Stuff

Girişimciler Startup Turkey'de bir araya geldi

Bu yıl 30 ülkeden 700 katılımcıyla açılış yapan Startup Turkey, yüzde 50’ye yakını yurtdışından gelen katılımcıların sunumlarıyla gün içinde daha büyük bir hareketlilik kazandı.

75 girişim ve 150 yatırımcının bir araya geldiği organizasyonda, belirli bir soruna etkili bir çözüm getiren ve bilgiyi yurtdışına ihraç edebilen girişimler ön plana çıktı.

Google mentorluğunda Avrupa’nın en büyük girişimci kampüsü

Google Entrepreneurs Europe Başkanı olan ve Google’da stratejik partner olarak görev yapan Eze Vidra, Startup Turkey katılımcılarına www.campuslondon.com adresinden ulaşılabilen Avrupa’nın en büyük girişimci kampüsünü anlattı. Londra’da hayata geçen Campus’un, yaratıcı fikirlerin hayata geçmesine ve girişimcilerin birbirleriyle işbirliği halinde ilham kaynağı olacak işler ortaya çıkarmasına yardımcı olduğunu söyleyen Vidra, Google’un sağladığı güçlü araçlar ve mentorluk sayesinde girişimcilerin açıkta olan bilgiyi kullanabileceğini ve yeni bir başlangıca ihtiyacı olan her kesimden girişimciyi kabul ettiklerini vurguladı.

Yeni girişimciler nelere dikkat etmeli?

Vidra’dan sonra söz alan PatNMarks Kurucusu Ana Vaidyanathan, yeni bir girişimcinin adımlarını, John le Carré romanından sinemaya uyarlanan ve Soğuk Savaş filmi olan Tinker Tailor Soldier Spy filminin sinopsisi ile açıkladı. Yeni girişimcilerin planlamalarını çok iyi yapmaları, eldeki bilgiyi en iyi şekilde işleyecek ve ortaya çıkan materyali en etkin şekilde satacak ekibi oluşturmaları gerektiğinin altını çizdi. Gerçekten sahip olunmak istenenle hayalleri birbirinden ayırt etmenin önemine değinen Vaidjanathan, “Ufak bir fikir veya küçük bir ticari oluşum da, doğru hesaplamalar ve dikkatli atılan adımlar ile çok değerli bir pazar payı oluşturabilir” diyerek ekosisteme yeni dahil olan girişimcilere yol gösterecek tavsiyelerde bulundu.

Ürdün ve Hindistan’dan Türk girişimcilere destek çağrısı

İkinci kez katıldığı Startup Turkey’de bu yıl Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesine yönelik geliştirdikleri girişim ağı hakkında bilgi veren Menaapps yöneticilerinen Radi El Fassed, bölgedeki girişimci sayısının Avrupa ve Amerika’daki 6 milyon dolarlık pazara yakın bir potansiyel taşıdığını belirtti. Radi, ayrıca bölge nüfusunun hızla arttığını, yüzde 70’inin yaş ortalamasının 34 olduğunu ve MENA pazarında iş yapma fırsatlarının her geçen gün arttığını belirtti. Online ortamda Arapça’nın ortak bir dil olarak bölgede faaliyet gösteren girişimler için büyük bir avantaj yarattığına dikkat çeken Jaber, Ortadoğu’da sosyal sorumluluğu yüksek, ekonomik anlamda güçlü bir toplum yaratma hedefiyle yol aldıklarını söylerken, Arap ülkelerini bir araya getirecek bu Yeni Ekonomi firmaları ile Türkiye’deki potansiyel girişimcileri buluşturmak için istekli olduklarının da altını çizdi.

Startup Turkey’ye Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’den katılan Zomato.com’un kurucusu Pankaj Chaddah ise, girişimlerdeki en önemli noktanın, büyük kitlelerin ulaşmak isteyeceği, sağlam bir içeriğe sahip olan, iyi bir hizmet oluşturmak olduğunun altını çizdi. Şu an 11 ülkede iki milyon kullanıcıya ulaşan Zomato.com’un bu felsefe ile oluşturulduğunu belirten Chaddah, 2015 için 25 ülkeyi hedefe koyduklarını ve bu ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğunu söyledi.

