Günümüz kullanıcıları 7 inçlaik tabletlere kafayı takmış durumda. Gerçek tablet deneyimini sonuna kadar yaşamak istiyorsan, 10 inçlik bir canavara ihtiyacın var.
Eğer, Apple bu yıl da yeni iPad’i bir takım performans değişiklikleri ve birkaç ücretsiz uygulamayla karşımıza çıkarsaydı, herhalde büyük bir hayal kırıklığı yaşardık. Ama neyse ki karşımıza çıkan cihaz “Air” isminin hakkını veren, incecik, hafif ve aynen iPhone 5s’te de gördüğümüz harika 64 bit çip’e sahip muhteşem bir makine oldu.
Apple’ın rakiplerine göz attığımızda her ne kadar biraz zorlanıyor gibi gözükseler de artık çok daha farklı ve cezbedici seçenklerle karşımıza çıkıyorlar. Hatta bir çok özelliğin çok daha kullanışlı olduğunu belirmekte fayda var. Mesela tam boyutlu portlara, acayip pil dayanım sürelerine, klavye aksesuarlarına ve detaylı Office uygulamalarına sahip bu cihazların, artık 1200 TL’lik birer oyuncak olmadığını da anlamamız gerek.
İşte bu yüzden geliştirilmiş ve tasarımı gözden geçirilmiş Microsoft Surface 2, yüksek çözünürlüklü olarak nitelendirdiklerimizden daha yüksek çözünürlüğe sahip favori Android tabletimiz Asus Transformer Pad ve California Cupertino’nun yeni yıldızı iPad Air’i karşılaştırmaya karar verdik. Peki yeni iPad, Windows ve Android’in süper kullanışlı ürünleriyle boy ölçüşebilecek mi?
Adaylar
● Microsoft Surface 2
Uygulamaya yönelik ikinci tableti Surface 2, çok daha fazla güç ve kendine has gizli silahlarıyla karşımıza çıkıyor.
● Asus Transformer Pad
Yeni T Pad, göz alıcı 2560×1600 piksel çözünürlüğe ve istasyon (dock) üzerindeyken 17 saatlik acayip bir kullanım süresine sahip.
● Apple iPad Air
Steroitli 64 bit’lik yeni iPad 4, yine harika bir Retina ekran ve hem daha hafif hem de daha ince bir gövdeyle yarışmaya katılıyor.
Microsoft Surface 2
Surface 2, kullanışlı bir cihaz olsa da uygulama çeşitliliği az
Öncelikle iyi haberi verelim: Microsoft’un Windows RT için yeni bir tablet yaratma çalışması bu kez başarılı olmuş.
Yeni 1.7GHz’lik Nvidia Tegra 4 işlemci, uygulamalar, web ve Microsoft Office Suite gibi kullanım alanlarında harika performans gösteriyor.Windows 8.1 de ilk versiyona göre daha iyi Geniş ve Full HD ekran, gayet keskin ve dinamik diyebiliriz. Pil ömrü konusunda iPad ve Asus’un gerisinde kalsa da, 7-8 saatlik kullanım süresi yine de iyi. Surface, 2,3 mm kalınlığındaki harika Touch Cover 2 klavyesi sayesinde bir dizüstü alternatifine de dönüşebiliyor.
Donanım konusunda hiç bir sorunu olmadığını ve gayet sağlam olduğunu öğrendik. Peki, Surface 2, yazılım kısmına geldiğimizde de aynı performansı gösterebilecek mi? Evet, çoklu görevlendirmeye imkan tanıyan ve ekranı %50 – %50 bölerek kullanıma olanak sağlayan Windows 8.1, genel olarak gayet sevimli ama RT sınırlayıcı bir sistem. Üçüncü şahıs Win 8 uygulamalarını bile RT’ye yükleyemiyorsun. Sadece ön kurulumu yapılmış programlar, uygulamalar ve Windows Store içerisinde bulunan RT uygulamalarını kullanabiliyorsun. Surface’ın çıkışıyla uygulama sayısında artış görülse de, iOS ve Android’in çok gerisinde.
EKRAN
1080!
iPad’in muhteşem ekranı yanında biraz sönük kalsa da, İlk Surface’a göre iyi bir lerleme kaydedilmiş. 16:9 oran dikey kullanımda biraz ilginç gözükse de, 10,6 inç ekran yan yana açılan uygulamalarda çok işe yarıyor.
