Stuff

İnceleme: Google Pixel

Beklediğiniz Google telefon yoksa bu mu? Evet Google resmen bir iPhone üretti, peki bunun için bu kadar beklemesine gerek var mıydı? 

2010 yılında Nexus telefon sahipleri, “Google bu kadar büyük bir şirketken ürettiği akıllı telefonlara kendi ismini koysa olmaz mı?” diye sormuştu. Google bunu şimdi Google Pixel ile gerçekleştirdi. Artık bir teknoloji mağazasına girdiğinizde Samsung Galaxy S7, HTC 10 ve LG G5 yanında bu telefonu görebileceksiniz. Onlardan ayrılan en önemli özelliğiyse, Google Pixel bu diğer telefonların çalıştırdığı Android OS’yi yapan kişilerin elinden çıkma bir telefon. Kullandık, inceledik ve sizin için değerlendirmelerimizi yazdık. 

Tasarım

En başta plastik. Bu yüzden çok da fantastik bir tasarımı olduğu söylenemez. Daha doğrusu bir amiral gemisi telefondan bahsediyoruz ve bu yüzden tasarımı konusunda beklentilerimiz de haliyle yüksekti. Ama Pixel o kadar da iyi görünmüyor. HTC 10 ile Apple’ın iPhone 7’sinin biraz harmanlanmış hali. 

Pixel, Galaxy S7’den daha hafif. Yalnızca 143 gram. Elinize aldığınızda çok kaba ve hantal hissettiriyor. Ayrıca microSD girişi ve su geçirmezlik özellikleri de yok. Tüm bu özellikler bu fiyattaki bir Android telefonundan doğal olarak beklenen özellikler. 

Kişisel olarak, parmak izi okuyucusunun cihazın arka kısmında yer alması beni rahatsız etmedi. Ancak bu konuda herkes farklı düşünüyor olabilir çünkü telefonunuz masanızın üstünde duruyorken eski usül şifre girmeniz gerekiyor olacak. Sonuç olarak Pixel tasarım açısından sınıfta kalıyor. Bu telefonun Google tarafından üretildiğini bilmeyen biri sırf tasarımı için bu telefonu almak ister mi? Sanmıyoruz.

Kamera

DXOMark Mobile skor sitesi Pixel’in kamerasını en iyi akıllı telefon kamerası olarak açıkladı. 12 MP arka kameraya sahip olan Pixel, iPhone 7 ve Samsung Galaxy S7 ile kafa kafaya gidebilir. Şirket, Nexus 6P’deki f/2.0 diyafram lensin aynısı ve aynı sensörü yeni bir donanıma eklemiş. Pixel’in videolarda sahip olduğu muhteşem elektronik stabilizasyon rakiplerinin hiçbirinde yok. Bu sayede yürürken titremeyi düşünmeden çekiminizi yapmaya devam edebilirsiniz.

Fotoğraflarının çekim kalitesiyse, çok da kötü değil. Otomatik çekimde HDR+ modunu açarsanız Instagram’ınız için gayet başarılı bir görüntü çekebilirsiniz. Telefonda optik görüntü sabitleyici olmaması sizi endişelendiriyorsa, bunu sorun etmeyin. Çünkü lazer otomatik odaklama ile görüntüleriniz düşük ışıkta bile çok keskin olacak. Pixel’in 8 MP’lik ön kamerası da başarılı selfieler çekmenizi sağlayacak. Tek ihtiyacınız olan doğru ışık koşullarını yakalamanız. 

 

Google Assistant

Kamerasının yanı sıra, Google’ın Pixel’in diğer telefonlardan daha iyi olacağını iddia etme nedenlerinden biri de Google Assistant. Yeni başlayanlar için bunu Android 7.1 Nougat telefonlar için ilk telefon olduğunu belirtelim. Assistan, Google’ın yeni yapay zekaya sahip yardımcısı. Aslında temel olarak Google Now’ın yükseltilmiş bir versiyonu. Bir de Apple’ın Siri’si ve Amazon’un Alexa’sının rakibi. Çalışma mantığı da onlarla aynı. Pixel istediğiniz şeylere cevap veriyor, yani çoğu zaman…

Assistant, Google Now’a sorduğunuz “Bugün yağmur yağacak mı? Saat 72ye alarm kur” gibi cümlelerinizi uygulamaktan biraz daha fazlasını yapıyor. Google Now’dan farklı olan yanı içeriği. Şimdi, “bana en yakın kafe nerede?” diye sorduğunuzda size bir seçki sunacak. “Yakınımdaki en iyi restoranlar hangileri?” derseniz size TripAdvisor’dan bir sayfa sunacak. Eğer Google Assistant’ın limitlerini bilirseniz onu iyi olarak değerlendirirsiniz. 

Android Nougat

Android Nougat’ya sağlam düzenlemeler yapılması için çok emek harcandı. Şimdi Google’ın yeni GIF-dostu klavyesi var. Tıpkı Messenger gibi çalışıyor ancak henüz WhatsApp ve diğer 3. parti alternatifleri desteklemiyor. Öyle görünüyor ki Pixel kullanırsanız, Google’ın işletim sistemi genel olarak yeni özellikleri ilk size sunacak ve size daha çok hareket alanı verecek. 

 

Ekran

Pixel’in 5 içn ekranı size çok fazla sorun çıkartmayacak. Ne izliyor olursanız olun, HD her inçe 441 piksel size keskin ve güçlü görüntüler sunacak. Örneğin Star Wars’un son Rogue One fragmanı çok iyi görünüyor olacak. Eğer toplu ulaşımda YouTube’dan bir şeyler izleyen biriyseniz Pixel size çok iyi davranacak. İyi görüntüleme açıları ve hoşnut eden detaylarıyla herkese yeterince iyi bir görüntü sunuyor olacak. 

Güç 

Snapdragon’un yeni 821 çipini çalıştıran ilk telefon olan ve 4 GB RAM’e sahip Pixel düşük güce sahip değil. Pek çoğumuz akıllı telefonları aramalar, mesajlaşmalar, sosyal medya ve Google Docs gibi işler için kullanıyoruz. Bu yüzden telefon üreticileri odaklarına telefonların kameralarını alıyor ve güç konusu öteleniyor. Günümüzde telefonların güç ve performansları yerine, iyi fotoğraf çekip çekmediğine bakıyoruz. Pixel ise bu işin altından iyi bir şekilde kalkıyor. En azından Asphalt 8 oynarken ihtiyacınız olan tüm grafikleri çalıştıracak. 

Batarya

Pixel’de 2770mAh batarya hücresi var (XL modelinde bu 3450 mAH kapasiteye sahip). Bu sayede tüm gün saat başı Instagram’a bakabilir, birkaç kez oyun oynayabilirsiniz. Bu çok astronomik seviyede bir batarya performansı değil ancak canınızı sıkmayacak düzeyde. Pixel’in sahip olduğu USB aracılığıyla hızlı şarj özelliği de size 15 dakika içinde 7 saatlik bir kullanım sunuyor. 

STUFF GÖRÜŞÜ: Umduğumuz bir kesin sonuç değil ama Google’ın Pixel’i yine de üstün özelliklerden bazılarını sunuyor.

İyi yanlar: 

Fantastik kamera

Android Nougat’da ilkler

Kaliteli ekran

Kötü yanlar: 

Zayıf tasarım

Google Pixel ve Samsung Galaxy S7’yi karşılaştırdığımız incelememizi buradan okuyabilirsiniz.