Stuff ekibi olarak 5 müzik servisinin serenatlarını dinledik ve müzik devrimi yapan kazanan servisi seçtik:
ADAYLAR:
Spotify
Tidal
Apple Music
Google Play Music
Amazon Music Unlimited
KAZANAN: SPOTIFY
Bir şekilde, sanki Spotify her zaman hayatımızdaymış gibi hissettiriyor. Spotify en iyi müzik servisi olmayı nasıl hak etti? Hemen açıklayalım; en başta bir sanatçının tüm şarkılarına çok kolay bir şekilde erişim imkanı sunduğu ve çok hızlı bir göz atma imkanı verdiği için… Arayüzü de çok kullanışlı.
Haftalık Keşif özelliği de çok ilginç. Spotify her hafta sevebileceğinizi düşündüğü bir seçkiyi sizinle paylaşıyor. Servisi kullandıkça sevebileceğiniz şarkılar konusunda tahmin yeteneği de gelişiyor. Fresh Finds playlisti de buna benzer bir iş yapıyor ancak keşfedilmemiş sanatçılarla.
Teknik özellikler:
Şarkılar: 30 milyonun üzerinde
Masaüstü: macOS, Windows
Mobil: Android, BlackBerry, iOS, Windows Phone
STUFF GÖRÜŞÜ:
Hala rakiplerini saf dışı etmeyi başarıyor. Spotify, akıllı, kullanışlı ve özellik bakımından zengin.
TIDAL
Tidal servisi bize hem Jay-Z’yi hem de yüksek kalite ses parçalarını çağrıştırıyor. Servis ayrıca bazı ünlü isimlerin albümlerini de özel olarak yayınladı. Bunlar arasında Beyonce’un Lemonade isimli sanal albümü ve Jay-Z’nin Blueprint isimli üçlemesi yer alıyor. Servis özellikle müziğe önem veren ses tutkunlarına hizmet veriyor.
Teknik özellikler:
Şarkılar: 30 milyonun üzerinde
Masaüstü: OS X, Windows, web
Mobil: Android ve iOS
STUFF GÖRÜŞÜ: Ufak tefek kusurları olsa da Tidal en iyi ses kalitesine sahip müzik servisi.
APPLE MUSIC
Apple yeni müzik servisiyle müzik dünyasını sonsuza dek değiştireceğini iddia etti. Çok iyi fikirlere sahip olsa da Apple Music biraz karışıklık dolu. Bu karışıklıklara rağmen Apple Music ile saatler geçirdik ve şunu gördük: bu servis insan bağlantısını çok iyi kuruyor. Serviste Spotify’dakine benzer bir haftalık keşif listesi yok. Servis bunu rastgele yapıyor.
Teknik özellikler:
Şarkılar: 30 milyonun üzerinde
Masaüstü: macOS, Windows (ikisi de iTunes aracılığıyla)
Mobil: iOS, Android
STUFF GÖRÜŞÜ: Apple hayranları için uygun olsa da çok kafa karıştırıcı.
GOOGLE PLAY MUSIC
Henüz Türkiye’de kullanılmıyor ancak bu müzik servisi aslında Apple’dan bekleyebileceğiniz türden bir servis. Para ödediğiniz zaman Google Play üzerinden şarkıların kilidini kaldırıyor. Bulut 50 bin şarkı yükleyebiliyorsunuz, her şarkı için 300 MB limiti var. Play Music uygulamasıyla da bunları çalabiliyorsunuz. Google’ın müzik servisinin en dikkat çekici yanlarından bir tanesi de minimal oluşu.
Teknik özellikler:
Şarkılar: 35 milyonun üzerinde
Masaüstü: web
Mobil: Android ve iOS
STUFF GÖRÜŞÜ: Stil sahibi ve kaliteli bir müzik servisi.
AMAZON MUSIC UNLIMITED
Ülkemizde kullanılmayan bir başka servis de Amazon’un Prime Music servisi. Bu servis size 40 milyonun üzerinde şarkı sunuyor. Echo isimli hoparlöre sahip olanlar bu servisin keyfini çok daha iyi çıkarıyor çünkü sadece seslenmeleri yetiyor. İstediğiniz türdeki müziği çalması için seslendiğinizde size bunu hemen çalabiliyor.
Teknik özellikler:
Şarkılar: 40 milyonun üzerinde
Masaüstü: macOS, Windows, web
Mobil: Android ve iOS
STUFF GÖRÜŞÜ: Güzel bir başlangıç yapsa da kişiselleştirme konusunda kendisini geliştirmesi gerekiyor. Echo ile birlikte güzel uyum gösteriyor.