E-GÜVEN, Türkiye’de e-imza alışkanlıkları üzerine önemli bir araştırmaya imza attı. Uluslararası araştırma şirketi Ipsos tarafından E-GÜVEN için gerçekleştirilen ‘’E-imza kullanım alışkanlıkları araştırması’’ Türkiye’de e-imza kullanımı konusunda yapılmış ilk kapsamlı araştırma olma özelliğini taşıyor. Araştırmada e-imzanın birçok sektöre ve özellikle üst düzey yöneticilere sağladığı faydalar ön plana çıkıyor.
12 Nisan–3 Haziran tarihleri arasında Türkiye’nin tüm illerinden, E-GÜVEN tarafından hizmet alan 320 farklı e-imza kullanıcısının katıldığı araştırma, online anket CAWI yöntemiyle yapıldı. Örnekleme yöntemi olarak listeli araştırma kullanıldı. Araştırma kapsamında katılımcılara “İmza Yetkilendirme Prosedürleri”, “Elektronik İmza Kullanım Alışkanlıkları”, “Elektronik İmzanın Sağladığı Faydalar”, “E-GÜVEN Hizmetleri” konularında sorular soruldu. Araştırma sonuçlarına göre, e-imza kullanıcıları bir hafta içerisinde en çok MERSİS, EKAP, UYAP gibi kamu projelerinde (%53) işlem yaptı. Turkiye.gov.tr
Yapılan araştırmada e-imza kullanımı öncesi katılımcıların %56’lık bir kesimi, genel müdür gibi yetkili kişilerin ofis dışında olması sebebiyle imza alamadıklarını ve iş süreçlerinin 1-2 gün geciktiğini bildiriyor. Araştırmada gecikmenin 3 güne ulaştığını belirtenlerin sayısı da bir hayli fazla (%22). 5-6 gün ve 1 hafta kadar geciktiğini belirtenlerin oranları ise toplamda %18. E-imza sayesinde yöneticiler imzalarını ofis dışında olduklarında da uzaktan kullanabildikleri için iş süreçlerindeki gecikmelerin önüne geçiliyor.
E-imza ile kullanıcıların %63’ü imza süreçlerini 1 saatten kısa sürede tamamlayabiliyor. Yine de sürecin 2 – 4 gün sürdüğünü belirten %4’lük bir kesim mevcut. Bu kesim e-imzayı verimsiz ya da yanlış kullanan kişilerin olduğunu gösteriyor.
Şirketlerde imza gereklilikleri noktasında üst düzey yöneticilerin imzasına yoğun şekilde ihtiyaç duyuluyor. Bu noktada e-imza; bankacılık (%14) işle
Islak imza ve dolayısıyla da fiziksel kağıt kullanımının gereksiz maliyet olduğunu düşünen kullanıcıların oranı %78’e ulaşıyor. Kullanıcıların %76’sı ise bunun aynı zamanda zaman kaybı yarattığını düşünüyor. Dolayısıyla e-imza, ıslak imza karşısında zaman + iş gücü + maliyet avantajları sağlıyor.
Üretim sektörünün %78’i, hukukçuların da %52’si e-imzanın en büyük faydası olarak onay süreçlerinin hızlanmasını işaret ediyor. Araştırmaya göre ikinci en büyük fayda olarak ise e-imzanın ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip olması gösteriliyor.
E-imzanın bir diğer faydası maliyetlerde ortaya çıkıyor. Katılımcıların %70’i e-imza sayesinde %20 kağıt tasarrufu yaptığını belirtirken, %20’si ise %50’nin üzerine tasarruf sağlıyor. Bu verilere ek olarak kullanıcıların %88’i e-imzayı çevreci bir uygulama olarak görüyor. Benzer oranlarla iş yapma süreçlerini kısalttığı, verimlilik ve maliyet avantajı sağladığı da görülüyor. %85’lik veri güvenliği sonucu ise e-imzanın güvenilirliğini ortaya koyuyor.