Stuff

En iyi 5 mini PC

Bilgisayarlar gün geçtikçe küçülüyor. Büyüteç ve cımbızımızı alıp bu mini PC’lerden beş tanesini yakından inceledik…

Zotac Zbox Nano ID64

N’aber ufaklık?
Word’deki otomatik düzeltmeye meydan okuyan Zbox (hep Xbox’a çeviriyor) üzerinde işletim sistemiyle gelmiyor. Neyse ki, bilgisayarın Wi-Fi ve Ethernet sürücüleri bir CD-ROM ile geliyor, internet kafede ‘ekran yapmayın beyler!’ nidaları arasında sürücü aramıyorsun. 

Nasılsın?
Şükür, bu ufaklığın Core i5 işlemcisi gayet hızlı ve oyun konusunda testimizdeki Core i3 makinelerden çok daha iyi. Hatta Sapphire’ın AMD işlemcili ejderhasıyla aynı ayarda bile diyebiliriz. Cihazı ilk çalıştırdığında ‘ısınma turları’ minvâlinde yüksek fan sesi duyacaksın, bunun haricinde standart kullanımda gayet sessiz sakin çalışıyor. 37 dB gürültü yapan cihaz şimdiye kadar kullandığımız en sessiz bilgisayarlardan. Bu kadar minik olmasına rağmen DisplayPort ve HDMI’a sahip olması harikayken, Zotac’ın kutu içeriğine dahil ettiği S/PDIF ses yuvası için adaptör ise mükemmel. Cömertçe bir hareket.Windows kurulumuyla cebelleşerek kötü bir başlangıç yapsak da sonradan çok sevdik.

Fiyat 448 USD

Teknik Intel Core i5 1,8 GHz işlemci  • Intel HD 4000 ekran kartı  • 4 GB DDR3 bellek • 500 GB disk

STUFF’IN GÖRÜŞÜ
Ufacık tefecik ama performanslı ve tam boyu aratmayan bir masaüstü bilgisayar
★★★★✩ 

Lenovo IdeaCentre Q190

N’aber ufaklık?
Lenovo ciddi bir iş bilgisayarı gibi dursa da bu kötü bir şey değil. Anneanne divanı olan bir odaya bile yakışacaktır. Ön yüzünü kim tasarladıysa iyi bir sopayı hak ediyor gerçi: 1980’lerin video oynatıcılarına benziyor… Çocukların olduğu bir yere sakın bırakma, sadece yakınında olmaları bile cihazın bozulması için yeterli. Küçük Aydın’ın tehlikeli parmaklarından korumak için televizyonun arkasına VESA ile monte edebilirsin. Bu ünite kutu içeriğine dahil. 

Nasılsın?
Pek de çekici görünmeyen kasasının içinde alışılan Core i3 işlemci var. Sevdiğimiz yanlarından biri ise 1 TB depolamayla gelmesi, bu,  minik bir bilgisayar için gayet büyük bir kapasite. 1080p filmleri rahatlıkla oynatsa da Unreal motoruyla çalışan birkaç oyunda takılmalar yaşadık. Ses ölçerimiz ise 45 dB ile testimizdeki en gürültülü çalışan makine olduğunu söyledi. Varlığı bile bilinmesin istediğin bir bilgisayarın bu kadar gürültülü olması hoşuna gitmeyebilir.

Fiyat 345 USD

Teknik 1,4 GHz Core i3 işlemci  • 4 GB DDR3 bellek • Intel HD 4000 ekran kartı • 1 TB disk

STUFF’IN GÖRÜŞÜ
Gürültülü olsa da büyük depolama alanıyla çekici
★★★

Intel Next Unit Of Computing DC3217

N’aber ufaklık?
Testimizdeki en küçük bilgisayar bir kül tablası büyüklüğünde. Fakat bu küçük boyutlar, Intel’de küçük tasarımlardan sorumlu kişiyi, Core i3 işlemci ve 10 cm2’lik bir anakartı bu kadar minik bir kutuya yerleştirmekten alıkoymamış. Biraz kendin pişir, kendin ye usûlü ama, DDR3 SO-DIMM belleğini ve mSATA depolamanı da kendin almak zorundasın… Neyse ki elimizdeki 16 GB Kingston bellek ve 120 GB SSD ile testimizi tamamlayabildik. Kendi işletim sistemini de kuracaksın tabii, o da ekstra masraf… “Böyle hazır bilgisayar mı olur arkadaş” diye yakınmanı duyar gibiyiz.

