Stuff

Bitcoin balon değil, gerçek devrim olabilir

4 yıl önce Satoshi Nakomato adını kullanan bir yazılım uzmanınca hazırlanan dijital para birimi Bitcoin, bu yıl yaşanan krizle paralel bir haftada 45 dolardan 265 dolara çıkarak geniş yankı bulmuştu.

Daha sonra bir gecede yaşanan ani düşüşle fiyatı 100 dolara, piyasa değeri ise 2 milyar dolardan 1,1 milyar dolara inerek popülerliğini korudu. Kasım ayında da benzer bir yükseliş yaşayarak bir haftada yüzde 62 değerlenen Bitcoin, şu anda 820 dolara satın alınabiliyor. Bu hafta içi yaşanan gelişmeler de önümüzdeki yıllarda piyasaların elektronik para birimlerinden etkileneceğinin göstergesi oldu.

Coinometrics adlı web sitesinin verdiği bilgiye göre, Bitcoin ile yapılan günlük işlem sayısı 80 bini aştı. İşlem hacmi ise 257 milyon doları buluyor. Western Union, açıklamadaki sıralamaya göre, 633 bin işlemle Bitcoin’i geçiyor ancak günlük işlemde geride kalıyor. Toplam piyasa değerinde de, Bitcoin 10 milyar dolarla yaklaşık 4,5 milyar dolar değerindeki Western Union’ı geride bırakıyor.

Bazı uzmanların dijital para yerine emtia olarak kabul ettiği ve benzer birçok saygın yayında benzer tartışmaların konusu olan Bitcoin’in işlem değeri açıklanınca, Western Union da açıklama yapmakta gecikmedi. Geçen ay düzenlenen Tüketiciyi Koruma ve Uyumluluk Konferansı’nda Bitcoin’in uluslararası para transferine hazır olmadığı belirtildi.

Çin’de kullanımı yasaklandı

Üç gün önce Çin, Bitcoin işlemlerini ‘ekonomik kararlılığı olumsuz etkilediği’ gerekçesiyle durdurdu. Çin Halk Bankası, web sitesinde yaptığı bir açıklamayla finansal kurumların ve ödeme şirketlerinin Bitcoin kuru belirtemeyeceklerini, alıp satamayacaklarını duyururken, kurallar belirlemek istediklerini açıkladı.

ABD’li banka Bank of America (BofA) ise, Bitcoin’in internet alışverişlerinin en büyük ödeme araçlarından birine dönüşebileceği görüşünde. Banka ilk kez dijital parayla ilgili rapor hazırladı. BofA böylece dijital parayla ilgili rapor yazan ilk büyük Wall Street bankası oldu.

Türkiye’de rağbet görmedi

Türkiye’de ise Bitcoin kullanımı henüz yaygın değil. Araştırmaya göre, Türkiye en çok Bitcoin işlemi yapılan 50 ülke arasında 45’inci sırada yer aldı. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu da bir açıklama yaparak, piyasa değerinin aşırı oynak olması, dijital cüzdanların kaybolabilmesi ve sahiplerinin bilgisi dışında usulsüz kullanılabilmesi ve işlemlerin geri döndürülemez olmasıyla ilgili uyarıda bulunmuştu.