PayPal tarafından Sait Halim Paşa Yalısı’nda gerçekleştirilen bir Hackaton (programlama) turnuvası olan BattleHack İstanbul’un kazanan takımı Piggy Bank uygulaması ile Lords of Kebab oldu.
Türkiye’nin kazananı, San Jose’deki dünya finaline giderek, Tel Aviv, Miami, San Francisco, Toronto, Berlin, Chicago, Varşova, Singapur, Sidney, Boston, Mexico City, Londra ve Moskova’dan gelen takımlara karşı 100 bin dolarlık büyük ödül için mücadele edecek. İstanbul’daki mücadelenin ikincisi PS4 oyun konsolu kazanırken, üçüncü ekip akıllı polaroid kameralar kazandı.
Battle Hack 2014 aynı zamanda PayPal Start-up efsanesi John Lunn, Aslanoba Capital Yönetici Direktörü Cankut Durgun, Peak Games Kurucu Ortağı Rina Onur ve Yemeksepeti Kurucu Ortaklarından Melih Ödemiş de dahil olmak üzere teknoloji ve e-ticaretin önemli isimlerini ağırladı.
Birinciliği kazanan Piggy Bank uygulaması, ailelerin çocuklarına verdikleri harçlıkları takip edebilmelerini ve çocukların harçlıklarını daha sağlıklı tercihler yaparak harcamalarını sağlıyor. Geliştirici ekip: “Uygulamamız çocukların gerektiğinde PayPal üzerinden ailelerinden harçlık isteyebileceği ve ailenin uygun gördüğü zaman PayPal hesabına gönderim yapabileceği bir yazılım.” ifadesinde bulundu. Mücadelede ikinciliği Project 23 ekibinin geliştirdiği FitPay uygulaması aldı. Bu uygulama,yedi dakikalık egzersiz olarak bilinen hareketlerin düzenli olarak gerçekleştirilmesi için bir motivasyon amacı taşıyor. Her bireyin sağlıklı bir hayat sürdürmesi için günde 7 dakikalık egzersiz yapmasının öneminin ele alındığı bu uygulamada, egzersizi yapmayan kullanıcılara uyarı gönderiliyor. Üçüncülüğü ise DMT ekibinin geliştirdiği WouldPay uygulaması kazandı. Bu uygulama satış kanalı ile tüketiciyi buluşturarak, tüketicilerin pahalı bulup almadıkları ama beğendikleri ürünlere ödemeyi kabul edecekleri fiyatı kaydediyor; ürünün fiyatı belirtilen seviyeye düştüğünde ise tüketiciye haber veriyor.
Yarışmaya katılan uygulamalar ise şu şekilde sıralanıyor:
Rebook – reshare books, save trees: İnsanların daha fazla kitap okuması için hazırlanan çevrimiçi bir platform. Sistemden istediğiniz kitabı arayıp, düşük bir fiyata satın alabiliyorsun. Android uygulaması da var.
STB – GetApp Home: Zamanından önce evden çıkmak ya da uyunmak için kurulan alarm 3 kere öterse, 3 farklı STK’ya PayPal ile bağış yapmış oluyorsun.
Red Wedding –Wedding application: Uygulamada, altınları seçerek gelin ya da damadın üzerine PayPal ile ödeme yaparak takabiliyorsun.
To do list – To dos: Seyahate giderken oluşturulan to do listelerin birbiriyle paylaşılabileceği bir platform.
Hack Battle – Knowly: Bilgi paylaşım platformu. Çevredeki bilgi ve yetenek sahiplerine ulaşabilmeni ve onlardan ders alabilmeni sağlıyor.
Sote –Sote: Kendine ait bir balkonu, bir yeri, bir manzarayı satışa çıkartarak bir STK’ya bağış yapılmasını sağlıyor.
JS Molecule – Don up: Chrome uzantısı olarak geliştirilen uygulamada, alışveriş yaparken seçeceğin sitelerde, miktarı yuvarlayıp PayPal’u da kullanarak bağış yapılmasını sağlayan bir platform.
