Bahar temizliğine telefon ve tabletten başlayın

bahar-temizligi

Baharın kendini göstermesiyle hepimiz yavaş yavaş bahar temizliğine başladık. Gardıroplar yeniden elden geçirildi, kışlık kıyafetler kaldırıldı, yazlıklar çıkarıldı, bahçe hazırlıkları yapıldı derken, sıra geldi hayatımızın dijital kısmındaki bahar temizliğine. Baharla birlikte hepimiz artık daha çok dışarlardayız, o yüzden dijital bahar temizliğine cep telefonu ve tablet bilgisayarlardan başlamak en iyisi.

Norton mobil güvenlik uzmanı Richard Clooke, akıllı telefon ve tabletlerde yapılacak bahar temizliğiyle birlikte büyük bir performans artışı yaşayabileceğimizi söylüyor. Cihazlarımızın genel performansını ciddi şekilde ilerletecek bu bahar temizliğini nasıl yapmamız gerektiğine dair Richard aşağıdaki önerileri sunuyor:

1. Yedekleme: Bahar temizliğine başlamadan önce önemli verilerinizi mutlaka yedekleyin. Cihaz ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmadan önce de bunu yapmalısınız. Kişisel mesajlar, adres defteri bilgileri,resimler, uygulamalar, sizin için önemli veri ne olursa olsun yedekleyin. Böylece bahar temizliğiniz sırasında kritik verilerinizin kaybolmasını önlemiş olursunuz.

2. Şifreli Koruma: En basit ipucu bu aslında fakat Norton Siber Suç Raporu’na göre İngiltere’deki cep telefonu kullanıcılarının neredeyse yarısı telefonunu şifresiz kullanıyor. Evinizin kapısını açık bırakıp gider misiniz? O zaman cep telefonu ve tabletinizin de kapısını kilitleyin.

3. Eski Uygulamaları Silin: Akıllı telefonunuza ve tabletinize yeni uygulamalar indirmek bir tuşa basmak kadar kolay. Yenilerini yüklerken kullanmadığınız uygulamaları silerseniz ana ekranınızda gereksiz yer işgal etmelerini önler, yeni saklama alanları açabilirsiniz. Bu alışkanlık, kredi kartı, ev adresi gibi değerli bilgilerinizi saklı tutan veya bilgilerinizi reklam verenlerle paylaşan uygulamaların sayısını azaltmanız bakımından da faydalıdır. Norton Spot ücretsiz uygulamasını kullanarak bütün aplikasyonlarınızı tarayabilir, hangisinin bilgilerinizi kullandığını ve telefonunuzdaki verilerin ne kadarının herhangi bir uygulama tarafından kötü amaçlara hizmet etmek üzere kullanıldığını da görebilirsiniz.

4. Yazılım Güncellemelerini İhmal Etmeyin: Yazılım güncelleme hatırlatmaları geldiği zaman, birçoğumuz ‘İptal’ diyor veya bu hatırlatmaları sürekli erteliyoruz ama cihazların performansını artırmak, tespit edilen hata ve tehlikeleri onarmak için yazılım güncellemelerini düzenli olarak indirmek, alınabilecek basit önlemlerin başında geliyor. Güncellemelerin uygulamalar içinde aynı şekilde gerekli olduğunu unutmayın ve bir dahaki sefere ‘İptal’ değil, ‘İndir’i seçeneğini tıklayın.

5. Verilerinize Koruması: Norton Siber Suç Raporu, her 10 kişiden 6’sının mobil cihazlarında internet veya uygulamalar aracılığıyla, kritik bilgilerinis aklı tuttuğunu gösteriyor. Her hesabınız veya uygulamanız için kolay tahmin edilemeyecek, özgün şifreler oluşturun ki cihazınız yanlış ellere geçerse, siber suçlular bunları kolayca bulup bilgilerinize erişmesin. Norton, ücretsiz olarak indirebileceğiniz Kimlik Güvenliği uygulaması ile her bir şifreyi sizin için güvenle saklıyor.

6. Duygusal Bağlar: Mesajlar, resimler ve e-postalar konusunda duygusal davranıyor, bunları silmek istemiyor olabilirsiniz. Peki, bunların ne kadarını gerçekten telefonunuzda tutmaya ihtiyacınız var? Birçok akıllı telefon e-posta sağlayıcınızla senkronize olarak günde en az bir kere aldığınız, gönderdiğiniz, hatta önemsiz kutusuna düşene-postalarınızı bile kopyalayarak yedeğe alıyor. Bu klasörleri temizleyerek cihazınızın hafızasını ve performansını önemli ölçüde artırabilirsiniz.

7. Mobil Güvenlik: İngiltere’de her 12 telefon kullanıcısından 1’i siber suç kurbanı oldu. 2013’te bu sayının daha da artması bekleniyor. Birçok insan telefon veya tabletinin internet virüs ve tehditlerine karşı güvende olduğunu düşünüyor, fakat ne yazık ki öyle değil. Norton, kullanıcılara mutlaka gelişmiş güvenlik programlarını yüklemelerini öneriyor. Bu programlar sayesinde mevcut kişisel bilgilerinizi korumanın ötesinde, cihazınız kaybolur veya çalınırsa bile uzaktan kumanda ederek de uygulama veya İnternet kaynaklı tehditlere karşı güvenlik sağlayabiliyorsunuz.

8. Açık Uygulamalar: Wi-Fi, Bluetooth ve GPS ayarlarımızı genelde sürekli Açık konumda tutuyoruz. Bu da telefonun dahili hafızasını harcamanın yanı sıra şarj ve işletim gücünü de azaltıyor. Eğer İnternet kullanmıyorsanız Wi-Fi’ı kapatın. Harita veya navigasyon uygulamalarını kullanmadığınız zamanlarda GPS ayarlarınızı kapalı tutun. Böylece hem cihazınızın ömrü uzayacak hem de başka uygulamalar ve işlemler için hafızasında yer kazanacaksınız.