Bayanlar ve baylar, akıllı telefon dünyasının ağırsikletlerinin karşılaşmasına hoşgeldiniz. Apple’ın iPhone 5S’i Samsung’un kendinden emin Galaxy S4’üne karşı!
Her iki telefon da birbirinden iyi özelliklerle donatılmış; peki ama hangisi senin değerli paranı hak ediyor? Galaxy S4 ile iPhone 5S’i her yönden karşılaştırarak hangisinin daha iyi olduğunu keşfetmeye çalıştık.
Tasarım – Değişim yerine minik dokunuşlar
Tasarım konusunda Apple ve Samsung aynı yolu izliyor; yeni tasarımlar yerine varolanları geliştiriyorlar. Evet, her iki firmanın tasarım felsefesi başarılı ve telefonları hiç de kötü görünmüyor. Ancak biraz değişiklik fena olmazdı hani…
Kırmızı köşedeki Galaxy S4, tüm Galaxy serisi gibi plastik; ah pardon polikarbon… Telefonu eline aldığında ucuzluk hissi veriyor. Ancak plastik yapısı Galaxy S4’e kapak ve pil değiştirme gibi olanaklar sunuyor. 130 gram ağırlığında ve iPhone’dan daha ağır. Ancak ebatlara bakıldığında, bu ağırlığın S4’ün daha büyük olmasından kaynaklandığı görülüyor (Galaxy S4: 136,6×69,8×7,9mm – iPhone 5S: 123,8×58,6×7,6mm).
Mavi köşeye gittiğimizde tasarım konusunda yine şaşırmıyoruz. iPhone 5S iPhone 5’in cam ve alüminyum odaklı tasarımıyla aynı. Tek fark, siyah-gri ve gri-beyaza ek olarak altın sarısı renk seçeneği eklenmiş. Biraz daha yakından bakarsan, iPhone 5S’in ev tuşu yerine konumlandırılmış olan parmak izi okuyucu Touch ID’yi fark edebilirsin. iPhone’u eline aldığında Galaxy S4’ten çok daha farklı hissediyorsun. Ancak microUSB ve microSD kart gibi pratik ve kullanışlı özelliklerden yoksun. Galaxy S4 tüm bunları sunarken, üzerine bir de pilini değiştirme imkanı sağlıyor.
Galaxy S4 son derece pratik ve hoş görünen bir telefon. Ancak eline aldığında pek kendini hissettiremiyor. Öte yandan iPhone’un cam ve alüminyum tasarımı gerçekten çok şık. Kategori işlevsellik olsaydı Galaxy S4 kazanabilirdi fakat tasarım olduğundan kazanan iPhone 5S.
Ekran – Büyük olsun bizim olsun
Samsung Galaxy S4 1080p (Full HD) çözünürlük sunan 5 inç Super AMOLED bir ekranla donatılmış. Kullanılan Corning Gorilla Glass 3 sayesinde son derece dayanıklı ve 441 ppi (inç başına dülen piksel sayısı) yoğunluğuna sahip.
iPhone 5S ise 4 inç ekranından 1136x640p çözünürlük sunuyor. iPhone 5 ve iPhone 5C’de olduğu gibi bu telefonda da Retina Display teknolojisi kullanılmış; yani inç başına piksel yoğunluğu 326. Bu gerçekten etkileyici ancak Samsung’un 1 inç daha büyük ekranı ve 441 ppi oranı karşısında hiçbir şansı yok. Tabii elleri küçük olan geek’ler iPhone’un ekranını daha kullanışlı bulabilirler.
Eğer ileri seviye bir telefon almak istiyorsan bunu genellikle kontratlı olarak satın alırsın. Bu da en az 1-2 yıl aynı telefonu kullanacağın anlamına geliyor. 5 inç ekranından 1080p çözünürlük sunan bir telefon bu zaman zarfında çıkacak olan telefonların yanında pek de eski durmayacaktır. iPhone 5S’in ekranı ise daha şimdiden ileri seviye telefon standartlarının gerisinde. Ekranın kazananı tartışmasız Galaxy S4.
