Joygame, dijital oyunlarda hack ve hile programlarını üreten, yayan ve kullananların hukuka aykırı bu eylemlerine karşı hukuki mücadelesinden iyi sonuçlar aldı.
Dijital oyunlarda kullanılan ve oyunların kurallarının ihlal edilmesine, oyuncular arasında eşitliğin bozulmasına yol açan hack veya hile gibi üçüncü parti programlarının üretilmesi, yayılması ve kullanılması Türk Ceza Kanunu anlamında Bilişim Suçu niteliği taşıyor. Bu eylemler aynı zamanda 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu anlamında eser üzerindeki hakka tecavüz ve 556 sayılı Markaların Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname anlamında marka hakkının ihlali olarak kabul ediliyor. Yasalar tarafından ise bu, hem tazminat hem de hapis ile cezalandırılıyor.
Joygame, oyunlarına yönelik her tür ihlalde olduğu gibi bu tür üçüncü parti programların kullanımı ile oyuncuların arasında adaletsizliğin oluşmasına, oyunun kodlarının ihlal edilmesine, bilişim suçu işlenmesine ve bu sayede haksız menfaat elde edilmesine karşı hukuki yollara başvuruyor.
Joygame tarafından, bilişim savcılığına yapılmış olan başvurular ile ülkemizde dijital oyunlar alanında hack veya hile programlarını yazan, yayan, kullanan, yayınlayan, satan veya dağıtanların aleyhinde açılan davalar sonuçlanmaya başladı. Buna göre Joygame, hack veya hile programlarını üretmek, dağıtmak, kullanmak veya kullandırmak eylemleri hakkında verilmiş ilk mahkumiyet kararının alınmasında da öncülük etti. Emsal niteliği taşıyan bu karar ile bilgisayar oyunlarında kullanılmak üzere hack veya hile gibi üçüncü parti programların üretilmesinin, yayınlanmasının, kullanılmasının veya dağıtılmasının Türk Ceza Kanunu anlamında ‘Bilişim Sistemindeki Verileri Bozma Suçunu’ oluşturduğu karara bağlanarak sanık hakkında hapis cezasına hükmedildi.
Davanın özeti ise şu şekilde;
“Joygame’in Wolfteam isimli oyununda kullanılmak üzere hack ve hile programı yayınlayan ve dağıtan www.wtsuperhack.net sitesi ve sitenin sahipleri hakkında bilişim savcılığına yapmış olduğumuz şikayet sonrasında; başlatılan soruşturmada gerekli incelemeler tamamlanmış, site sahibi ve yayıncısı tespit edilerek ifadesi alınmış, kişinin veri taşıyıcılarına el konularak incelenmiş; yapılan incelemede, kişinin sitenin yöneticisi olduğu ve sitede yayınlanan hack-hile programları tespit edilmiş; sanığın konuyla ilgili tüm bilgi ve verileri ile tüm kullanıcı adı ve şifreleri çıkartılmış, savcılık tarafından hakkında iddianame düzenlenerek ceza davası açılmış; yapılan yargılama sonunda; İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından, sitede yayınlanan ve kullanılan hack-hile programları ile Joygame’in Wolfteam oyununda bilişim suçu işlendiğine karar verilmiştir. Bu karar kapsamında sanık hakkında bilişim suçu işlemekten ötürü; TCK m. 244/2 hükmü uyarınca ‘Bilişim Sistemindeki Verilen Bozulması’ suçunu işlediğine, 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir. Karar kesinleşmiştir.”
Joygame Hukuk Müşaviri Dr. Mete Tevetoğlu Joygame’in hack-hile gibi üçüncü parti programlarla mücadele için başlattığı ve takip ettiği diğer soruşturmaların ve açılmış davaların da yakında sonuçlanacağını belirtti. Dr. Tevetoğlu hack-hile programlarını üreten, yayan veya dağıtanların aleyhine, ceza davalarını takip eder şekilde, tazminat davalarının da açılacağını ifade etti.