Stuff

Google çalışanları 100 yıl gözetlenecek

Google’ın insan operasyonlarından sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Laszlo Bock, Google’ın önümüzdeki 100 yıl boyunca bazı çalışanlarını gözetleyerek, onları nasıl mutlu edebileceğinin yolunu bulmaya çalışacağını ortaya çıkardı.

Framingham Heart Study’nin Massachusetts’de 65 yıl önce başlattığı ve 5000 insanı inceleyen araştırmasından esinlenen Google, gDNA isimli bir çalışma başlattı ve önümüzdeki 100 yıl boyunca bunu devam ettirmeyi planlıyor. Çalışma,  uzun vadede iş hayatının insana etkisini anlamayı hedefliyor.

gDNA programına 4000 Google çalışanı katıldı

Google’ın gDNA çalışmasında 4000 çalışan yer alıyor. Google, çalışmaya katılıp katılmamanın tamamen çalışanların isteğine bağlı olduğunun ve çalışma kapsamında toplanan bilgilerin gizli tutulduğunun güvencesini veriyor.

Çalışmaya katılan Google çalışanları, her yıl çok detaylı iki ankete katılıyor ve karakterikstik özelliklerindeki değişimlere ve hayata, iş arkadaşları ile iş projelerine karşı düşüncelerine dair bilgiler toplanıyor. Google ardından, tüm bunların çalışanın performansını ne yönde etkilediğini bulmaya çalışıyor.

İki yıl önce başlayan gDNA, Google’a her üç çalışanından ikisinin evden çalışmayı sevdiğini öğretti. Google ayrıca, çalışanlarının neredeyse yarısının, mesai saatleri bittiğinde işi ofiste bırakmak ve kendisine zaman ayırmak istediğini öğrendi.

İrlandalılar stressiz akşamları sevdi

Google gDNA kapsamında İrlandalı çalışanlarına özel bir program düzenledi. İrlandalı çalışanlardan, mesai saatleri bittiğinde iş için kullandıkları mobil cihazları ofiste bırakmaları ve kesinlikle işle ilgili hiçbir e-postaya geri dönmemeleri istendi.

Laszlo Bock, program sonucunda, İrlandalı Google çalışanlarının keyifli ve stressiz akşamlar geçirmekten memnun oldukları geri dönüşünde bulunduklarını belirtti.

Google’ın gDNA çalışması, iş hayatının insanlar üzerindeki etkisini enine boyuna araştırarak, her yıl milyarca dolar kazanmasını sağlayan çalışanlarını nasıl mutlu edeceğini öğrenmeyi amaçlıyor ve gDNA, bu konuda yapılan en kapsamlı girişim olma özelliğini taşıyor.