Avrupa’dan girişimcilere ve risk sermayedarlarına tavsiyeler

Avrupa’nın lider araba paylaşımı sitesi Blablacar.com’un başlangıç öyküsünü katılımcılara aktaran Isabel Bescos, harika görünen bir iş fikrinin, başarılı bir iş uygulamasına dönüşmesi için gereken adımları katılımcılara anlattı. Sahip olunan fikir için her şeyden önce hızlı hareket edilmesi, yerel bir ekiple çalışılması ve markayı, hizmeti en iyi anlatacak imajı oluşturmakla işe başlanması gerektiğini vurgulayan Bescos, konuşmasının sonunda Türkiye’yi büyük bir pazar olarak gördüğünü ve Türkiye’deki girişimciler ile irtibata geçmek istediğini söyledi.

European Venture Summit’in sınırsız sorumlu ortaklarından ve Keen Printing CEO’su ödüllü tasarımcı Vitaly Golomb ise ağırlıklı olarak risk sermayedarlarına seslendi. “The Case for Seeding Europe (and Turkey)” başlıklı sunumuyla katılımcıların karşısına çıkan Golomb, 2001’deki Dot-Com çöküşünün alışılagelmiş sistemleri altüst ettiğini ve bu süre boyunca ABD’li risk sermayedarlarının Avrupa’dan uzaklaşmaya başladığını söyledi. Ancak 2005-2013 yılları arasında iş ve dağıtım modellerinin de tüketici ihtiyaçlarıyla birlikte değiştiğini belirten Golomb, PayPal, Amazon web hizmetleri gibi oluşumların devreye girmesiyle birlikte döngünün kırıldığını, kapsamlı bir dönüşümün hayata geçtiğini ve artık Avrupa’nın yeniden ön plana çıkmaya başladığını sayısal örneklerle dinleyicilere açıkladı. Avrupa’daki girişimcilere ve pazara olan inancını dile getiren Golomb, Türkiye’deki girişimcilere ve risk sermayedarlarına kendisiyle her zaman iletişime geçebileceklerini söyleyerek sunumunu tamamladı.

Geleneksel bankacılıktan girişim bankacılığına geçiş

Golomb’un ardından söz alan TEB Kobi Bankacılığı Pazarlama Satış ve Ürün Geliştirme Müdürü Devrim Ziya Tavil ise, girişim bankacılığının klasik bankacılık uygulamalarından tamamen farklı olduğunu ve teminat odaklı yaklaşımı bir kenara bırakarak yepyeni bir ekosistem ve felsefe dahilinde hareket ettiklerini söyledi. Ataşehir’de 1000 metrekarelik bir alanda kurdukları Girişim Evi Kuluçka Merkezi ile bugüne kadar 518 girişimciye 971 saat ücretsiz danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten Tavil, üniversiteler ile işbirliklerini sürdürdüklerini, ağırlıklı olarak e-ticaret ve yazılım alanındaki girişimlere açık olduklarını ve geliştirdikleri “entegre hizmet modeli” ile yakın zamanda varlığı olan özel yatırımcı müşterilerini daha fazla girişimci ile buluşturacaklarını söyledi.

Speednetworking: 30 saniyede etkili tanışıklık

Startup Turkey’nin dört gözle beklenen seanslarından biri ise Ertuğrul Belen yönetiminde gerçekleştirilen speednetworking etkinliğiydi. Kısa sürede çok sayıda insanla tanışma imkanı yaratan ve bilimsel bir altyapıya sahip farklı bir toplantı türü olan speednetworking, 50 ila 100 kişinin yaklaşık iki saat içerisinde hızla ama etkili bir şekilde tanışmasını sağlıyor. Kişiler tanışma istasyonları arasında belli bir sistemle ilerliyor ve her istasyonda sadece beş dakika geçirerek salondaki herkesle tanışabiliyor. Belen’e göre, “speednetworking’de önemli olan nokta etkili tanışmak. Yani klişe şeyler yerine ilginç ve merak uyandırıcı noktaları ön plana çıkartmak. Bu akılda kalıcı sözler, daha sonraki ayrıntılı sohbetler ve daha derin bağlantılar için atılmış birer tohum olarak girişimcilerin geleceğini ve iş ilişkilerini etkiliyor”.

“Etohum 15” girişimleri yatırımcılara cazip gelecek mi?

Etohum, Startup Turkey programının iki saatini de 2014’ün yatırım yapılacak en başarılı girişimlerine ve “Startup Pitches” olarak adlandırılan girişimcilerin yatırımcı sunumlarına ayırdı. SambaPOS, SmartCloud, Pratikchef, Giycem.com, TazeLezzetler, Govatra, Supportoad, LVX, Oruba, Mobidik.com, Guess About Me, Magicbook, Sharemyfare, Formhane ve Volt bu yıl destek bekleyen en dikkat çekici girişimler arasında.