A9’un kamerası istenirse manuel ayarlanabiliyor. Ayrıca RAW çekim modu sayesinde Photoshop gibi programlarla fotoğrafın üzerinde daha fazla oynama imkanı sunuyor. 13 MP çözünürlük sunan arka kamera genel anlamda başarılı olmasına rağmen rakiplerinin gerisinde kalmaktan kurtulamıyor. One A9, düşük ışıklı ortamlarda başarılı sonuçlar sunmayı biliyor. Gün ışığında çekilen fotoğraflar ise One A9, Galaxy S6 ve LG G4’e göre geri kalıyor.

Cihazın önünde bir HTC klasiği olan 4 MP’lik UltaPixel kamerayı görüyoruz. One M9’da da karşımıza çıkan UltraPixel kamera genel anlamda başarılı olsa da daha iyi selfie kamerasına sahip telefonlar mevcut.

BATARYA

a9-battery
HTC One A9’un içerisinde 2150 mAh’lık bir batarya bulunuyor. 5 inç ekranla birleştiğinde uzun kullanım ömrü sunması bekelen One A9 ne yazık ki istenilen performansı sergileyemiyor. İşlemcinin yoğun çalıştığı durumlarda batarya tüketimi çok hızlı oluyor.

Cihazda sunulan hızlı şarj özelliği, bu hızlı batarya tüketimini bir nebze de olsa telafi ediyor.

KARAR

a9-verdict

Tasarımıyla adından söz ettiren HTC One A9 ne yazık ki istenileni veremiyor. Diğer markaların amiral gemilerine yakın bir fiyatla satışa sunulması bunda en önemli etken oldu. Bu fiyat aralığında daha iyi sonuçlar sergileyen telefonlara karşı HTC’nin istediği satış rakamlarına ulaşması zor gözüküyor.

Beğendiklerimiz:

  • Yüksek kontrastlı AMOLED ekran
  • Verdiği kaliteli his
  • Parmak izi okuyucusunun performansı

Beğenmediklerimiz:

  • iPhone’a olan benzerlik
  • Yüksek fiyat
  • Batarya performansı

Teknik Özellikler:

  • Qualcomm Snapdragon 617 işlemci
  • 2 GB RAM
  • 16 GB dahili hafıza / microSD kart yuvası
  • Android 6.0 Marshmallow işletim sistemi
  • 5 inç AMOLED ekran / 1080p çözünürlük
  • 13 MP arka kamera
  • UltraPixel ön kamera

İlgili Yazılar