M2M ile 675 milyon liralık enerji tasarrufu mümkün

Turkcell tarafından hayata geçirilen Reaktif Enerji Servisi sayesinde atölye, mağaza, AVM, fabrika, otel gibi iş yerleri ile okul, hastane gibi kurumların enerji tüketimi anlık olarak izlenerek ciddi oranlarda tasarruf sağlanabiliyor.

Türkiye, büyüyen ekonomisine paralel olarak enerji üretimi de sürekli artan bir ülke durumunda. Artan enerji tüketimi ve ihtiyacı ise harcanan enerjinin daha yakından takip edilmesini ve verimli şekilde kullanılmasını zorunlu kılıyor. Tam da bu noktada M2M (makineler arası iletişim) teknolojileri ile geliştirilen çözümler ön plana çıkıyor.

Turkcell’in, Bursa Yeşilyayla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi koordinatörlüğünde Bursa Valiliği ve Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) işbirliği ve Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi desteğiyle ile hayata geçirdiği “APİS Enerji Verimliliği Projesi” kurumların enerji tasarrufu sağlamasını amaçlayan bir M2M çözümü. Projenin pilot bölgesi olarak Bursa’da 20 okulda uygulanan proje ile bir yıl içerisinde reaktif enerji nedeniyle oluşan cezadan kaynaklanan 39 bin TL’lik enerji tasarrufu sağlandığı belirtiliyor.

Reaktif enerji nedir?

Elektrik kullanımında belirli bir sınırın üzerinde çıkan kurumlarda rekatif enerjiden kanaklanan bir ek ödeme meydana geliyor. Reaktif enerjiyi, normalde faydası olmayan elektrik tüketimi olarak tanımlayabiliriz. APİS Enerji Verimliliği Projesi ise ihtiyaç duyulmadığı anlarda enerji tüketimini sıfırlayarak aktif enerjiden reaktif enerjiye geçme sorununu tamamen ortadan kaldırıyor ve bu nedenle meydana gelebilecek gereksiz enerji tüketimini sıfırlanarak tasarruf elde edilmiş oluyor. Servis, reaktif enerji tüketimi arttığında ve ceza riski oluştuğunda SMS ya da e-posta ile uyarı mesajı gönderiyor. Böylelikle faturalardaki reaktif ceza bedeli sıfırlanabiliyor. Uyarı sistemi sayesinde, Turkcell Reaktif Enerji Servisi kullanan iş yeri ve kurumların elektrik faturalarında yüzde 30’a varan tasarruf sağlanıyor.

Elde edilen enerji tasarrufu gerçekten ciddi oranlarda. Bursa’da sadece 20 okulda hayata geçirilen bu proje Türkiye genelinde 180 bin kamu binasında hayata geçirildiğinde 675 milyon liralık bir tasarruf sağlanabileceği tahmin ediliyor. Büyüyen Türkiye’nin enerjisini verimli kullanması adına bu gerçekten de çok ciddi bir rakam.

Turkcell’in makineler arası iletişim (M2M) teknolojisi ve Entes Elektronik iş ortaklığı ile geliştirdiği ve elektrik tüketiminin anlık olarak takip edilmesini sağlayan Reaktif Enerji Servisi ve Apis projesi ile ilgili Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş ile konuştuk.