Wasteful – Bunuye.com: Siteden yenecek yemekleri seçerken, seçilen yemeklere göre karbon salınım miktarını hesaplıyor. Yemek satın alınırken ayrıca soyu tükenen kutup ayılarını korumaya yönelik bağış yapılmasını da sağlıyor.
Pay Together – Pay Together: Ödeme ve bağış için insanları davet edebileceğin bir uygulama.
Panya – MyTree: Ağaçları kurtarmaya yönelik bir uygulama. Gönüller belediyelerle hareket ederek üye oluyor ve PayPal ile ödeme yaparak (10 TL) uygulamayı indiriyor. Gönüllü 1 adet ağaç ediniyor ve ona bakıyor. Ağaca bakılmadığı takdirde ise ödeme direkt olarak TEMA Vakfı’na gönderiliyor.
Bitter – WeSnap: Zamanında Leap Motion komutlarını gerçekleştiremeyen uykucuların UNICEF’e 5 dolar bağış yapılmasını sağlayan uygulama.
Pay and pass – Pay & Pass: QR code ile ödeme yapılmasını sağlayan bir uygulama.
Humhalar – EasyPay: Microsoft teknolojisi kullanılarak geliştirilen uygulamada, restoranlar menülerini ekliyor ve seçilen menü PayPal ile ödeme yapılarak mobil üzerinden satın alınabiliyor.
Lords of Kebab – Piggy Bank: Ailelerin, çocuklarını harcama yaparken kontrol edebilmelerini ve limitlerini belirleyebilmelerini sağlayan bir uygulama.
Daleks – PetWatch: Kayıp evcil hayvanların fotoğraflarını çekip yükleyebildiğin; hayvanların bulunmasına ve onlara ulaşılmasına yardımcı olan bir uygulama. Uygulama, aynı zamanda bağış yapılmasını da sağlıyor.
Road Mate – Road MAte: Seyahat eden ya da bir yerden bir yere giden kişilerin, güzergâh üzerindeki aracı olmayan kişileri almalarına yönelik bir uygulama.
Control Soft – Geo pay: Kişi dolaştıkça ya da yemek yedikçe mekân sahipleriyle anlaşılarak kendilerine PayPal üzerinden belirlenen bir miktarda ödeme yapılması sağlanıyor.
Gama Prime – Social Cycle: Kullanılmayan eşyaların bedelsiz olarak kişilerle paylaşılmasını sağlayor.
Infinite Box–Infinite Box: Kablosuz cihaz olarak kullanılabilen bir uygulama.
DevChar – Speak4you: Duyma engelli insanların arama yapabilmesini sağlayan bir uygulama. Ücretli servislerin ödemesi PayPal ile yapılıyor.
Deca Tech–Qoad: Elinde bulunan seyahat kartlarını (İstanbul kart) telefonuna yaklaştırarak içine yüklemeyi PayPal ile yapabiliyorsun.
Coful–Dutchly: Mobile telefonlar için hazırlanan; satıcıları ve alıcıları buluşturan bir uygulama. Alıcılar ne almak istediklerini, satıcılar ise satmak istediklerini listeliyor.
DMT–WouldPay: Alışverişlerinde istediğin miktarda ödeme teklifi yapmanı sağlayan bir uygulama.
Bizim Sample – One Card: Cep telefonlarının ulaşım kartı fonksiyonuna sahip araçlar olarak çalışmasını sağlayan bir uygulama.
Sons of Odin – PayforPal: Bir restorana yemeğin ödemesini yaparak evsizlerin faydalanmasını sağlayor.
Get Lucky- Good Buy: İkinci el eşya alım satımı sürecinde, almak ya da kiralamak istediğin bir ürünü NFC teknolojisiyle (telefonların birbirine temas etmesiyle) ödemeni sağlıyor.
TMNT– Pay attention: Dikkat dağıtan web sayfalarını engellemek için hazırlanan bir uygulama.