Teknik – Apple 64-bite geçti
Apple diğer üreticilerin aksine akıllı telefonunun detaylı teknik özelliklerini açıklamıyor. Ancak bildiğimiz bazı şeyler var. 5S 2 GB RAM’e ve dünyanın ilk 64-bit akıllı telefon işlemcisi olan A7’ye sahip. Evet, beklentileri artırıyor ama hız konusunda inanılmaz artışlar bekleme; bir önceki iPhone’dan (5) yalnızca 5 kat daha fazla hızlı. Zaten A7 daha çok Touch ID algılayıcısı ve iPhone’un parlak geleceğini gözler önüne sermek için atılmış bir adım gibi.
iPhone 5S ayrıca yalnızca algılayıcılardan sorumlu olan M7 isimli bir işlemciye sahip. M7, ana işlemci A7’nin hareket algılayıcı sistemler için yorulmamasını ve bu şekilde iPhone’un daha az güç tüketmesini sağlıyor. Yani iPhone 5S’in pil ömründe artış ve hareket algılayıcılarının gelişmiş olmasını bekleyebilirsin. Mesela, arabada giderken iPhone bunu algılayacak ve WiFi ağları bulmaya çalışmayacak.
iPhone 5S’in en heyecan verici yeniliği ise şüphesiz Touch ID. Ev tuşunun yerine konumlandırılan Touch ID, ekran kilidini parmak izinle açmanı ya da iTunes’tan herhangi bir şey satın alırken şifre vb. doğrulamalarla uğraşmak yerine parmak izini kullanarak işlemi çok daha hızlı bir biçimde tamamlanamana olanak tanıyor. Ayrıca telefona beş tane parmak izi tanımlayabiliyorsun.
Galaxy S4 ABD’de Samsung’un geliştirdiği 8 çekirdekli 1,6 GHz işlemci ile satışa sunuldu. Ancak cihazın Türkiye’de satılan sürümünde dört çekirdekli 1,6 GHz Snapdragon 600 işlemci var. Ayrıca 2 GB RAM, değiştirilebilir 2600 mAh pil, 16, 32 ve 64 GB depolama seçenekeleri (ayrıca microSD kart ile 64 GB’a kadar artırabiliyorsun) gibi özelliklere sahip. Yazılım tarafında ise NFC, IR Blaster, Air Gestures ve Smart Scroll gibi dikkat çekici özellikleri var.
Apple iPhone 5S’te NFC ve microSD gibi endüstri standartlarını reddetmeye devam etti. Buna rağmen Siri ve Touch ID gibi teknolojiler iPhone’un şu an olduğundan çok daha farklı yerlere gelmesini sağlayabilir; tabii eğer Apple geliştiricilerin bunlara erişmesini sağlarsa… Şu an için bu iki telefondan hangisinin daha iyi performans sunduğunu söylemek zor; iPhone kendini başkalaştırmaya devam ediyor. Bu seferlik berabere diyelim.
Kamera – Bu bile akıllı
iPhone 5S’in kamerası bir önceki iPhone’a göre bir hayli gelişmiş. Evet, tıpkı iPhone 5’te olduğu gibi 8 MP ancak her bir piksel daha büyük. iPhone 5S’te 1.4µ pikseller yiner 1.5µ tercih edilmiş. Diyafram açıklığı da f2.2’den f2.4’e yükseltilmiş. Teoride iPhone 5S’in yeni özellikleriyle az ışıklı ortamlarda daha iyi fotoğraf çekmesi ve paraziti azaltması gerekiyor. Ayrıca iSight kamera 30fps’de 1080p ve 120fps’de 720p video çekebiliyor.
Apple iPhone 5S’in kamerasına “gerçek ton” ismini verdiği bir flaş eklemiş. Bu flaş hangi ışık şartlarında fotoğraf çektiğini algılıyor ve fotoğrafta kullanılacak olan flaşı otomatik olarak seçiyor. Bu şekilde çok sarı ya da mavi fotoğraflar tarih oluyor. Apple, bu flaşın 1000 farklı renk sıcaklığı yaratıp fotoğraflara ekleyebileceğini söylüyor. Ayrıca 10fps’de ardı ardına yapılan çekimlerin ardından, iPhone en iyi kareyi sana sunuyor. Ön tarafta ise 1,2 MP Facetime kamera karşımıza çıkıyor. Bu kamera 720p video çekebiliyor.
Galaxy S4 cephesinde de doyurucu özellikler var. Telefon f2.2 13 MP kamera ile donatılmış. Bu da iPhone’dan daha yüksek çözünürlüklü fotoğraflar anlamına geliyor; ancak pikselleri 1.12μ. Ayrıca düşük ışıklı ortamlardaki performansı iPhone 5S’inki kadar iyi değil. 30fps’de 1080p video çekebiliyor ve 2 MP bir ön kameraya sahip.
