Bir 3D yazıcıdan beklentileriniz neler olabilir? “Belirli ve sınırlı ölçekteki nesnelerin, aletlerin ve modellerin bir kopyasını üretmesi” birçoğumuzun verebileceği tek cevaptı, ki bu bile bize neredeyse uçsuz bucaksız bir üretim olanağı sağlıyordu. Ama Pandora’nın kutusu bir kez açılmaya görsün. Mataerial adında bir şirket bu cevabın daha karmaşık ve girift bir yapısının olabileceğini düşündüren ve yapılabilecekleri yeniden sorgulamamıza neden olan bir buluşa imza attı.
Material (maddeye dair) ve aerial (havayla ilgili olan) sözcüklerinin birleşmesiyle oluşan Material, “Anti-Gravity Object Modeling” (Yerçekimi Karşıtı Nesne Biçimlendiricisi) adını verdiği bu yeni mekanizmasıyla neredeyse her tür yüzey üzerinden başlayarak yerçekimine yenik düşmeyen ve diğer çoğu 3D yazıcıların oluşturdukları ile kıyaslandığında oldukça kalın kolonları sıkıp çıkartıyor ve onları dışarıya doğru herhangi bir açıya yöneltebiliyor.
Cihaz bildiğimiz ısıtılmış plastikler kullanmak yerine ısı ayarlı polimerler kullanıyor ve bu da materyal püskürtücüyü terkettikten hemen sonra yapıların sertleşebilmesine neden oluyor. Proje üzerinde Joris Larman Studio’yla işbirliği yapan Katalonya İleri Mimarlık Enstitüsü’nden (IAAC) tasarımcılar Petr Novikov ve Saša Jokić cihazın henüz yalnızca dalgalanabilen biçimde bazı basit tasarımlar yapabildiğini fakat gelecekte bu teknolojinin daha da geliştirilmesiyle sonunda kullanışlı bir mimarinin ya da ev eşyalarının üretilebileceğini umduklarını söylüyorlar.