Dizüstü bilgisayar satın almak her zaman çok büyük bir sorun olmuştur. Aslında her şey, ne istediğine karar vermekle ilgili: Performans mı, fonksiyonellik mi yoksa sadece şık tasarım mı? Ne istediğini biliyorsan, Stuff senin için bilgisayar seçti bile.
Apple MacBook Pro 13 inç
(En iyiyi isteyenler için)
Olayı ne?
Apple, cihazlarına planlı ve önceden hesaplanmış dokunuşlarla yeniden şekil veriyor. İşte yeni MacBook Pro bunun en güzel örneklerinden bir tanesi.
Dışarıdan bakıldığında, şekil şemal olarak (sadece 1 mm daha ince ve 50 gr daha hafif) önceki sürüme göre pek bir farklılığı yok. Tabii Retina ekranı saymazsak…
İyi mi peki?
Bizce önceki versiyona göre çok da farklı değil. Hatta bir önceki sayfada gördüğünüz Samsung’la aynı Intel Haswell işlemciye sahip. Tek farkı, enerji açısından pile o kadar fazla yüklenmiyor olması. Performansı gayet iyi. Ultra yüksek çözünürlüklü videolar gayet güzel izlenebiliyor. Hatta öyle çok performans meraklısı değilseniz oyun bile oynayabilirsiniz ve SSD’si sağolsun, her şey çok hızlı açılıyor. İçerisinde bulunan diğer yenilikleriyse, çok daha hızlı kablosuz bağlantı sağlayan 802.11ac bağlantı sistemi, PCI sabit diskler Thunderbolt 2 girişleri oluşturuyor. Ayrıca içerisinde diğer Ultrabook rakiplerine göre fark yaratan GarageBand ve iPhoto gibi harika uygulamaları var. Sonuç olarak, kusursuzdu, yine kusursuz!
Teknik
OSX Mavericks ● 13,3 inç, 2560×1600 ● Intel Core i5 @ 2,4 GHz ● 8 GB RAM ● 256 GB SSD ● Intel Iris ekran kartı ●18x314x219 mm, 1,57 kg Fiyat 2999 TL
STUFF’IN GÖRÜŞÜ
Paranın satın alabileceği en iyi dizüstü
★★★★★
Acer C720 Chromebook
(Öğrenciler ve bütçe kaygılıları için)
Olayı ne?
Chrome tarayıcı ve işletim sistemi kullanan ufak dizüstü bilgisayarlar, piyasanın tablet-dizüstü arasında arafta kalmış segmentine farklı bir alternatif getirdi. Hafif, sade ve kullanışlı olan Chromebook’lar herkes tarafından çok sevilse de performans anlamında bizim gibi aç gözlüler için yetersiz kalıyorlar. Görüntü düzenleme ve oyun performansı açısından sorun yaşayan Chromebook’un yine de belirli konularda hakkını vermek gerekiyor. Google Drive üzerinden sıkıcı iş dosyaları hazırlayabilir, YouTube üzerinden ayın en sakar ve “Beter olsun!” görüntülerini gayet güzel izleyebilirsin. Hatta arkadaş buluşmalarında, Spotify üzerinden hazırlamak için saatler harcadığın hedefe yönelik oynatma listelerini çalabilirsin.
İyi mi peki?
Acer 11,6 inç’lik C720’yi gri tonlarından oluşan sade ve güzel bir kasaya yerleştirmiş. Çift çekirdekli Intel işlemcisi sağ olsun, yaklaşık 7 saniye içerisinde açılan C720, Google üzerinden 100GB’lık ücretsiz bir depolama alanına da sahip. Pil ömrüyse gayet iyi, beş saat boyunca internette anlamsızca gezinebildik. Rakiplerine göre en önemli avantajınıysa, HDMI, USB 3.0 ve SD’den oluşan üçlü giriş kombosu oluşturuyor.
Teknik
Chrome OS ● 11,6 inç 1366×768 ● Intel Celeron @ 1,4 GHz ● 2GB RAM ● 16 GB SSD ● Intel HD Graphics ● 288x204x19 mm, 1,25 kg Fiyat 340 USD
STUFF’IN GÖRÜŞÜ
Şu ana kadar gördüğümüz en iyi Chromebook
★★★★✩
Alienware 17
(Oyun canavarları için)
Olayı ne?
