Steam'den oyun alıyoruz fakat oynamıyoruz

Yapılan bir araştırma, dijital oyun mağazası Steam üzerinden satın alınan oyunların birçoğunun oynanmadığını ortaya çıkardı.

Steam kullanıcılarının beklediği zamanlar, tatil dönemleri ve hafta sonlarıdır. Nedeni ise bu dönemlerde bazı oyunların yüzde 60-70’e varan indirimlerle satılması. 15 dolar bir oyunu 3 dolara, 30 dolarlık pahalı bir oyunu ise 10 dolara almak mümkün oluyor. Ars Technica tarafından yapılan araştırmaya göre, bu indirimler kullanıcıları satın almaya cezbediyor fakat birçoğu satın aldığı oyunları oynamıyor.

steam-meter-update-2.001

Mart 2009’dan bugüne Steam’de satışa sunulan oyunların oynanma saatleri

Araştırma sonucuna göre, Steam kullanıcılarının yüzde 36,9’u satın aldıkları oyunları hiç oynamıyor, yüzüne bakmıyor. Satın alınan oyunların sadece yüzde 17′si 1 saat oynanıyor. Satın alınan oyunların yüzde 24,6′sı 1 ile 10 saat arasında, yüzde 1′i ise 450 saatin üzerinde oynanıyor.

Steam oyun

Steam’in en popüler oyunları ve kaç milyon oyuncu tarafından satın alındıkları. Turuncular oyunu oynayanlar, yeşiller ise satın alıp bir kez dahi oynamayanlar

Bir diğer merak edilen konu da Steam kullanıcılarının en çok hangi oyuna sahip olduğu. Bu oyunların başında 25 milyondan fazla satın alınan Dota 2 geliyor. Onun arkasından 20 milyondan fazla kişinin sahip olduğu Team Fortress 2, üçüncü sırada ise 12,8 milyonla Half-Life 2: Lost Coast yer alıyor. İşin enteresan kısmıysa Dota 2 ve Team Fortress 2 sahiplerinin hepsi satın aldıkları bu oyunları oynuyorlar ama 10,7 milyon Half-Life 2: Lost Coast sahibi oyunu bir kez dahi oynamamış.

Sonuç olarak, Steam indirimleriyle oyuncuları cezbediyor ve ortaya son derece başarılı bir pazarlama stratejisi çıkıyor. İlk bakışta kazan-kazan gibi görünen indirimlerin, bu araştırmayla birlikte oyuncuları arşivciliğe ittiği görülüyor.