Yılda yaklaşık 750 milyon işlemci tedarik eden Qualcomm ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi ’13’te mobil trendler ve giyilebilir teknolojinin geleceğini masaya yatırdı. Etkinlikte sunum yapan Qualcomm Türkiye İş Geliştirme Yöneticisi ve Bölüm Başkanı Handan Elbirlik mobil pazarın geldiği son noktayı ve sektörü gelecekte neler beklediğine ilişkin bilgileri paylaştı. Elbirlik, “Lider mobil işlemci üreticisi Qualcomm 3G teknolojisi başta olmak üzere 10 binin üzerinde mobil teknoloji patentine sahip ve yılda 4 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı gerçekleştiriyor. Snapdragon işlemciler ise 85’in üzerinde marka tarafından 1000 modelde kullanılıyor” dedi.
“İnsanlık tarihinin en büyük teknoloji platformu”
Radyo, TV, internet ve diğer teknoloji platformlardan çok daha hızlı gelişen ve yaygınlaşan mobil, bugün 6,6 milyarı geçen bağlantı sayısı ve globalde 1,5 trilyon doları geçen mobil gelirleriyle insanlık tarihindeki en büyük teknoloji platformu. Türkiye’de de ciddi oranda bir büyüme olduğunu belirten Elbirlik “4 yılda 44 milyona ulaşan mobil kullanıcı sayısıyla Türkiye, Avrupa’daki en hızlı büyüme oranlarına sahip. Bunun en büyük sebebi genç nüfusun internet, sosyal medya ve uygulamalara daha hızlı erişme isteği ve buna bağlı olarak akıllı telefonları tercih etmeleri” şeklinde düşüncelerini aktardı.
3G bağlantı sayısında Avrupa’daki en hızlı büyüyen ülke konumuna sahip olan Türkiye’de 2010 yılında bağlantı sayısı 19 milyon ilke 2013 yılında bu sayı 44 milyona ulaşıyor. Mobil cihaz satışlarının ise yüzde 74’ünün akıllı telefon olduğunu belirten Elbirlik ayrıca Türkiye’nin mobil uygulama indirme oranına bakıldığında 2015 yılında tüm dünyada üçüncü sırada olmasının beklendiğinin altını çiziyor ve ekliyor: “Artık cebimizde 6 cihaza denk gelen bir cihaz taşıyoruz. Bu cihaz hem bir bilgisayar kadar hızlı hem de müzik, video, kamera, navigasyon ve oyun oynama fonksiyonlarına sahip. Dolayısıyla bir cihazdan elde edilen birçok fonksiyon akıllı telefon adaptasyonunu da tetikliyor”.
Yolcu yolunda gerek, PC…
Günlük tüketiciler için masaüstü bilgisayarın bir önemi kalmadığını vurgulayan Handan Elbirlik, büyük ve hantal masaüstü bilgisayarların bugüne kadar öne sürülen avantajları depolama ve arayüz kalitesinin gelişen mobil işlemci teknolojileri ve bulut depolama sistemleri ile bambaşka seviyelere ulaştığını belirtti.
Telefon değil dijital 6. his
ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi ’13’ün katılımcılarıyla yeni nesil telefonların özelliklerini paylaşan Handan Elbirlik, telefonların artık telefondan çok insanların dijital 6. hissi olacağını söyledi. Katlanarak artan işlemci ve modem kalitesi, konsol kalitesinde 3D grafikler, Ultra HD video kaydı, jest ve sesli cihaz yönetimi, çelikten daha sağlam, tek bir atom kalınlığında grafen maddesi, giyilebilir teknolojiler, yapay zekâ ve sensörlerle etkileşim Handan Elbirlik’in aktardığı yeni nesil telefonların ana özellikleri arasında yer aldı.
Teknoloji artık giyilebiliyor
Giyilebilir cihazlar gittikçe yaygınlaşmakta, bunlara örnek olarak giyilebilir kameralar, sporda efor kalori hesaplayan cihazlar, sağlık kalp atışı, tansiyon vs. ölçen cihazlar, akıllı giysiler, hareket ve beyin izleyen cihazlar ve akıllı saatleri gözlemleniyor. Elbirlik “Qualcomm olarak yakın zamanda piyasaya sunmuş olduğumuz Qualcomm Toq ise günlük yaşantımızdaki cihazların da akıllı cihazlara dönüştüğünün ve mobil teknolojinin etkileşim alanlarının en başarılı örneklerinden biri” dedi.