Samsung ve Apple arasında görülen dava sonucunda, Uluslararası Ticaret Komisyonu Apple’ın iPhone 4’te ve bazı iPad’lerde Samsung’un patentlerini ihlal ettiği için bu ürünlerin ABD’de satışını yasaklamıştı. Apple ‘araya bir tanıdığı olan Obama’yı sokana her şey normaldi.
Obama yönetimi Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun kararını veto etti. Obama daha önce patent savaşlarıyla ilgili hoşnutsuzluğunu dile getirmişti; Apple cihazlarına getirilen yasağı veto etmesi de sürpriz olmadı.
Obama’nın yasağı geçersiz kıldığı, ABD Başkanlık Ofisi’nden Ticaret Temcilcisi Michael Froman’ın yazılı açıklamasıyla duyuruldu. Burada bir çifte standart olduğunu düşünmek çok yanlış olmaz ancak işin birkaç tarafı var. Öncelikle Obama’nın sağlıklı rekabet için patentlerin kolayca ve uygun fiyatla paylaşılması gerektiği görüşüne sonuna kadar katılıyoruz. Öteki türlü tüm firmalar davalık oluyor ve rekabet yerini birbirinin tekerine çomak sokmak alıyor. Froman yaptığı yazılı açıklamada, bazı firmaların patentlerini rakiplerine karşı aşırı baskı şeklinde kullandığını belirtiyor. Evet, çok doğru. Ancak bunu en iyi yapan da Apple’dan başkası değil.
Yinelemekte fayda var; biz de patentlerin silah olarak kullanılıp, rakipleri zor durumda bırakmasından hoşnut değiliz. Kim olabilir ki? X firması hayatımızı kolaylaştıracak bir teknolojinin -hiç geliştirmeyeceği halde- patentini alıp bunu dev teknoloji firmalarına satmaya çalışabiliyor. Üstelik fiyat konusunda da çılgın rakamlar talep edebiliyorlar. Binbir güçlükle bu patente sahip olan teknoloji firması, eline kılıç almış gibi diğerlerine saldırmaya başlıyor. Obama’nın patent konusundaki yaklaşımı, bu olgunun sömürülmemesini ve kötüye kullanılmamasını istemesi bizi sevindiriyor. Tabii Samsung ile Apple arasındaki bu konuda, patent savaşlarını başlatan firmalardan biri olan Apple’ın sütten çıkma ak kaşık gibi korunması Samsung’a yapılan haksızlıktan başka bir şey değil. Kaldı ki Froman yasağın veto edilme sebeplerinden biri olarak da ‘ekonomik kalkınma’yı gösteriyor. Yani öz evlat Apple ve üvey evlat Samsung.
Samsung bu haziran ayında iPhone 4, 3GS, 3G ve 3G’li iPad, iPad 2 modellerinde kendisine ait olan patentlerin ihlal edildiği gerekçesiyle Apple’ı dava etmiş ve Uluslararası Ticaret Komisyonu söz konusu ürünlerin ABD’de satışını yasaklamıştı. Froman’a göre Apple’ın ihlal ettiği patentler ‘çok genel’ ve komisyonun gelecekte satış yasağı cezalarını daha ‘özel’ patent ihlallerinde kullanması gerekiyor. Bunların her birine katılıyoruz ancak öte yandan Beyaz Saray’ın ‘Camlara taş atmayın, sadece benim çocuğum atacak’ dediğini gözardı etmek çok zor.
Dünyanın en büyük mobil cihaz üreticisi konumundaki Samsung sürpriz olmayan bir şekilde Beyaz Saray’dan gelen haber konusunda son derece üzgün. Samsung temcilsinin söylediği en ilginç şey ise “Uluslarası Ticaret Komisyonu, Samsung’un iyi niyetle pazarlık ettiğini ancak Apple’ın ihlal ettiği patentlerin lisansını almak istemediğini doğru bir şekilde tespit etti.” cümlesi. Yani Apple’ın patent ihlali yaptığı halde lisansları alma gereği hissetmedi; bu durumda, dünyanın en değerli şirketi Apple’ın Beyaz Saray’ın kararı veto edeceğini bildiğini hatta bunu direkt olarak talep ettiğini düşünürsek kimse bizi ayıplamaz herhalde.
Satış yasağının kaldırmasının ardından Apple temsilcisinin yaptığı sinir bozucu diyebileceğimiz bir açıklama var. “Yönetimin bu konuda inovasyonun arkasında durmasını alkışlıyoruz. Samsung patent sistemini bu şekilde kötüye kullanmakla hata etti.” Yakında Apple’ın yeniden birilerini patent yüzünden dava edeceğine eminiz, burada söylemediklerimizi de o güne saklıyoruz.
Son olarak, Apple’ın 3-4 yıl önceki haline ve bir de şu anki haline bir bakmak lazım. Bir dönemin yaratıcılık fabrikası, bugün mahallenin yenilgiyi hazmedemeyen, dokunulmaz şımarık çocuğu haline geldi. Demek ki Tim Cook gibi her gün saat 5’te kalkıp çalışmaya başlamak her şey demek değilmiş…