TASARIM
Sağlam ama sıkıntılı
Surface’in pürüzsüz magnezyum kasası çok güzel ama dikey kullanım için bir hayli uzun, ayrıca biraz ağır olduğunu da belirtelim. Aslında tüm bu özellikler bir dizüstü bilgisayara çok daha fazla yakışacaktır.
PERFORMANS
Serbest hız bölgesi
Hızlı başlangıcı, seri tepkiler veren kutucukları ve çoklu görevlendirmeye uygun donanımıyla, harika bir oyun ve çalışma performansı gösteriyor. Keşke performansını ortaya koyacak uygulamalara sahip olsa.
İŞ VE UYGULAMALAR
Çıplak gerçekler
8 Tracks, Evernote, Nextgen Reader ve Facebook kullanabildiğiniz uygulamalardan önemli birkaç tanesi. Kısıtlamalara rağmen, Office uygulamlarının tamamına sahip olmak gerçekten çok ilginç diyebiliriz.
Asus Transformer Pad
Uzun pil ömrü, harika bir klavye ve göz alıcı ekran…
Asus, buradaki tabletlerin teknik özelliklerinin, tartışmasız şampiyonu olarak aramıza katılıyor. Öncelikle 10.1 inç ekranda ,2560×1600 çözünürlük sunuyor. Dört çekirdekli 1,9 GHz Tegra 4 işlemci, 2GB bellek, USB 3.0, microSD ve SD kart girişleriyse diğer nefis özellikleri. İstasyonuyla birleştiği anda Optimus Prime’a dönüşerek 17 saatlik pil ömrüne ulaştığını söylemeyi unutmayalım. Özelliklere bakınca, iPad’in pes etme zamanı geldi diyorsun, değil mi?
300ppi bir ekrana hiçbir zaman burun kıvırmayız ama iPad’in gerçekçi ve dinamik ekranını tercih ederiz.
Bu cihaz, sadece film izlemek ya da oyun oynamak için yaratılmamış; klavye beşiği ciddi ciddi çalışan insanlar için üretilmiş. Üstüne üstlük Asus’un metal kasalı klavyesi, plastikle değiştirilmiş ve bu sayede fiyatı da bir hayli azalmış (verdiği his biraz kötüleşmiş olsa da).
Uzun pil ömrünü düşünürsek, Transformer Pad için iyi bir dizüstü bilgisayar alternatifi diyebiliriz. Eski bir programın beta versiyonunu kullanıyormuş gibi, arada kalmış ilk versiyonuna göre, çok daha sağlam ve her şey yerli yerine oturmuş diyebiliriz.
Bize göre tek sorunu, klavyeyle birlikte sahip olduğu 1 kg’dan fazla ağırlığı.
EKRAN
Piksel partisi
Büyük ve detaylı imajlar, Asus’ta daha önce hiç karşılaşmadığımız kadar keskinler. 10 inç’lik Droid’ler arasındaki en iyi ekran ama Infinity’nin renk dengesini tercih edeceğimizi fark ediyoruz.
TASARIM
Alüminyum ve plastik bütünlüğü
Alüminyum tablet, kolayca, plastik beşiğiyle bütünleşiyor. Air’e göre çok daha keskin kalan köşeler biraz rahatsızlık verse de, Transformer en Android tabletler arasında en iyi tasarıma sahip olan.
PERFORMANS
Dört dörtlük Tegra!
Sonunda hak ettiği donanıma kavuştu. Önceki versiyonun aksine, en ufak bir takılma yaşatmıyor. Word benzeri metin uygulamalarından, yüksek performans isteyen oyunlara kadar her alanda rahat çalışıyor.
İS VE UYGULAMALAR
Tertemiz bir Jelly
Jelly Bean 4.2.2’yi kaplayan incecik Asus derisi, kesinlikle favori işletim sistemlerimizden bir tanesi. Özellikle ekranın alt kısmında tireşen Widget’lar, o bölümü alternatif bir beşik haline getiriyor.
Apple iPad Air
(KAZANAN!)
iPad’in inceldiğine bakmayın. O hala bir ağır sıklet
Macbook kullanıcıları “Air” kelimesinin ne anlama geldiğini çok iyi bilir. Apple’ın yeni iPad’i, hafif, incecik ve Apple’ın harika tasarımına sahip. Bu inceliğe rağmen, içerisinde Cupertino’nun en güçlü ve işlevsel A7 işlemcisi bulunuyor.Ayrıca, gözlerini yuvalarından çıkaran muhteşem bir Retina ekrana sahip.
