Stuff

Hangisini almalısın: HTC One M8 mi Galaxy S5 mi?

HTC One ve Samsung Galaxy S4, geçtiğimiz yılın en iyi Android’li telefonlarındandı ve kıran kırana bir mücadeleye girişmişlerdi. Mücadele, yeni One M8 ve Galaxy S5 ile devam ediyor.

HTC One M8 ve Samsung Galaxy S5, bir önceki nesil ile başlayan rekabeti devam ettirmek için karşı karşıya. Bu yazıda, kağıt üzerinde hangisinin daha iyi olduğunu öğrenmekten ziyade, tüm ‘hangisini almalısın’larda olduğu gibi, hangisinin tam da sana göre olduğuna dair fikir sahibi olacaksın.

TASARIM: METAL PLASTİĞE KARŞI

Metal akıllı telefonlar plastik rakiplerinden daha alımlı duruyor; bu bir gerçek. One M8’in alüminyum tasarımı, Galaxy S5’in polikarbon kasası karşısında daha bir cezbedici ve iyi görünüyor.

HTC One M8’in arka bölümündeki fırçalanmış alüminyum efekti çok iyi ve plastik Galaxy S5 ile karşılaştırıldığında, One M8’i elde tutmak çok daha iyi hissettiriyor. Ayrıca, One M8 kavisli yapısı ve oval köşeleri ile ele daha iyi oturuyor. Her ne kadar Galaxy S5’ten (8,1 mm) daha kalın olsa da, One M8 (9,35mm) günlük kullanımda bu farkın dezavantajını hissettirmiyor.

One M8’in harika görünen ve hissettiren metal yapısının dezavantajı da var. Galaxy S5 145 gram ağırlığındayken, HTC One M8 160 gram geliyor. Peki, bu bir problem mi? Bizim için değil. Hatta biraz zorlanırsa, bu ekstra 15 gramın One M8’e sağlamlık hissi kattığı bile söylenebilir; aradaki fark çok küçük olduğundan, bunun bir dezavanaj olup olmadığı öznel bir konu haline geliyor. Öte yandan, Galaxy S5 su ve toz geçirmez; eğer maceracı bir tipsen (ya da sakar), bu dirençlerin One M8’de olmadığını aklında bulundursan iyi edersin.

Fiziksel tuşlar istiyorsan, Galaxy S5 geleneksel ‘geri, ev ve menü’ tuşlarına sahip. Bir hayli sade görünüyorlar. One M8’in önü tam boy ekran ve bu tuşlar ekranın alt bölümünde beliriyor. One M8 bu konuda daha estetik bir yaklaşıma sahip.

Peki, tasarım konusunda sonuç olarak hangisini beğendik? İki telefonla da geçirdiğimiz zamanda gözlemlediklerimizden yola çıkarak, biz tercihimizi daha şık ve kaliteli görünenden yana kullandık.

Kazanan HTC One M8

EKRAN: PİKSEL SAVAŞLARI

Bugünlerde amiral gemisi bir telefonda 1080p’den aşağı bir ekran çözünürlüğüne razı gelmek, üç tekerlekli bir otomobil satın almaya benziyor. Neyse ki, One M8 ve Galaxy S5’in her ikisi de 1920x1080p (Full HD) çözünürlüğe sahip. One M8’in, 5,1 inçlik Galaxy S5’ten çok az daha küçük olan 5 inçlik ekranı, biraz daha fazla piksel yoğunluğuna sahip. Ancak bu fark gözle görülemeyecek derecede az. Ayrıca, iki telefonun ekranı da benzer derecede keskinlik ve renk kalitesi sunuyor.

Galaxy S5’in One M8’den daha iyi olan yanı Super AMOLED ekranı; daha zengin renkler üretiyor. One M8’in en az onun kadar parlak olan Super LCD 3 ekranı ise kayda değer şekilde canlı renkler sunuyor. Her iki telefon da kullanıcılarına harika görüş açıları vaad ediyor.

Kağıt üzerinde her iki cihazın ekranı da eşit seviyede iyi. Kullanımda ise farklı alanlarda birbirlerine karşı burun farkıyla üstünlük kuruyorlar.

Berabere

KAMERA: İKİ BİRDEN ÜSTÜNDÜR

One M8’in iki tane arka kameraya sahip olacağı söylentileri şaçma bir şekilde doğru çıktı. Arkadaki ikinci kamera, derinliği ölçebiliyor ve fotoğrafın odağını çektikten sonra belirlemeye olanak tanıyan HTC UFocus teknolojisi ile çalışıyor. Bunlar çok yeni fikirler değil, Lumia telefonlar, LG G Pro 2 ve Galaxy S5 de bu yeteneğe sahip. Ancak iki kameraya sahip olması, One M8’in rakiplerinden çok daha hızlı ve iyi biçimde derinlik ölçmesini sağlıyor. Arka arkaya çektiğin fotoğraflarda dahi derinlik bilgilerini doğru bir biçimde algılayabiliyor.

Tıpkı bir önceki One’da olduğu gibi, UltraPixel algılayıcısı One M8’e de düşük ışıklı ortamlarda iyi fotoğraflar çekme yeteneği veriyor. Kameranın 4 MP çözünürlükte olması, çektiğin fotoğraflarda zum yapabileceğin daha az piksele sahip olduğun anlamına geliyor. Özellikle de Galaxy S5’in 16 MP’lik kamerası ile karşılaştırıldığında… One M8’in ön kamerası ise 5 MP, Galaxy S5 ise 2 MP ön kamera ile donatılmış. Selfie bağımlıları yazının bu bölümünden sonrasını okumaya gerek duymayacaklardır.

