T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilecek olan konferansa Global İnovasyon Endeksi yaratıcısı ve yazarı Prof. Soumitra Dutta’nın yanı sıra DigitalEurope Direktörü John Higgins, Kore’nin bilişim başarısının arkasında yer alan isimlerden Internet & Güvenlik Ajansı Başkan Yardımcısı Kyungho Chung, 2013’te yalnızca Skolkovo İnovasyon Merkezi’nde 1.5 milyar USD yatırım planlayan Rusya’nın e-Geliştirme Ortaklığı BaşkanıTatiana V. Ershova da konuşmacı olarak katılacak.
Açılış konuşmalarını; BTK Başkanı Tayfun Acaer, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yapacağı “2023’e Doğru: Atılım İçin Bilişim” Konferansı TÜBİSAD’ın (Bilişim Sanayicileri Derneği) ev sahipliğinde ve T.C. Cumhurbaşkanlığıhimayelerinde 9 Ekim çarşamba günü Ankara’da gerçekleştiriliyor.
Bilişim sektöründe yüzde 95’in üzerinde bir paya ve yıllık 40 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip 200’ü aşkın üyesiyle bilişim teknolojileri ve yeni medya alanında çalışan şirketlerin ortak sesi olan TÜBİSAD, bilişim sektörünün ülke ekonomisi için stratejik önemine vurgu yapmayı ve Türkiye’yi geleceğe taşıyacak formülleri masaya yatırmayı amaçlıyor.
Global İnovasyon Endeksi yaratıcısı Prof. Soumitra Dutta Dutta’nın ana konuşmacı olarak katılacağı konferansta, ‘Uluslararası Rekabetçilik‘, ‘Büyüme Politikaları’, ‘İnovasyon’, ‘Verimlilik’ gibi başlıklar ele alınacak. Prof. Soumitra Dutta, konferansta ‘Teknoloji ve global inovasyonun ülkeler için önemini’ ve ‘inovasyonun katma değerli ürünler üretmeye ve ekonomik büyümeye katkılarını’ anlatacak.
Konferans’ın “BİT’in Kaldıraç Etkisi: Uluslararası Örnekler”, panelinde bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün ülke kalkınmasındaki etkileri uluslararası örnekler ile tartışılacak. Panelde, Avrupa’da dijitalleşme politikalarını Avrupa Birliği nezdinde gözeten DigitalEurope Direktörü John Higgins’in yanı sıra bilişim teknolojileri ile dünyanın sayılı ekonomilerinden biri haline gelen Kore’nin Internet & Güvenlik Ajansı Başkan Yardımcısı Kyungho Chung da konuşmacılar arasında yer alacak. Kyungho Chung 1980’li yılların başında AR-GE’yi odak sektör olarak benimseyerek inovasyon alınında büyük bir ekonomik patlama yaşayan Kore’nin deneyimlerini aktaracak. Ayrıca 2013’te yalnızca Skolkovo İnovasyon Merkezi’nde 1.5 milyar USD yatırım planlayan Rusya’nın e-Geliştirme Ortaklığı Başkanı Tatiana V. Ershova ve Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Daire Başkanı Emin Sadık Aydın dakonuşmacı olarak yer alacak.
“2023’e Doğru Türkiye” panelinde, TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Ahmet Kaplan, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, MEB Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Asım Balcı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Murteza Balcı gibi bilgi ve iletişim teknolojileri alanında söz sahibi kamu konuşmacıları, kamu alanında Türkiye’nin bilişim alanındaki planlarını ve geleceğini tartışacaklar.
“2023’e Doğru Türkiye: Özel Sektör Pespektifi” panelinde ise, Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Cisco Türkiye Genel Müdürü Ümit Cinali, Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Hürriyet Medya Grubu Pazarlama Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Birim Gönülşen, Türk Hava Yolları CIO’su Adnan Metin ve McKinsey Danışmanlık Ortağı Özgür Tanrıkulu, özel sektör bakış açısıyla 2023 hedefleri ve beklentileri ele alınacaktır.
Konferans’ın bu yılki konuşmacıları arasında sektör dışından isimler de yer alıyor. Hürriyet Gazetesi yazarlarından İsmet Berkan, karikatürist ve yönetmen Gani Müjde’nin konuşmacı olarak katılacağı Konferans’ın ‘Bilişimde Başarı, Başarıda Bilişim’ bölümünde bilişim sektörünün başarı hikayeleri ile başarıda bilişim rolü ele alınacak.