Google Glass kaza yapmaya sebep olur mu?

google glass

Tüm dünyada yankı uyandıran, hükümetlerin yasaklamak istediği  Google Glass’ı araba kullanırken takmak, tehlike oluşturur mu? Stuff ekibi olarak bu konuyu tartıştık ve birbirimize düştük. Sonra yüz kişiye sorduk; onlar da birbirlerine düştü…

İki taraf sözcülerini seçti ve görüşlerini karşı karşıya getirdi. Hayırcıların sözcüsü Kaan Kayar, evetçilerin ise Volkan Öztürk. Peki sen ne diyorsun?

HAYIR, GOOGLE GLASS KAZAYA SEBEP OLMAZ

Yol güvenliği şüphesiz ki çok önemli. Fakat sürücülere Google Glass gibi bir teknolojik devrimi doğrudan yasaklamanın yersiz olduğunu düşünüyorum. Zaten görüş alanındaki Glass’ın ekranına bakman, bir GPS’ten ya da akıllı telefondan farklı değil, hatta daha az dikkat dağıtıcı olduğunu söyleyebiliriz. Glass’ın araç içinde yararları da var. Örneğin video çekebilmesi sayesinde, yolda olabilecek olayları kayıt edebilmek de mümkün. Genelde kanunlar, direksiyondan elleri çektirtecek ve sürücünün dikkatini başka yöne çekecek şeyleri yasaklıyorlar. Glass’ı kullanmak için ekranına dokunmana ya da kafanı sağa sola sallamana gerek yok. Şimdiye kadar gördüğüm tüm GPS’lerden daha ‘hands-free’ (eller serbest kullanılabilen) olduğunu söylemeliyim.

Hükümetlerin evham yapmasını sağlayan şey, Twitter gibi uygulamaların bildirim göndermesi ve ekranın kısa süre içerisinde kapanması ile saniyelik dikkat dağılmaları olabilir. Buna ‘yassaah hemşehrim’ demek yerine, Google’la işbirliği yapılmalı ve ‘Araba Modu’ gibi bir eklentiyle bu sorun çözülmeli. Herkese ‘bunu böyle yapacaksın’ demenin zor olduğunu biliyorum, fakat yolda bir elinde telefonla Whatsapp kullanan ya da kucağında adres bulmaya çalışan biri yerine, standart bir Glass kullanıcısını yeğlerim. Refleks gibi farklı ve yenilikçi şeylere ‘CADIYI YAKALIM’ diyen zihniyet yüzünden muhtemelen şu an daha kimsenin düşünmediği tonla araç içi güvenlik artırıcı uygulamaların da ‘yolunu kesiyorlar’. Bu kanunlar yürürlüğe girerse yazık olur…

EVET, GOOGLE GLASS KAZAYA SEBEP OLABİLİR

Direksiyon arkasında bir şeyler yapıyorsan, yola dikkatini vermen çok zor olacaktır. Bu da sadece sen değil, herkes için büyük tehlike oluşturur. Araba kullanırken mis gibi bir browni  yiyorsam, etrafa döküp saçmam bana kaza yaptırıyorsa, o zevkten mahrum kalmayı tercih ederim. Tabii, gözümün önünde yazılar dolaşması ve Twitter’daki kadın erkek ilişkisinden başka bir şey yazmayan aforizmacı tayfası, tatlı bir kekten daha fazla dikkatimi çalacaktır. Bir GPS’ten daha az dikkat dağıtıcı diyorsun. Göremediğin şey, GPS cihazın gözüne iki cm uzakta durmuyor. Her e-posta alışında bunu sana bildirmiyor. Glass, ne yazık ki videolarda tanıtıldığı gibi, senin görüşünle uyum içerisinde çalışmıyor, sanki gözünün etrafında bir arı varmış gibi hissediyorsun. Arabanın içinde uçuşan dijital bir arı… Bu arı, Son Durak filmlerine taş çıkartacak bir sahne canlanmasına sebep olabilir. Google bir Araba Modu çıkarabilir, tamam ama her sürücünün bu modu kullanacağından nasıl emin olabiliyorsun? Ülkemizde trafik zaten karmaşa içinde, çoğu sürücünün kurallar umrunda bile değilken bunu beklemen ütopik bir şey. Futbol skorlarına bakacağız derken zincirleme kazada yüz kişiyi biçmeyelim. Google Glass’ın trafiğe katacağı en büyük şey, KALASS gibi araba süren şoförleri kayıt edip yetkililere bildirmek olabilir…

Kek yerken ellerim direksiyonda değil diye ceza yiyebiliyorsam, araç içinde ekiple Google Hangout yaparken de hapse atılmam gerekir. O iş yaş. Şu an böyle iyiyiz. ‘İcat çıkarma’yın…

100 KİŞİYE SORDUK:

google glass can egrisi