Son dönemde teknolojik atılımları ile gündeme gelen Çin, 30 futbol sahası büyüklüğündeki dünyanın en büyük teleskobunu kuruyor.
Yapımı 5 yıldır, ülkenin güneybatısındaki Guizhou eyaletinin Pingtang kasabasında devam eden teleskop, 2016 yılında bitirilecek. Diyafram Küresel Teleskop (Fast) olarak adlandırılan gözlem aracı, beş yüz metre yani 30 futbol sahası büyüklüğünde ve 5600 ton çelikten oval kirişi bulunuyor.
107,9 milyon dolarlık bir bütçeyle hayata geçirilecek Fast’ın bin ışık yılı ötedeki iletimleri algılaması amaçlanıyor. Fast, dünyanın en büyük tek yüzey radyo teleskobu olan Porto Riko’daki Arecibo Gözlemevi’nden uzayın derinliklerini 3 kat daha fazla görüntüleyebilecek. Aynı zamanda gökyüzünü on kat daha hızlı görme imkânı sağlayacak.
Projeyi bilim adamı Nana Rendong yürütüyor. Rendong’a göre teleskobun sahip olduğu büyük çap ve daha yüksek doğruluk sayesinde uzaklık ve gök cisimlerini daha iyi algılanabilecek. Bilim adamı ayrıca, “İyi olan bir şey ise daha tuhaf astronomik fenomenleri keşfedebileceğiniz örnekleri gözlemleme imkânına sahip olacağız.’’ diyor.
Çin Ulusal Astronomi Gözlemevi’nden Li Di ise Fast’ın, Arecibo Gözlemevi’nden iki kat daha fazla gözlem hassasiyetine sahip olacağının altını çiziyor.