Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın Google’a karşı verdiği unutulma hakkı kararı, Avrupa ülkelerinin Google başta olmak üzere teknoloji devlerine karşı tutumunu sertleştirdi.
İspanyol bir internet kullancısının, Google arama sonuçlarında adının çıkmamasını istemesiyle patlak veren kriz, Adalet Divanı’nın internet kullanıcılarının unutulma hakkına sahip olmaları gerektiğine ve Google’ın bunu uygulamakla hükümlü olduğuna karar vermesiyle patlamıştı.
13 Mayıs’ta verilen unutulma hakkı kararının ardından, Avrupa Google’a karşı son derece agresif bir yaklaşım sergilemeye başladı.
Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Frankfurter Allgemeine gazetesinde ‘Eylem Çağrısı’ başlığıyla kaleme aldığı makalesinde, Alman Rekabet Kurulu’nun Google’ın Almanya’daki varlığını sıkı sıkıya incelemeye aldığını belirtti ve yaşanan gelişmeleri ‘acımasız bilgi kapitalizmi’ olarak tanımladı.
Gabriel’in Fransız meslektaşı Arnaud Montebourg ise Avrupa’nın küresel internet devlerinin dijital kolonileri haline geldiğini, Google’ın Fransa’daki genişbant altyapısını geliştirme çalışmalarına maddi katkıda bulunması istedi.
Enders Anaysis araştırma şirketinden Ian Maude ise Google’ın ‘büyük kurt’ rolünü Microsoft’tan çaldığını belirtiyor.
Google’ın karşısındaki yeni Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, teknoloji konusunda ne istediğini bilen ve bunları seçim manifestosuna dahi ekleyen dişli bir rakip. Avrupa’da güçlü bir dijital ekonomi kurmak isteyen Juncker döneminde, Avrupalı şirketlere öncelik tanınacak. Buna paralel olarak ABD merkezli teknoloji devlerinin pazar payının düşeceği tahmin ediliyor.