One M8’de çift LED flaş bulunuyor. Bu sayede, ten renkleri daha iyi fotoğraflara yansıtılabiliyor ve düşük ışıklı ortamlarda da net fotoğraflar çekilebiliyor. Galaxy S5 bu özellikten mahrum, yine de otomatik odaklanması M8’den çok daha hızlı.

Sonuç olarak, ikili kamera konusunda birbirlerine çok yakınlar ve yine farklı alanlarda birbirlerine üstünlük kuruyorlar. Bu yüzden, o ya da diğeri daha iyi demek mümkün değil; ne istediğine bağlı.

Berabere

GÜÇ: İKİ YİĞİT ÇIKTI MEYDANE…

Bu elin kazananı Qualcomm; 2014’ün en iyi telefonu olmanın en büyük adaylarının ikisi de, gücünü 2,5 GHz’lik dört çekirdekli Snapdragon 801 işlemciden alıyor. Yine her iki cihaz, çoklu görevlerin altından sorunsuz kalkabilsinler diye 2 GB bellekle donatılmış.

Her iki telefon da kağıt üzerinde aynı güç bileşenlerine sahip ve denemelerimizde ikisinin de inanılmaz biçimde seri çalıştıklarını gördük. AnTuTu performans testlerinden aldıkları 36 bin civarı puanlar da bunu tescilliyor.

Pil konusunda, One M8’in 2600 mAh’ına karşı, Samsung 2800 mAh ile az da olsa önde. Denemelerimizde, yüzde 50 parlaklık oranında 1 saat boyunca aralıksız oynattığımız HD videonun, 3G bağlantısı aktif One M8’in pilinin yalnızca yüzde 6’sını götürdüğünü gördük. Galaxy S5 de buna benzer bir pil performansı sunuyor.

One M8 güçlü bir canavar ve Galaxy S5’inde ondan arda kalır yanı yok. Galaxy S5 ile çok fazla vakit geçiremediğimiz için, cihazı M8 kadar detaylı bir pil testine tabii tutamadık.

Berabere

KULLANIŞLILIK: MOLANA TAT KAT, KITKAT? 

Her iki akıllı telefon da Android 4.4 KitKat işletim sistemiyle çalışıyor fakat arayüzleri gündüz ile gece kadar farklı. Arayüzlerin tek ortak noktası, ikisinin de sade ve göze hoş gelen ikonlara sahip olması.

Galaxy S5’in arayüzü, S4’ten çok daha temiz ve kullanışlı. HTC ise Sense 6.0 ile arayüz konusunda yeni bir sayfa açtı. Sense 6.0’ın özelleştirilmiş fontlar yüklemeye ve kullanmaya olanak tanıması “bunun için neden bu kadar beklediniz?” dedirten cinsten iyi. Yeni BlinkFeed ile HTC’nin uzun süredir öne çıkardığı bu özellik daha anlamlı hale geldi. RSS desteği kazanan BlinkFeed, ne yazık ki bu konuda kullanıcısını HTC’nin iş ortaklarının resmi kanallarını takip edebilmekle sınırlıyor. BlinkFeed’in artık ilgi alanlarına göre haberler listelemesi ise pratikte tahmin ettiğinden çok daha kullanışlı.

İki cihaz da dokunmadan kontrol konusunda iyi ancak, birbirlerinden farkılaşıyor. Samsung, göz algılama ve el sallayarak yönetebilme özellikleri ile iyi iş çıkarmaya devam ediyor fakat bu özellikler günlük kullanımın mihenk taşları olmaktan hâlâ çok uzaklar. Öte yandan HTC, LG’den bazı notlar almış ve M8’e ekrana dokunarak telefonu uyandırma özelliği kazandırmış.

Galaxy S5 gibi kalp ritmi algılayıcısına sahip olmasa da, One M8 en iyi Fitbit entegrasyonuna sahip. Fitbit marka bir aksesuar taktığında, One M8 bununla benzersiz bir uyum gösteriyor.

Galaxy S5’in One M8’i tökezlettiği alan ise parmak izi okuyucusunu akıllı yazılımlar ile birlikte çok kullanışlı hale getirmesi. PayPal üzerinden şifresiz ödemeler yapılabilmesini mümkün kılan bu parmak izi algılayıcısı, istenilen dosyaların yalnızca yetki verilen kişilere görünür olmasını sağlayabiliyor.

Kazanan HTC One M8

KARAR, YAZ KIZIM…

HTC ve Samsung, geçtiğimiz yılda olduğu gibi yine kıran kırana bir mücadeleye girişti. HTC, bu sefer microSD kart yoksunluğunu ortadan kaldırarak, şartları eşit hale getirdi. Cihazların performansları da hem kağıt üzerinde, hem de günlük kullanımda neredeyse aynı.

One M8’in rakibi Galaxy S5’ten ayrıldığı nokta harika tasarımı ve bir o kadar şık ve işlevsel olan Sense 6.0 arayüzü. Parmak izi okuyucusu, kalp ritmi algılayıcısı ve su geçirmez oluşu da Galaxy S5’in artıları ancak, bunlar HTC One M8’in -bizce- iPhone’dan bile daha güzel göründüğü, çok güçlü ve işlevsel olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bizim de bir telefondan istediklerimiz bunlardan ibaret doğrusu.