Volkswagen, dünyanın en büyük motor üretim tesislerinden biri olan Almanya Salzgitter’deki fabrikasındaki üretim sürecine Universal Robots robotlarını dahil etti. Dünyada ilk defa Salzgitter’deki Volkswagen motor fabrikasında robotlar insanlarla yan yana çalışıyor. Volkswagen çalışanları böylece hem daha sağlıklı bir çalışma ortamına sahip oluyor, hem de daha verimli çalışabiliyorlar.
2.800.000 metre karelik Salzgitter’deki Volkswagen motor üretim tesisinde 6.000’e yakın çalışan her gün 370’in üzerinde farklı türde yaklaşık 7.000 benzinli ve dizel motor üretiyor. 3 ila 16 silindirli motorlar, Volkswagen Grubu’nun çeşitli model ve markalarına monte ediliyor. Volkswagen, üretim tesisinin silindir başlık montaj bölümünde, ateşleme bujilerini silindir başlıklarına yerleştirmek için insan gücünün yanında Danimarkalı üretici Universal Robots’un ürettiği endüstriyel robot kolunu kullanmaya başladı. Hassas ateşleme bujilerini takmak üzere silindir başlığı bölümüne kurulan UR5 adlı hafif robot, dünyada Volkswagen tarafından kullanılan ilk robot olma özelliğini taşıyor.
Çalışanların vücutlarını zorlayacak işleri robotlar yapıyor
Proje, Universal Robots’un distribütör ortağı Faude Automatisierungstechnik ile yakın işbirliği içinde yaklaşık iki yıldır uygulanıyor. Daha önce hassas ateşleme bujilerini silindir başlarındaki zor görünen matkap deliklerine takmak için eğilerek çalışmak durumunda kalan çalışanlar, üretime entegre edilen robotların devralması ile bedenlerini zorlayan bu görevden kurtuldu.
UR5, hassas ateşleme bujilerini özel olarak tasarlanan bir ayırma sistemi ile dikkatli bir şekilde kaldırıyor ve ulaşılması zor olan deliklere yerleştiriyor. Çalışana bu adımdan sonra ateşleme bujilerini sabitleyip üretimin bir sonraki adımı için gerekli olan silindir başlığını izole etmek kalıyor. Bir asistan görevi gören robot ile kurulan doğrudan işbirliği sayesinde çalışan; bu işlemleri eğilip bedenini zorlamadan sağlıklı bir biçimde gerçekleştirebiliyor. Böylece sürecin tamamını kesintisiz olarak denetleyebiliyor ve gerekli olduğunda işleme hızlı bir şekilde müdahale edebiliyor.
Volkswagen’in şirket çapında ergonomik iş ortamı yaratarak çalışanlar üzerinde oluşabilecek uzun süreli yükleri ortadan kaldırmayı hedeflediğini anlatan Volkswagen Salzgitter Tesisi Proje Yöneticisi Jürgen Häfner, entegre güvenlik sistemlerine sahip robotların üretim sürecinde üretim asistanı olarak görev yaptığını, böylece çalışanların ergonomik açıdan olumsuz koşullardan kurtulduğunu söylüyor.