Facebook şirin hayvanların ve eğlenceli aktivitelerin fotoğraflarını paylaşabileceğimiz bir yer. Artık bu fotoğrafların içine fark edilmesi zor, şifreli mesajlar da ekleyebiliyoruz
İlkokul arkadaşlarımızı bulmak için kayıt olduğumuz Facebook’ta ‘Da Vinci Şifresi‘ dönemi başladı. Google Chrome için geliştirilen bir eklenti sayesinde, Facebook fotoğraflarına şifreli ve parolası bilinmediği takdirde görülmesi gerçekten zor mesajlar eklenebiliyor.
Oxford Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Bölümü öğrencisi ve eski Google stajyeri 21 yaşındaki Owen-Campbell Moore, Chrome için Secretbook isimli bir eklenti geliştirdi. 1 hafta önce Chrome uygulama mağazasında indirilmeye sunulan eklenti, JPEG görseller ile gizli mesajlar verilmesine olanak tanıyor. Görsele eklediğiniz mesajın görülmesinin tek yolu ise sizin oluşturduğunuz paroladan geçiyor. Parolayı bilmeyen kimse gizli mesajı göremiyor.
Eklenti yalnızca Google Chrome tarayıcıda çalışıyor ve gizli mesajlar en fazla 140 karakter uzunluğunda olabiliyor. Bu mesajların ne amaçla ve kime görüneceği yalnızca onu oluşturan kişiye bağlı. Yani kötü amaçlı kullanımı da olası. Facebook’a bu konu ile ilgili soru yönetilse de, sosyal ağdan herhangi bir açıklama gelmedi.
Görsele eklenmiş mesaj, bir pikselin farklı bir renkte olması ve içerisinde birkaç görseli tekrarlaması şeklinde görünüyor. Eğer parolayı bilmiyorsanız, gizli mesajı göremiyorsunuz. Ya da tek tek tüm pikselleri incelemeniz gerekir ki bu da gerçekten büyük bir uğraş anlamına geliyor. Öte yandan Facebook, yüklenen fotoğrafların kalitesini düşürüyor, bu da mesajın bozulmasına yol açıyor. Yani, piksel piksel incelemenin ardından elde edeceğiniz şey de pek tatmin edici olmayabilir. Google+ görsellerin kalitesini düşürmüyor, eğer burada parolayı bilmeden gizli mesajı bulmak isterseniz işiniz daha kolay olacaktır.