Stuff

Google I/O 2016’dan 7 önemli yenilik

I/O 2016 geliştiriciler konferansı Google’ın bu yıl düzenlediği en büyük etkinlik oldu. Google’ın yeni yazılım ve ürünlerinin yüzünü gösterdiği etkinliğin öne çıkan 7 yeniliği bir araya getirdik.

Sanal gerçekliğe adım atmak için Google’ın Cardboard’u en önemli ürün olmuştu. Google şimdi ikinci adımı attı ve Android N yazılımına sahip sanal gerçeklik gözlüğü Daydream’i hayata geçirme kararı aldı.

Telefon temelli Samsung Gear VR ile büyük rekabete girecek olan bu ürün Samsung, HTC, LG gibi birçok üreticinin telefon modelleriyle birlikte kullanılabilecek. Kullanıcılar tek elle kontrol edilen bir kumandayla cihazı yönetebilecek.

Cihazın sonbahar aylarında satış sunulması bekleniyor.

Dedikodular gerçek oldu ve Google da kendi Amazon Echo’su Google Home’u tanıttı. Google Home, Google Assistant’ın gelişmiş versiyonuyla çalışıyor. Google Home’un üzerinde sizin sorularınıza cevap vermek, internetten sinema biletinizi almak gibi hizmetleri sizin yerinize yapıyor.

Sadece bu kadar mı? Dilediğiniz YouTube klibinizi aratabilir ve Chromecast bağlı televizyonunuzda yayını izleyebilirsiniz. Nest’in akıllı termostat sistemi veya uyumlu cihazlarla da kullanabilirsiniz.

Android N’in tanıtılacağından neredeyse herkesin haberi vardı. Mart ayında Google geliştiriciler için Beta versiyonunu hayata geçirmişti.

Android N birçok yenilikle birlikte geliyor. Vulkan 3D grafik arayüzü sayesinde oyunlara etki ederek cihazların batarya ömürlerine ciddi anlamda katkıda bulunacak.

Android N bu yazın sonuna doğru ilk olarak Nexus cihazlarına ardından diğer Android cihazlarına gelecek.

Android Wear’ın yazılımı Apple Watch’a ilham kaynağı olmuştu. Fakat Google Android Wear 2.0’ı ortaya çıkartarak geride kaldığı giyilebilir ürün yazılımında daha ileri gitmeyi hedefliyor.

Material Design ile bildirimler daha şık gözükürken saatten akıllı yanıt verebileceksiniz. Ayrıca arayüzü daha fazla kişiselleştirmeye imkan tanıyacak. Android Wear 2.0 ile birlikte telefona olan bağlılık daha da azalacak. Wi-Fi veya SIM kart desteği sayesinde telefona gerek kalmadan uyumlu uygulamaları çalıştırabileceksiniz.

Etkinlikte tanıtılan yeniliklerden bir diğeri Allo ve Duo isimli uygulamalar oldu. Allo yeni nesil bir mesajlaşma yöntemi. Hangouts’u yerinden etmek gibi bir hedefi yok. En önemli farklılık kullanıcının mesajlarını kontrol ederek akıllı cevap vermesini sağlayabiliyor. Benzer mesajlara benzer cevaplar verdiğinizi sistem farkederse sizin yerinize otomatik cevaplar verebilecek.

Duo ise Google’ın FaceTime ve Skype’a karşı ortaya çıkardığı bir görüntü görüşme uygulaması. Her iki uygulama da hem iOS hem de Android cihazlar için bu yaz sonunda kullanıma sunulacak.

I/O 2016’nın bir diğer önemli gelişmesi Instant Apps oldu. Bir uygulama üzerinden veri paylaşmak isterseniz paylaşmak istediğiniz kişinin de benzer uygulamaya sahip olması gerekliydi. Instatnt Apps ile bu gereklilik tamamen olmasa da kısmen ortadan kalkıyor. Karşı taraf uygulamayı ihtiyacı kadarıyla indiriyor.

En çok beklenen haberlerden biri gerçek oluyor. Chromebook sahipleri bundan sonra Play Store’da bulunan milyonlarca uygulamayı cihazlarına indirip kullanabilecekler. Bu geçiş akıllara uyumluluk sorununu getiriyor. Fakat Chromebook satışlarını artıracak bir gelişme olduğu kesin.