San Fransisko’da düzenlenen Intel Geliştiriciler Forumu, teknoloji dünyasının gözbebeği akıllı telefon, tablet ve dizüstülerdeki yeniliklere sahne oldu. Firmanın her nesneyi internete ve birbirine bağlayabilen teknolojileri ise sağlık başta olmak üzere birçok alanda hayatı kolaylaştıracak
Her yıl düzenlenen Intel Geliştiriciler Forumu (IDF)’nun 16.’sı 10-12 Eylül tarihleri arasında yapıldı. Bu yıl 170’den fazla teknik sunum ve geniş bir fuar alanı ile dünyanın dört bir yanından gelen geliştiricileri ve basın mensuplarını ağırlayan forum, Intel’in mayıs ayında göreve başlayan yeni CEO’su için de firmanın değişen vizyonunu açıklamak için bir fırsat oldu.
Yeni CEO ile değişim başlıyor
Bundan 31 yıl önce Intel’e mühendis olarak katılan ve işlemci üretiminde kullanılan yarıiletkenlerin üretimi konusunda bir patent sahibi de olan Brian Krzanich, forumun açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Stratejimiz son derece basit: Hedefimiz bilişimin her alanına liderlik etmek. Bugün sunucular, PC’ler, telefonlar, tabletler kullanıyoruz ve yakında daha ötesini göreceğiz. PC’ler kendisini yeniden yaratıyor, iki sene önce fansız dizüstüler kullanacağız deseydik inanmazdınız ama şimdi elimde duruyorlar.”
Brian Krzanich’in neden Intel’in “seçilmiş kişisi” olduğu daha önce enine boyuna masaya yatırmıştık…
Dünyanın en küçük işlemcisi
Kraznich konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bay Trail platformuna sahip bu yeni, ikisi bir arada (2 in 1) bilgisayar, istediğinizde tablet, istediğinizde dizüstü oluyor. 22 nm’lik üretim teknolojimiz sayesinde, tüketici cihazlarında varolan dünyanın en küçük işlemcisini taşıyor. Sene sonunda piyasaya çıkacak. Geçen ay tanıttığımız yeni işlemcilere göre yüzde 30 daha az güç tüketecek ve daha hızlı çalışacak. Seneye 60’dan fazla ‘ikisi bir arada’ cihaz piyasaya çıkacak ve fiyatları 400 dolardan başlayacak. Diğer alanlarda kullanım içinse 14 nm ürettiğimiz Quark adlı bir işlemcimiz var, bu da Bay Trail’e göre 5 kat daha küçük ve 10 kat daha az güç tüketiyor.”
Her şey bilgisayar olacak
Forumun ana başlıklarından birisi de Şeylerin İnterneti (Internet of Things) oldu. Nesnelerin içerisine bilişim öğelerini yerleştirerek onları internete ve birbirine bağlayan ve bilişimin geleceği olarak görülen bu konsept hakkında Intel Başkanı Renee James şunları söyledi: “İşlemcileri neredeyse atom düzeyinde üretebiliyoruz. Kullandığımız telefonlar beş yıl önceki bilgisayarlarımızdan daha güçlü. Artık tüm nesnelerin yeni özellikler kazanacağı bir dönemdeyiz. Bir otomobil farında son yıllarda ne değişti? Hiçbir şey. Ancak artık bir algılayıcı ekleyip birçok otomobilin olduğu noktada enerji tasarrufu sağlayabilir, kazaları önleyebilir, gece görüşünü artırabiliriz. 2025’te dünya nüfusunun %75’i yüzlerce milyonun yaşadığı mega şehirlerde oturacak. Bu sorunları çözmek için şehirdeki her şeyi bilişime adapte etmemiz gerekiyor. Yakında vücutlarımız bile ufak desteklerle internete bağlanarak veri aktarabilecek.”
İlk evreden önce kanser teşhisi
James, bilişimin sağlığa katacağı faydalar konusunda ise “Şu anda birçok hayatî veriyi ölçüp bildirebilen cihazlar var, ancak bu yeterli değil. Alman Fraunhofer Enstitüsü’nün üzerinde çalıştığı silikon bazlı yamayı vücudunuza yapıştırarak bu bilgileri kesintisiz aktarabilmek mümkün olacak. Intel Xeon işlemcili sistemler ile insanın genom haritasını çıkarttık. Dijital olarak 1 Petabyte (1000 Terabyte) yer kaplayan bu harita, dosyalarla dolu 25 dolap veriye denk düşüyor. Bu ölçüm dört yıl önce 100 bin dolara yapılabiliyordu, ama artık 1000 dolar düzeyine düştü. Yakında daha da düşecek. Bu ölçümle kanser hücrelerinin oluşmasını çok erken bir evrede tespit edebiliyoruz, üstelik düzenli ölçümle tedavi işe yarıyor mu, bunu da görebilmek mümkün oluyor” dedi.
IDF 2013’ün en çarpıcı ürünleri
Lenovo K900
Intel’in 2 GHz hızındaki yeni nesil Atom işlemcisini taşıyan telefon, 6,9 mm inceliğinde olan tasarımı kadar, 13 MP kamerası, 5,5 inçlik Full HD ekranı, Android 4.2 işletim sistemi, 2 GB belleği ve 16 GB depolama alanıyla da dikkat çekiyor.
Sony Vaio Duo 13
Tek elle tabletten dizüstüne geçirilebilen bir yapıya sahip olan Duo 13, Intel’in Haswell platformunu taşıyor. Tek şarjla 15 saate kadar kullanılabilen cihazın SSD depolaması, Windows 8 işletim sistemi ve Full HD çözünürlük sunan 13 inç bir ekranı var.
Asus Transformer Book T100
Asus’un ikisi bir arada Transformer ailesinin son üyesi olan T100, Intel’in forumda tanıttığı en yeni nesil Bay Trail platformunu taşıyor. 10,1 inç ekranlı cihaz, 1366×768 piksel çözünürlük, 2 GB bellek, 1,2 MP ön kamera ve 32 GB depolamaya sahip.