Alienware’in oyunlara özel dizüstü bilgisayarlara yaklaşımı çok basit. Ergonomi, tasarım ve kullanılabilirlik gibi kavramları bir kenara bırakıp, üretilebilecek en güçlü ve hızlı dizüstü bilgisayarını yaratmak ve onu LED’lerle donatmak onların işi.
Alienware, gerçek bir gürbüz. Yaklaşık 4 kg ağırlığa sahip olan cihaz, 5 cm kalınlığa ve 20 farklı renge ayarlanabilen 10 adet özel ışık alanına sahip. Bu dünyadan olmadığını daha paketini gördüğün anda anlıyorsun.
İyi mi peki?
“Mayın Tarlası’nı açtığın gibi çöküyor abi!” dersek herhalde bize inanmazsın. 2,4 Ghz Core i7 Haswell işlemci, Nvidia GeForce GTX780M ekran kartı, 16 GB RAM’i ve taşınabilirliğiyle mobil oyuncuların rüyalarını süslüyor. 17 inçlik ekranı masaüstünü aratmayacak seviyede. Bizim için tek sorun 1080p ile sınırlanmış olması ama bunu da birçok oyuncunun sallamayacağını düşünüyoruz. Tahmin edebileceğin üzere taşınabilirlik açısından biraz sorunlu. Hatta bir saatten fazla dizüstü kullanım sonucu bacaklarda, beş kişi (hatta zorlamalı altı) bir takisiye doluşup karşıya geçme etkisi yarattığı da açık ama sonuç olarak onun tamamen oyun oynamak amacıyla bu dünyaya gönderildiğini unutmamak gerek.
Teknik
Windows 8 ● 17 inç, 1920×1080 ● Intel Core i7 @ 2,4 GHz ● 16 GB RAM ● 750 GB HDD ● Nvidia GeForce GTX 780M ● 48,5x299x413,5 mm, 4,15 kg Fiyat 3000 USD
STUFF’IN GÖRÜŞÜ
Yüksek performanslı oyun deneyimi için yaratılmış
★★★★★
Samsung Ativ Book 9 Plus
(MacBook isteyip Windows’tan kopamayanlar için)
Olayı ne?
Chromebook segmentinin bir diğer yanında, küçük gövdelerini yüksek teknolojiyle birleştiren Ultrabook’lar bulunuyor. Tabii bu inceltimiş gövdeler, ethernet gibi ekstra girişlerden arındırılmış. Samsung’un yeni Ativ Book 9 Plus Ultrabook’u, gereksiz uzunluktaki isminin yanında yüksek çözünürlüklü 13.3 inç bir ekrana sahip. Samsung’un bu alanda önceki başarılarını göz önüne aldığımızda, bu dizüstünden gayet umutluyuz.
İyi mi peki?
Samsung gerçekten çok sade ve güzel bir tasarıma sahip. Tamamen siyah dış kaplaması insana, ona Arthur C. Clark’ın Rama’yla Buluşma’sından fırlamış gibi bir his veriyor. Harika görüş açılarına sahip olan yüksek çözünürlüklü 3200×1800 ekranı, 10 noktalı çoklu dokunmatik özelliklerini barındırıyor. Ayrıca 7.5 saatlik pil ömrüne ve harika bir çift hoparlöre de sahip. Kötü yanları mı? Touchpad’i biraz sıkıntılı ve en önemlisi Windows 8.1 işletim sistemi 3200×1800 çözünürlüğün hakkını veremiyor ama en iyileri karşılaştırdığımızı düşünürsek, biraz şımarıklık yaptığımızı da belirtmek gerek. Çok uzun isimli Samsung Ativ, kesinlike en iyi dizüstülerden biri.
Teknik
Windows 8.1 ● 13,3 inç, 3200×1800 ● Intel Core i5 @ 1,6 GHz ● 4 GB RAM ● 128 GB SSD● Intel HD Graphics 4400 ● 320x223x13.6 mm, 1,36 kg Fiyat 3200 TL’den başlıyor