Dünyanın en popüler mobil işletim sistemi Android, hacker’ların da gözdesi. Mobil cihazları hedef alan mevcut kötü amaçlı yazılımların yüzde 99’u bu platform için geliştirilmiş.
Kaspersky Lab ve B2B International araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen ankete göre, Android tabanlı akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar tehdit altında. Çünkü bu cihazları kullananların yarısından fazlası, siber tehditlere karşı herhangi bir güvenlik yazılımından destek almıyor. Bununla birlikte Android, sıradan kullanıcılar ve bu kullanıcıları dolandırmak için kötü amaçlı yazılım kullanan siber suçlular için uzun süredir en popüler platform olmaya devam ediyor.
Yapıla ankete katılan akıllı telefon sahiplerinin sadece yüzde 40’ı, tablet bilgisayar sahiplerinin de yalnızca yüzde 42’si, cihazlarında güvenlik yazılımları kullandıklarını belirtiyor. Katılımcıların geri kalanı ise güvenliklerini sağlamak adına işletim sistemine entegre edilmiş sınırlı güvenlik özellikleriyle ya da kendi sezgilerine güvenmekle yetiniyor.
47 bini aşkın Android virüsü var
Android’in siber suçlular için mobil platformlar arasında bir numaralı hedef olduğundan artık kuşku yok. Siber tehditlerle ilgili verileri toplayan Kaspersky Lab bulut hizmeti Kaspersky Security Network’e göre, mobil cihazları hedef alan mevcut kötü amaçlı yazılım örneklerinin yüzde 99’u Android için geliştirilmiş durumda. Üstelik bu yazılımlar hızla artmaya devam ediyor: 2012 yılı boyunca 35.000 zararlı yazılım tespit edilirken, 2013’ün ilk yarısında bunun 47.000’i aştığı kaydediliyor.
Hacker’ların Android platformuna ilgi göstermelerinin iki ana nedeni, popülerlik ve işlevsellik. Kötü amaçlı bir program, bir akıllı telefonun özel tarifeli kısa numaralara SMS göndermesini sağlayarak, kullanıcı hesabından para çalmayı deneyebiliyor. Ayrıca, tüm aramalar, yazışmalar, sosyal ağ ve e-ödeme hesaplarının şifreleri dahil olmak üzere cihaz sahibi ile ilgili bilgilerin dolandırıcıların eline geçmesini sağlayarak akıllı telefonları casusluk cihazlarına dönüştürebiliyor.