Apple iPhone 5S

iPhone  5S

Plastik iPhone 5C’nin yanı sıra neye benzeyeceğini önceden az çok bildiğimiz iPhone 5S de tanıtıldı. iPhone 5’e tasarım açısından çok benzeyen iPhone 5S, yepyeni teknolojilerle donatılmış.

“Yepyeni teknolojiler mi?” dediğini duyar gibiyiz. 64 bit A7 işlemci, sensörlere özel M7 işlemci, Touch ID parmak izi okuyucu ve diğerleri. Bir de altın sarısı renk seçeneği var; gerçekten…

iPhone 5S

Kraken’i serbest bırakmak

iPhone 5S tam bir performans canavarı olmuş; bu telefonda birçok teknik yeniliğe yer verilmiş. iPhone 5’in çift çekirdekli A6 işlemcisi yerine, dört çekirdekli 1,5 GHz’lik 64 bit A7 işlemci kullanılmış. Bu işlemci iPhone 5’inkinden 5 kat, ilk iPhone’dan ise tam 56 kat daha hızlı. Arka kamera 120fps’de 1080p (Full HD) yavaşlatılmış çekim videolar çekebiliyor, 250 saat çalışma, 40 saat müzik çalma ve 10 saat 3G konuşmaya yetecek kadar büyük bir pil kullanılmış.

iOS 7’nin 64 bitlik özel bir versiyonu iPhone 5S’te yer alacak. Ayrıca Android 4.3’te desteklenen OpenGL ES 3.0 da bu işletim sistemi tarafından da destekleniyor. Bu teknoloji, mobil oyunların grafik çıtasını bir hayli yükseltecek.

iPhone 5S ile birlikte 5 farklı renkteki 39 dolar fiyatlı deri kılıflar da satışa sunulacak

iPhone 5S ile birlikte 5 farklı renkteki deri kılıflar da satışa sunulacak. Kılıfların fiyatı 39 dolar olacak

iPhone 5S’te ayrıca M7 adı verilen ve algılayıcılardan sorumlu olan bir yardımcı işlemci bulunuyor. Ana işlemciden ayrı olarak çalışan M7, ivmeölçerden, jiroskoptan ve pusuladan gelen verileri işliyor. GPS de işin içine giriyor ve  geleceğin egzersiz uygulamaları için ideal bir platform ortaya çıkıyor.

Daha büyük pikseller 

Kamera algılayıcısı eskisi gibi 8 MP ancak fiziksel olarak yüzde 15 daha büyük. Daha büyük pikseller, görüntü sabitleyici (optik değil dijital ama olsun…) ve yeni “True Tone” çift LED flaş en düşük ışıklı ortamlarda dahi iyi bir kamera performansı vaat ediyor. Flaş ayrıca 1000’den fazla renk derecesi çeşidine sahip, bu şekilde çekilen fotoğraflardaki renklerin daha bir gerçekçi ve net olmasını sağlıyor.Tüm bunların yanı sıra, iPhone 5S’in kamerası saniyede 10 kare fotoğraf çekebiliyor. Eklenen yeni mod ile ister 10 kare içerisinden en iyisini seçebilir, istersen de bir anın birçok karesini ölümsüzleştirebilirsin.

iPhone 5S parmak izi okuyucu

Ev tuşu artık bir parmak izi okuyucu

Ev tuşu için geliştirilmiş desek yeterli olmaz herhalde. Kendi görevlerini yerine getiren bu tuş, iPhone 5S’te ayrıca parmak izi okuyucu ( Touch ID) olarak çalışıyor. Bu yenilik ile, iPhone 5S’in ekran kilidinin yalnızca parmak izinle açılmasını sağlayabilir ya da iTunes’tan bir şey satın almak istediğinde eski moda parola gibi detaylarla uğraşmayıp parmak izini okutarak işlemi hızlıca gerçekleştirebilirsin. Parmağını basitçe tuşun üzerine koy (basmana gerek yok) ve içeridesin.

Touch ID sensörleri vücudunun üst deri tabakalarını bile tarayabiliyor. Bu şekilde senin sen olduğundan emin olabiliyor. Ayrıca birden fazla parmak izi de okuyabiliyor. Parmak izi bilgilerin ise telefonun işlemcisinde saklanıyor; Apple bu verinin kesinlikle iCloud’a ya da Apple sunucularına gönderilmeyeceğini söyledi. Apple bu açıklamaylae parmak izini ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’na vermeyeceğini ima etti.

iPhone 5S

Altın sarısı renk seçeneği 

Zevkler ve renkler tartışılmaz; eminiz iPhone 5S’in üçüncü renk seçeneği olan altın sarısını beğenenler olmuştur. Ama altın sarısı özellikle bir telefon için her zaman abes olmuştur (en azından Rusya dışında böyle). Apple’ın bu tercihi bizi şaşırttı doğrusu; insanların bu renk seçeneğini satın alıp almayacaklarını merakla bekliyoruz.

iPhone 5S 16 GB, 32 GB ve 64 GB depolama seçenekleriyle gelecek ve sırasıyla 649 dolar, 749 dolar ve 849 dolar şeklinde fiyatandırılacak. iPhone 5S 20 Eylül’ ABD, Avustralya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Japonya, Singapur ve İngiltere’de satışa sunulacak. Ülkemize ise GSM operatörleri aracılığıyla aralık ayında gelecek.