S4’ün kamerasında, istenmeyen nesneleri ve kişileri kareden silmeni sağlayan Eraser, 25fps’de 100 kare çeken ve bunları birleştiren Drama Shot, 8 saniyelik GIF’ler hazırlamanı sağlayan Animated Photo ve en iyi fotoğrafı çekmene yardımcı olan Best Photo ile Best Face gibi özellikler bulunuyor.
Son karar için iPhone 5S incelemesini bekleyeceğiz; ancak daha yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekebilen ve birçok özellikle donatılmış kameraya sahip olan Galaxy S4’ü şu an için kazanan ilan edebiliriz. Şayet iPhone 5S’in yeni kamerası Galaxy S4’ünki gibi özelliklere sahip olursa ve daha büyük piksel fikri gerçekten işe yarıyorsa kazanan değişebilir…
iOS 7 – Android Jelly Bean’e karşı
Apple iPhone’un yalnızca donanımını yenilemedi. Yeni iOS 7, Jonathan Ive tarafından baştan tasarlandı ve daha parlak, göze hoş görünen bir hal aldı. Ayrıca en nihayetinde iOS Android’in yukarıdan açılan hızlı ayarlar menüsüne ve çoklu görev hızına kavuştu. Airdrop dosya paylaşımı ve Siri konusunda büyük geliştirmeler yapıldı.
Samsung ise Galaxy S4’te güvendiği TouchWiz arayüzüyle yola devam ediyor. Bunun altında ise Android 4.2.2 Jelly Bean çalışıyor. Kişiselleştirme konusunda Android iOS’a karşı büyük avantajlara sahip. Zaten Android hayranları bu konuda yorum atacaklardır. TouchWiz ise biraz aşırı doldurulmuş. Air Gestures ve Air View özellikleri harikalar ancak yalnızca TouchWiz ile kullanılabiliyorlar. Yani üçüncü parti bir tema kullanmak istediğinde bunlardan vazgeçmen gerekiyor. S Health özelliği ise egzersiz ve sağlığında ilgili aklına gelebilecek her şeyi bir araya topluyor. Bu uygulama bir süre sonra bağımlılık yapabiliyor.
Bu kategoride kazanan belirlediğim her zaman sizlerden tepki alıyoruz. Bu şekilde “zevkler ve renkler tartışılmaz” noktasına geldik. iOS eksiklerini gideriyor ve Android muhteşem olmaya doğru emin adımlarla ilerliyor.
Fiyat – Sence iPhone’un en pahalı olduğu ülke neresi?
iPhone 5’in en pahalıya satıldığı ülke olan Türkiye’de Apple hayranı olmak pek bir masraflı. iPhone 5’in ÖTV’si için 625 TL, KDV’si için ise 450 TL ödedik. Yani 2500 liralık telefonun 1075 TL’si otomatik olarak vergiye gitti. Geri kalan 1425 TL’de cihazın geliş fiyatı, perakendecinin kârı ve nakliye ücretinden oluşuyor. Ne yazık ki iPhone 5S’in de 2500 TL civarında ülkemize gelmesini bekliyoruz. Galaxy S4’ün 16 GB’lık modelini ise 1500 TL civarında satın almak mümkün. Tartışmasız fiyat konusu Galaxy S4 en büyük kozu. Doğal olarak kazanan Galaxy S4 oluyor.
Karar, yaz kızım…
Galaxy S4 iPhone 5S kadar heyecan vermiyor olabilir ancak Apple cihazda bazı tuhaf tercihler yaptı: iPhone 5S NFC ve 1080p ekranı olmayan tek ileri seviye akıllı telefon. Ayrıca 8 MP kamerası kağıt üzerinde Galaxy S4’ün 13 MP kamerası karşısında güçsüz görünüyor. iPhone 5S’in 64-bit işlemcisi ve Touch ID parmak izi okuyucusunu henüz test etmedik; bunlar gerçekten heyecan verici özellikler.
Şayet yeni özelliklerin gerçekten kullanışlı olup olmadığı konusunda risk alabilirim diyorsan; iPhone şüphesiz çok daha heyecan verici bir seçim olur. Ayrıca S4’ten çok daha iyi göründüğü apaçık ortada.
Öte yandan Galaxy S4’ün başarısı test edildi ve onaylandı. Ayrıca değiştirilebilir pili ve artırılabilir depolama alanı günlük kullanımda iPhone’un bir adım önünde. iPhone 5S’i test ettikten sonra bu konuyu güncelleyeceğiz ve nihai kazananı açıklayacağız. Bu yüzden bizi izlemeye devam et…
Son olarak aşağıdaki bağlantıların ilgini çekeceğini düşündük; bir göz atmanda fayda var: