Giyilebilir teknoloji ürünleri ve kavisli cihazlar için yeni bir dönem kapıda. ABD’den bilim insanları, dünyanın ilk batarya ve süper kapasitörlerle uyumlu ince ve esnek filmini geliştirmeyi başardı.
Rice Üniversitesi’nden bilim insanları, günümüz bataryalarında kullanılan lityuma gerek duymadan yüksek kapasite sunan ve esneyebilen bir batarya geliştirdi.
Katı elektrolitin etrafını nikel-florür elektrot katmanlarıyla saran bilim insanları, bu sayede yüksek enerjili bataryalar ve süper kapasitörlerle uyumlu esnek pili ortaya çıkardılar.
Journal of the American Chemical Society dergisinde de yayınlanan esnek pil araştırmasının lideri kimyager James Tour, projenin başarıya ulaşmasını sağlayan mihenk taşlarından biri olan bir inçin yüzde 1’i kalınlığında elektrokimyasal kapasitör geliştirdi. Araştırma ekibinden Yang Yang, Tour’un geliştirdiği kapasitörün, istenen cihazlarda kullanılabilmesi için boyutunun değiştirilebilir şekilde tasarlandığının altını çizdi.
Yapılan denemelerde, nano ölçekteki bu kapasitör (batarya), 10 bin kez yeniden şarj edildiğinde, kapasitesinin yüzde 76’sı gibi büyük bir bölümünü korumayı başardı. Tour araştırmanın amacının, grafen, karbon nano tüpler ve iletken polimerler gibi esnek ancak aynı zamanda inorganik metal bileşenlerdeki gibi elektrik depolama kapastesi yüksek bir materyal elde etmek olduğunu belirtti.
Araştırma ekibine göre projenin çıkış noktası, yüksek elektrik depolama kabiliyetine sahip materyallerin, esnek olamayacak kadar kırılgan olması. Yang, geliştirdikleri bataryanın, günümüzde neredeyse tüm taşınabilir elektronik cihazlarda kullanılan lityum-iyon bataryalara kıyasla daha güvenli ve pratik olduğunu savunuyor. Kapasitör yapısında bir batarya ortaya çıkarmayı başardıklarını aktaran Yang, bunun pili hızla şarj edip, boşaltabilme kabiliyeti sağladığını; aynı zamanda bir batarya gibi yavaş şarj edip, uzun süreli kullanım sunmasının sağlanabileceğini açıkladı. Araştırma ekibinin buluşu, çok amaçlı kullanıma uygun yapısı sayesinde birden fazla alanda kullanılabilir olacak.
Bu bataryayı, LG G Flex ve Samsung Galaxy Round’da kullanılan kavisli liytum-iyon benzerlerinden farklı kılan ise onlar gibi bükülmüş hareketsiz değil esnek; sürekli form değiştirebilir olması.