Stuff

Asus da giyilebilir teknoloji dedi

Asus, Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenen IFA teknoloji fuarında, ilk giyilebilir teknoloji ürünü olan akıllı saati ZenWatch’u tanıttı.

Google’ın giyilebilir cihazlar için özel olarak geliştirdiği Android Wear işletim sistemiyle çalışan ZenWatch, tüm Android 4.3 ve üzeri işletim sistemiyle çalışan akıllı telefonlarla birlikte kullanılabiliyor.

Önce saat, sonra akıllı

ZenWatch ile daha önce de defalarca dile getirdiğimiz bir sorunun Asus tarafından fark edildiğini ve çözülmek istendiğini gördük. ZenWatch, pek kullanışlı olmayan, adına akıllı denilen ve saatten ziyade teknoloji ürünü olan bir cihaza benzemiyor. Yerinden takip ettiğimiz tanıtımın ardından, ZenWatch’u kısa da olsa deneme şansı bulduk ve önce saat sonra akıllı bir cihaz olduğunu gördük. Kaldı ki, tasarımı da İsviçre yapımı saatleri aratmayan cinsten. Asus, ZenWatch için istenildiği an değiştirilebilen ‘yazılımsal’ saat arayüzleri de yapmış. Bu sayede, kullanıcı kendi stiline uyumlu saat yüzlerinden dilediğini kullanabiliyor.

ZenUI arayüzü ile çalışıyor

Evet, çoğu akıllı saatin çirkin ve teknoloji odağında olmasından hoşlanmıyoruz. Öte yandan, bu saatlerin kısıtlı ve sanal bebeği andıran arayüzlerinden de haz etmiyoruz. ZenWatch, Asus’un akıllı telefonlarında kullandığı ZenUI arayüzünün sadeleştirilmiş; daha doğrusu saat için optimize edilmiş bir hali ile çalışıyor. Bu arayüzde, What’s Next ve Do It Later gibi özel ve kullanışlı uygulamalar da önyüklü geliyor.

İşlevden bahsediyoruz ve artık akıllı saatlerin vücudumuzda olan bitenleri bildirmelerini bekliyoruz. ZenWatch, kullanıcının kalp atışlarını, adımlarını, yaktığı kaloriyi ve zindelik seviyesini takip edebiliyor.

Android 4.3 ve daha üst sürümlerle çalışan tüm akıllı telefonlarla uyumlu Asus ZenWatch, kullanıcıların gelen aramalar, mesajlar, bildirimler ve diğer önemli bilgileri telefonlarını ceplerinden ya da çantalarından çıkarmadan görüntüleyebilmelerini sağlıyor.

Marifetleri…

ZenWatch, Asus ZenWatch Manager akıllı telefon uygulaması ile birlikte kullanıldığında gelişmiş akıllı telefon entegrasyonu, tüm Asus saat arayüzlerini telefondan ayarlayabilme ve Asus ZenUI entegrasyonu (yalnızca Asus akıllı telefonlarda), Watch Unlock (saat kilidini açma), Tap Tap (çift dokunuş), Cover to Mute (sessize alma) ve Find My Phone (telefonumu bul) gibi işlevsel özellik ve işlevler sunuyor. ZenWatch’u Asus Remote Camera (uzaktan kontrollü kamera) ve Asus Remote Link (uzaktan bağlantı) uygulamalarıyla birlikte kullanmak isteyenler için Remote Camera (uzaktan kontrollü kamera) ve Asus Presentation Control (sunum kontrolü) olmak üzere iki ek özellik de bulunuyor.

Watch Unlock özelliği ZenWatch’u, kullanıcıların telefonlarının ya da tabletlerinin kilitlerini yalnızca saat yüzüne dokunarak açabilmelerini sağlayan evrensel bir anahtara dönüştürüyor. Bu özellik kullanıcılara kişisel bilgilerini koruma desteği sunarken güvenlikle rahatlığın arasındaki dengeyi sağlıyor. Kullanıcılar bu özellik sayesinde sürekli olarak bir şifre ya da PIN bilgisi girmek zorunda da kalmıyor. Tap Tap özelliği ile kullanıcılar en çok kullandıkları ZenWatch işlemini yalnızca saat yüzeyine iki kez dokunarak etkin hale getirebiliyorlar.

Remote Camera, kullanıcılara telefon kameralarının vizörünü ZenWatch’larında görüntüleme imkânı sunarak yepyeni fotoğraf çekim fırsatları yaratıyor. Bu sayede kullanıcılar vizörle görmenin zor olduğu yaratıcı açılardan çekim yapabiliyor, bir konserde ya da kalabalık farklı bir ortamda telefonu başlarının üzerinde tutarak bile rahatlıkla anı fotoğraflayabiliyorlar. Remote Camera özelliği fotoğrafı çekenin gerekli ayarlamaları yapıp kameranın karşısına geçmesine imkân tanıyor ve bu sayede grup fotoğrafı çekmek için ideal bir özellik olarak öne çıkıyor.

Cover to Mute özelliği kullanıcıların gelen çağrıları yalnızca ellerini ZenWatch yüzeyine koyarak sessize almalarını sağlıyor. Bu özellik telefon zil sesinin olumsuz etki yaratabileceği ortamlarda büyük kolaylık sağlıyor. Cover to Mute alarmları susturmak için de kullanılabiliyor. Find My Phone kullanıcılara, telefonlarını bulamadıkları anlarda telefonu uzaktan çaldırma imkânı sunuyor. Bu sayede o an ortalıkta görünmeyen telefon kolaylıkla bulunabiliyor. Akıllı telefondaki Asus ZenWatch Manager uygulaması da ZenWatch’un görünürde olmadığı anlarda kullanıcıların bulabilmeleri için akıllı saati titreştiriyor ve ışıklarını yakıp söndürüyor.

Presentation Control, profesyonel bir sunum ya da ders anlatımı esnasında ZenWatch’un uzaktan kumanda ve zamanlayıcı olarak kullanılabilmesini sağlıyor. Kullanıcılar slaytlar arasında geçip yapma, sunumun gidişatını takip etme ve aradan geçen zamanı görme gibi işlemlerin tümünü ZenWatch üzerinden yapabiliyor, etkili ve akıcı sunumlar yapabiliyor.

Belki özet geçmişlerdir diye yazının sonuna kadar indiysen, aradığını buldun! Asus ZenWatch’un teknik özellikleri şu şekilde sıralanıyor; Android Wear işletim sistemi, 1,2 GHz çekirdek hızında çalışan Qualcomm Snapdragon 400 işlemci, 512 MB bellek, 4 GB depolama alanı, 1,63 inç boyutunda 320x320p çözünürlük ve 278 ppi (inç başına düşen piksel) oranı sunan ekran, 9 axis algılayıcısı, biyosensör, Bluetooth 4.0 ve suya karşı direnç. Saatin gövdesi 50 gram ağırlığındayken, kayışı 25 gram.

ZenWatch, 260 dolar fiyat etiketiyle bu yılın sonunda satışa sunulacak. Türkiye fiyatı ve çıkış tarihi ise henüz bilinmiyor.