Stuff

Facebook’un F8 etkinliğinde öne çıkan yenilikler

Facebook’un geliştirici konferansı F8’in ilk gününde 2.600 katılımcı Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Platform Başkan Yardımcısı Deb Liu, Global Ürün İşbirlikleri Direktörü Ime Archibong, Mesajlaşma Ürünleri Başkan Yardımcısı David Marcus ve Ürün Yöneticisi Chris Cox’un konuşmalarını dinlemek için San Francisco’da bir araya geldi.

Etkinlik birçok yeniliğe ev sahipliği yapsa da günün en çok dikkat çeken konuları şunlar oldu:

Zuckerberg’in ilk yaptığı sunumda öne çıkan konuların başında Chatbots geliyor. Chatbots, Facebook Messenger ve WhatsApp gibi olmazsa olmaz programların daha üst versiyonu olarak adlandırabiliriz. Chatbots sayesinde iş dünyasındaki işlerinizi de Messenger üzerinden halledebileceksiniz.

Zuckerberg keynote sırasında Amerika’nın ünlü çiçek gönderim sitesine Messenger üzerinden gönderdiği mesajla çicek gönderimini sağladı. Bu yenilik Messenger’da sunulmaya başlandı. Bunu destekleyen firmalar ise şimdilik sınırlı.

Sanal gerçeklik dünyasına Facebook da kayıtsız kalamadı. Surround360 isimli kamera 3 boyutlu yaratıcılığı artırmak için rahatlıkla kullanılacak. Facebook, açıkça işlerinin kamera olmadığını ve cihazın açık kaynak sistemine sahip olacağı belirtildi. Cihazın üzerinde toplamda 17 balık gözü ve geniş açılı lens yer alıyor. 14 kamera cihazın orta kısmında sıralanırken, bir adet balık gözü lens cihazın üstünde, iki adet balık gözü lens ise cihazın alt kısmında duruyor. Tasarım açısından Nokia’nın ve Jaunt’un sanal gerçeklik kameralarına da büyük oranda benziyor.

Meerkat ve Periscope’un ardından canlı yayın uygulamalarına Facebook da giriş yapıyor. Diğer yazılımların aksine Facebook Live API uygulama üreticilerin yeni özellikler geliştirmesi için açık kaynaklı olacak. Bu sayede Facebook Live’ın daha geniş özellik skalasına sahip olmasını sağlayacak.

Facebook Live’ın bir diğer artısı ise çok fazla cihazla uygun çalışabilmesi. Keynote sırasında Zuckerberg DJI ile canlı yayın gerçekleştirdi.

Facebook bilindiği üzere internet olmayan bölgelere balonlarla internet yayını vermeye başlamıştı. Facebook’un bundan sonraki hedefi ise lazerle bunu devam ettirmek.

Her firma gibi Facebook’un da gündeminde yapay zeka bulunuyor. Facebook yapay zekayı sürücüsüz otomobil gibi teknolojiler yerine daha önce bilmediğimiz ve görmek istediğimiz şeyleri görmemiz için kullanacak. Zuckberg’e göre gelecekte bir fotoğrafa baktığımızda yapay zeka sayesinde fotoğrafta neler olduğunu anlayacak, metinleri okuyabilecek ve yazılanan metnin ne hakkında olduğunu anlayacağız. Facebook yapay zeka konusunda da açık kaynağa sahip olacak.

Bir diğer göze çarpan yenilikse Facebook’un Siri ve Cortana gibi kişisel asistanı M oldu. M, Messenger üzerinden çalışarak kişilere yardımcı olacak.