Periscope, Facebook Live ve son olarak Instagram sayesinde artık ellerimizde bir televizyon canlı yayın ekibi tutabiliyoruz adeta. Peki bu farklı uygulamalar arasındaki farklılıklar neler? İhtiyaca göre en iyi canlı yayın uygulamalarını sizin için yazdık.
Kendini yok eden klipler için en iyisi: Instagram Live video
Canlı yayın videolarını denemek isteyenlere başlangıç için güzel bir alternatif sunuyor. Çünkü yapacağınız hatalar, internetin tarih kitaplarında yer almayacak.
Güncellemeyi yapınca, Instagram kamerasını açmak için sağa kaydırın. Ekranın alt kısmında canlı yayın seçeneğini göreceksiniz. Buna tıklayınca canlı yayına başlamak için hazırsınız.
Yakın arkadaşlarınıza siz canlı yayına başlayınca bildirim alması için etkinleştirme yapabilirsiniz. Ancak bunu yapmazsanız özel olarak kalacak.
Instagram canlı yayınları özellikle, kısa ve kişisel, kendi kendini yok eden videolar çekmek isteyenler için ideal. Büyük kitleler yerine yakın arkadaşlarınıza yayın yapıyorsunuz.
Büyük kitleler için en iyisi: Facebook Live
Facebook canlı video konusunda geleneksel bir yaklaşım sergiliyor. Böylelikle, kayda giriyorsunuz, arkadaşlarınız beğenilerini ve emojilerini paylaşıyor ve bu zaman tünelinizde kaydediliyor. Canlı yayın videolarınızı kaydetmek ya da silmek sizin tercihinize bırakılmış. Dilerseniz yayın bittikten sonra izleyemeyen arkadaşlarınız için tutabiliyorsunuz.
Ayrıca artık isterseniz, geleneksel kare formata kıyasla daha sinematik olan tam ekran modunda yayın da yapabilirsiniz.
Facebook’u rakiplerinden ayıran ekstra birkaç özellik daha var. Örneğin reaksiyonlar şu an piyasadaki en iyi yorum sistemi. Ayrıca Prisma tarzı video filtreleri ve masaüstü modu da var.
Facebook 1 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip olduğu için çektiğiniz videoların çok daha fazla kişiye ulaşma imkanı var.
Facebook canlı yayın videoları kaydedilebildiği için bunu tercih edecekler için ideal.
Yabancılara ulaşmak için en iyisi: Periscope
Bir dönem tanıştığınız bir avuç insana yayın yapmak yerine tüm dünyaya yayın yapmak mı istiyorsunuz? Periscope, etiketler eklemenize imkan vererek yabancılara yayınlarınızı keşfetmelerinde yardımcı oluyor. Yayınınız bittiğinde başkalarının tekrar izlemesi için yeniden oynatmalarına izin verebiliyorsunuz.
Canlı yayın etkinlikleri düzenlemek isteyenler için Periscope çok ideal. Uygulama size arkadaşlarınızdan ziyade yabancılara ulaşma imkanı veriyor.
Peki ya YouTube ve Snapchat?
YouTube çok yeni olarak 4K canlı yayın desteği vereceğini duyurdu. Ancak bu mobil için henüz başka bir hikaye. Çünkü şu an yalnızca doğrulanmış kullanıcılar akıllı telefon uygulaması aracılığıyla canlı yayın yapabiliyor.
Instagram’ın yeni kaybolan videolarında ilham aldığı Snapchat ise hala, bir kişiden birçok kişiye değil de bire bir kaybolan videolar odaklı olduğu için bir kitleye ulaşma anlamında Facebook ve Instagram kadar iyi bir seçenek sunmuyor.