Stuff

Apple MacBook Air (2013)

2013 model MacBook Air ABD ve Avrupa’da satışa sunuldu. Darısı bizim başımıza. Genel görünüm ve işlevsellik bakımından büyük değişiklikler yapılmamış ancak geliştirilmiş. Dokunmatik ekranlı Windows 8’li Ultrabook’lardan iğne atılsa yere düşmeyecek bu dönemde, Apple’ın yeni MacBook Air’ı başarılı olabilir mi? Doğruyu söylemek gerekirse, Retina ekranı olmamasına rağmen, şu an satın alabileceğiniz en iyi dizüstü bilgisayarlardan bir tanesi…

Tasarımı aynı ama hala heyecan verici 

İlk iPod’dan bu yana her Apple ürününü kutusundan çıkarmak haz verici bir tecrübe olmuştur. Her şey plastik filmlerle kaplıdır, beyazdır; her birini tek tek çıkartırsınız. Ve bilirsiniz ki; bunların hiçbiri bir daha o kutuya geri dönmeyecek.

Yeni MacBook Air’ı kutusundan çıkarma seremonisi esnasında; daha önceki MacBook Air’lardan farklı hiçbir şey yaşamadık. Ürünlerin kutuya yerleştirilme sırasından, bilgisayarın kendisine kadar hiçbir büyük değişiklik yok. Ancak hala son derece heyecan verici bir tasarıma sahip.

Arka aydınlatmalı klavye yine ergonomik, trackpad büyük ve hassas, gövdesi ince ve hafif. Onunla günlük işlerinizi yaparken, bazen gövdesinden çok ufak sesler çıkardığını duyabiliyorsunuz. Ancak bu bir önceki modele göre daha seyrek ve  düşük şiddette. Sahi ya, bu ses nereden geliyor? İçeriye bir göz atalım…

Performansı yine en tepeye oynuyor

MacBook Air Intel’in en yeni ve en iyi mobil işlemcisi Haswell ile donatılmış. Grafik için ise Intel HD 5000 tercih edilmiş. Bunların yanı sıra bellek ve SSD hızında da geliştirilmeler söz konusu. Bu geliştirmeler de tıpkı tasarımda olduğu gibi çok büyük ve fark yaratan türden değiller ancak akıllıca yapılmışlar. Yeni MacBook Air bu nedenle bir hayli yetenekli. Web sayfalarını hızlıca sunuyur. Ayrıca Adobe Creative Suite’den oyunlara kadar birçok yorucu uygulamayı hızlı ve akıcı bir şekilde çalıştırıyor.

Hazır oyundan bahsetmişken, MacBook’ların hala oyunlarla tam anlamıyla kaynaşamadıklarını da belirtmek gerek. Mesela Steam’de sahip olduğumuz 160 oyundan yalnızca 58’inin Mac uyumlu olduğunu gördük. Source tabanlı oyunlar güzel; biz de Portal 2’yi denemeye karar verdik. Oyunu en yüksek çözünürlükte ve tam kenar yumuşatma (Anti-Aliasing) ayarlarında çalıştırdık. Sonuç olarak tamamen sorunsuz bir biçimde oynanabilir kare sayıları (Framerate) elde ettik. Biz keyifle Portal 2 oynarken, MacBook Air’dan ara ara küçük bir jetin kalkışına benzer sesler geliyordu.

Yeni nesil bağlantı

Yeni MacBook Air, Apple’ın 802.11ac bağlantıya daha basit bir anlatımla steroidli WiFi’a sahip olan bilgisayarı olma özelliğine sahip. Modemin kablosuz internet sinyallerini doğrudan sizin bulunduğunuz yere göndermesini sağlayan bu teknoloji harika bir biçimde çalışıyor.

 Apple’ın daha hızlı internet ve yedekleme sunan en yeni TimeCapsule’ünü yeni MacBook Air ile kullandığınızda standart 802.11n modemden iki kat daha hızlı kablosuz internet performansına sahip olabiliyorsunuz. Ayrıca Time Capsule internet hızını en az iki kat artırmanın yanı sıra 3 TB’a kadar da yedekleme alanı sağlıyor. Her Apple kullanıcısına bir tane şart…

Chromeboox Pixel’den ve bir önceki Air’dan daha ucuz

Bizim incelediğimiz ürün 13 inçlik modeldi ve ABD’de 1099 dolardan başlayan fiyatlarla satılıyor. Yani Chromebook Pixel’den 200 dolar, bir önceki MacBook Air’dan ise 100 dolar daha uygun fiyatlı. Her ne kadar uygun fiyatlı olup da pahalı hissettiren Windows’lu dizüstü bilgisayarlar çok olsa da, yeni MacBook Air gerçekten özel bir ürün.

Samsung’un 320 dolarlık Chromebook Series 3 bilgisayarı farlı bir hamleydi. Bu cihaz MacBook Air’ın oyuncak versiyonu gibiydi. Başarılı bir tasarımı vardı ancak tek sorunu bu tasarımın neredeyse bire bir MacBook Air’ınki ile aynı olmasıydı. Tasarım açısından Chromebook Series 3 ile MacBook Air arasındaki tek fark Apple logosu. Bu logoya ekstra para ödemeniz gerekiyor. Yüksek performans ve tasarım beklentileri ile elinize aldığınızda ve bu beklentilerin karşılandığını gördüğünüzde paranızı boşa harcamadığınızı anlıyorsunuz.

Stuff’ın görüşü – ★★★★ 

2008’den beri MacBook Air’ın tasarımında büyük değişiklikler görmedik. Zaten gerek olduğunu da düşünmüyoruz; her yeni MacBook tasarımında çok küçük değişimler olmasına rağmen heyecan veriyor. Çünkü hali hazırdaki tasarım son derece ergonomik ve işlevsel; asıl odaklanılan nokta ise performans.

MacBook Air 2008’den beri aynı tasarımla hala özel ve lüks hissettiriyor. Üstelik şimdi en yeni ve güçlü Haswell işlemciye sahip. Bu modelde yapılan performans geliştirmeleri onu gelmiş geçmiş en iyi MacBook Air yapıyor. Bizi hayal kırıklığına uğratan yönü ise ekranı oldu. Ekranı başarılı ancak MacBook Pro’daki Retina ekranı deneyimledikten sonra aradaki fark sinir bozucu olabiliyor.

Yeni MacBook Air 12 saate kadar kesintisiz çalışabiliyor. Apple 13 saate kadar diyor ancak biz 12 saate ulaşabildik. Chromebook Pixel’de bu süre yalnızca 5 saat. Tam da bu noktada, daha yüksek piksel yoğunluğuna mı yoksa daha uzun pil ömrüne mi ihtiyaç duyduğunuza karar vermelisiniz. MacBook Air’ın ultra taşınabilir yapısını göz önünde bulundurunca, sizin de  tercihinizi daha uzun pil ömründen yana kullanacağınızı tahmin ediyoruz. Bu yüzden de Apple’ı Retina ekran yüzünden suçlamıyoruz.

Tabii Apple bir an önce MacBook Air’da 12 saat pil ömrü ile Retina ekranı bir arada sunmanın yolunu bulursa fena olmaz…