Nasılsın?
Alet edavatı yuvalara yerleştirip, Wi-Fi aparatını da ekledikten sonra Next Unit of Computing sağlam bir makine oluyor. Terini silip kullanmaya başla. HD 4000 grafik yongası Source motorunda başarılı olsa da Unreal 3 motorunda çuvalladı. Full HD medya oynatımı sorunsuz, yalnız kulaklık için bile ayrı bir ses çıkışı yok. Televizyon ya da monitörünün üzerindeki hoparlörlerle idare edeceksin…

Fiyat 245 USD (yurtdışı fiyatı SSD ile birlikte)

Teknik  1,4 GHz Core i3 işlemci • 16 GB DDR3 bellek • Intel HD 4000 ekran kartı • 120 GB disk

STUFF’IN GÖRÜŞÜ
Minicik olsa da ekstralar için çok para harcaman gerekiyor
★★★★✩ 

Sapphire Edge VS8

N’aber ufaklık?
Sapphire’daki çılgın mühendisler Intel yerine bu karanlık kuyuya AMD’nin ipiyle indiler: Neyse ki AMD kuyuyu aydınlatabiliyor: oyun testlerimizdeki en başarılı makine, AMD A8 Hızlandırılmış İşlem Ünitesi ve dahili Radeon HD7600G grafik yongası sağ olsun, Edge VS8’di. 

Oyun bilgisayarı ayarında bir hız bekleme, ama yeni çıkan oyunları bile ayarları kısarak akıcı şekilde oynayabilirsin. Bir Xbox 360’tan daha az yer tutuyor ve daha az gürültü yapıyor, tam donanımlı bir oyun bilgisayarı istiyorsan başka bir yere bakmanı öneriyoruz…

Nasılsın?
Edge VS8 de işletim sistemiyle gelmeyenlerden, şimdiden Windows 8 kurulumunu USB’den kurulabilir hâle getirmeye bak. Linux kullanıcısıysan sorun etmeyeceksindir, fakat tüm PC oyunlarını oynamak istersen ekstradan işletim sistemi masrafın olacak. Terminatör’ün cebinde gezdireceği bir şey gibi görünse de açılı tasarımını ve mat rengini sevdik. 

Fiyat 345 USD (yurt dışı fiyatı)

Teknik 1,6 GHz AMD APU A8 işlemci • 4 GB  DDR3 bellek • AMD Radeon HD7600HG ekran kartı • 500 GB disk

STUFF’IN GÖRÜŞÜ
İyi performans, şık tasarım, az elektrik harcıyor… Daha ne?
★★★★★

Acer Revo L

N’aber ufaklık?
Testimizdeki en büyük bilgisayar bile hâlâ çok küçük görünüyor. Steampunk havası veren bakır plaka, cihazın kaslı yapısını biraz gizliyor. Neden diğerlerinden daha büyük? Çünkü içinde optik sürücü var. Bizdeki DVD-RW idi,  istersen bunun yerine Blu-ray sürücüsüyle alabiliyorsun. Cihazın Core i3 işlemcisi, 6 GB belleği ve 1 TB’a kadar depolama seçenekleri var. Medya dosyalarını depolamak için geniş yere ihtiyacın olacaktır. Yoksa tüm filmlerini hâlâ disklerden mi izliyorsun asi çocuk?

Nasılsın?
Bir USB TV kartı ekleyebilir ya da çevrimiçi video hizmetlerine abone olup cihazını güçlü bir medya merkezine çevirebilirsin. İstersen Windows 8’ine Media Center eklentisini de satın alabilirsin. Biz TVersity ya da XBMC gibi ücretsiz alternatifleri öneriyoruz. Kutudan çıkan VESA aparatıyla televizyonuna monte edebilirsin, çözünürlüğü ve detayları abartmazsan akıcı şekilde oyun bile oynayabilirsin. 

Fiyat 325 USD’den başlıyor (yurt dışı fiyatı)

Teknik 1,8 GHz Intel Core i3 işlemci • 6 GB DDR3 bellek • Intel HD 4000 ekran kartı • 750 GB disk

STUFF’IN GÖRÜŞÜ
Medya özellikleriyle başarılı ama az daha performans göz çıkarmazdı
★★★★✩