Ekran çözünürlüğü, donanım ve pil ömrü gibi kriterleri göz önünde bulundurduğumuzda; Asus, iPad’den bir adım önde. Gerçi, iki tabletle de, birer hafta geçirince bunların hiçbir anlamı olmadığını anlıyorsun. Yuvarlatılmış kenarlarıyla, rakiplerinden çok daha estetik ve portatif olan iPad, optimize edilmiş yeni uygulamalarıyla, 64 bit işlemcinin ve yüksek çözünürlüğünün hakkını veriyor. Pil, normal kullanımla, iki gün süresince idare ediyor. İlk defa iPhone 5s’te karşımıza çıkan M7 hareket eşişlemcisi ve iOS 7 üzerinde kurabildiğin tam hakimiyet sayesinde, gününü priz başında geçirmek zorunda kalmıyorsun.
Ekranı üzerinde hiç bir değişiklik yapılmamasına rağmen şu ana kadar gördüğümüz en iyi tablet ekranı olma özelliğini sürdürüyor. Parlak ve canlı renklerini harika kontrastıyla birleştiriyor, 4:3 oranıyla da web, e-kitaplar ve uygulamalar için ideal.
Akıllı ve güvenilir olduğu kadar, korkutucu derecede cazip.
PERFORMANS
64 bit’in gücü
Hayranlarının, iPad 3’ten 4’e geçişteki performans artışından hayal kırıklığı yaşadığını düşünüyoruz ama Air tamamen ayrı bir klasmanda yarışıyor. İçerisindeki 64-bit işlemci gücü, hem Apple hem de geliştiriciler tarafından, sonuna kadar kullanılıyor.
Mesela Infinity Blade III’te geliştirilmiş yansımalar ve harika gölgelerle karşılaştık. Smule’un Dj/Vj uygulamasıysa kusursuz. Anlık 720p görüntü çözümlemesiyle aklımızı başımızdan aldı ama bu teknoloji daha yolun çok başında. Herşey o kadar temiz ve kusursuz çalışıyor ki, zorlayacak uygulamalar yazılması için programcıların çok daha fantastik işlere imza atması gerek.
5MP’lik kameraya gelirsek, Surface ve Transformer’dan çok daha iyi sonuç veriyor diyebiliriz. Özellikle detaylar konusunda çok daha iyi olan kamera, renklerde iyi performans gösteremiyor.
İS VE UYGULAMALAR
Uygulama cennet
Apple, iCloud sayesinde, çalışma ve yaratma üzerine olan uygulamalarına faydalı bir yenilik getirdi. PC veya Mac ayırt etmeden, iCloud üzerinden ortak proje yürütebilme özelliği gayet güzel. Burada unutlan nokta, Android kullanıcılarının bu ortama ulaşamıyor oluşu. Yani Google Drive benzeri bu paylaşım ortamının halen bir miktar sorunları bulunuyor.
Her yerde iOS 7’nin etkileri görünüyor. iMovie üzerinden HD video montajı yapmak, gerçekten inanılmaz. Çok hızlı ve basit olan bu uygulama sayesinde elde ettiğiniz görüntüleri Mac bilgisayarınıza “theatre” sayfası üzerinden ulaştırabiliyorsunuz. Daha taze bir görünüme sahip olan iPhoto’nun yanında, GarageBand de 32 şarkıyı destekleyecek hale getirilmiş. App Store’un çeşitliliğinden bahsetmeye gerek bile duymuyoruz.
EKRAN
PPI her şey değildir!
En yüksek çözünürlüğe sahip olmasa da, 2048×1536 çözünürlük, 1080p videolardan YouTube görüntülerine kadar, her alanda muhteşem bir performans gösterdi. App Store da, tablete uygun birçok uygulamayla dolu.
TASARIM
Hafif ve kompakt
Film izlerken veya oyun oynarken, iPad’in ne kadar hafif olduğunu düşünmekten kendini alamıyorsun. 469 gr ağırlığında olan Air’ın, 4G’lisi, 10 gram daha ağır. 16:9 rakiplerine göre, daha dar ve kısa olan Air, evde bırakılmaya kıyılamayacak bir tablet.