Vestel Savunma Sanayi tarafından tamamen özgün olarak milli kaynaklarla geliştirilen yerli taktik insansız hava aracı Karayel ilk test uçuşunu tamamladı.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile Vestel Savunma Sanayi A.Ş. arasında imzalanan, Taktik İnsansız Hava Aracı Geliştirme Projesi sözleşmesi kapsamında tamamen Türk mühendisler tarafından özgün olarak geliştirilen Karayel, ilk test uçuşunu tam otonom yaptı. Karayel, iniş ve kalkışını da yine tam otonom gerçekleştirerek test uçuşunu başarıyla tamamladı. Karayel’in ilk test uçuşunda Savunma Sanayii Müsteşarlığı proje grubu üst düzey yetkilileri de test sahasında hazır bulundular.
2005 yılından beri yerli insansız hava aracı geliştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdüren Vestel, bu alana kendi öz sermayesinden 30 milyon doları aşkın yatırımda bulundu. Vestel, kendi bünyesinde tamamen Türk mühendislerden oluşan bir ekip kurarak bu alanda insan kaynağı gelişimine de hizmet etti. Karayel’in otopilot yazılımı ve donanımından yer kontrol istasyonunun geliştirilmesine, gövde tasarımından üretimine kadar tüm sistemler Vestel Savunma bünyesinde geliştirildi.
Karayel’in sivil havacılıkta kullanıma elverişli olmasıyla rakiplerinden ayrıştığını vurgulayan Vestel Savunma Sanayi Genel Müdürü Aziz Sipahi şunları ifade etti: “Önümüzdeki yıllarda keşif ve gözlem amaçlı insansız hava araçlarının sivil havacılıktaki kullanımlarının hızla artması bekleniyor. Bu amaçla, İHA’ların sivil hava sahasında uçuşlarına ilişkin düzenleme çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. Bu düzenlemelerde ilk adım İHA’ların NATO uçuşa elverişlilik standardına uygun üretilmesi kriteridir. Karayel’in ilk geliştirilme safhasından itibaren, NATO Stanag 4671 Uçuşa Elverişlilik Standardı’na uyumlu olarak tasarlanıp üretilmesi, Karayel sisteminin gelecekte sivil havacılıkta da kullanılabilmesi için çok önemli bir özelliktir.”