PC’nin geleceği Chromebook mu olacak?

devices-selector-home-pixel

Chrome işletim sistemiyle çalışan Chromeobok’lar dünyanın büyük bir bölümünde direkt olarak satılmamalarına rağmen PC pazarının en hızlı büyüyen segmenti unvanına sahip oldu.

Araştırma firması NPD Group analistlerinden Stephen Baker Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “Biz onun hakkında kuşkucuyken, Chromebook bir şekilde pazarda kendine en uygun yeri buldu ve bunu sağlamlaştırıyor.” dedi.

Chromebook internet bağlantısı olmadan verimli kullanabilecek bir segment değil. Ancak artık interneti olmayan bilgisayar kullanıcısı olmadığından, bu internet zorunluluğu Chromebook’a herhangi bir dezavantaj yaratmıyor. Aksine farklılığı son derece cezbedici. Baker, geçtiğimiz sekiz ayda Chromebook’ların ABD’deki 300 dolardan ucuz PC pazarında yüzde 20 ile 25 arasında bir paya ulaştığını belirtiyor. Üstelik Baker’ın bahsettiği bu 8 aylık süreç, IDC tarafından da ele alınmıştı ve PC satışlarının bu zaman zarfı içerisinde yüzde 7,8 oranında düştüğü açıklanmıştı.

Donanım pazarında şu an için gelecek vadeden tek segment tabletler; ancak eğer müşteriler tablet istiyorlarsa bunun Google için sürpriz olduğunu hiç sanmıyoruz. Tabletler henüz dizüstü bilgisayarlar ile karşı karşıya gelebilecek durumda değiller. Google da bunun farkında; Android ile tablet pazarını fethederken, öte yandan Windows ve Mac OS’tan çok farklı bir işletim sistemiyle kullanıcıların dizüstü bilgisayara ihtiyaç duydukları alanlara özel olarak geliştirilen Chromebook’ları satıyor.

Chromebook Ürün Geliştirme Müdürü Caesar Sengupta, Chromebook’ların pazar payıyla ilgili Bloomberg’e yaptığı açıklamada “Harika bir büyüme görüyoruz. Çok ama çok büyük bir büyüme.” dedi.

Chromebook’lar yalnızca ABD’de Best Buy, Fry’s, Office Depot, OfficeMax ve Walmart’ta satılıyor. Türkiye’den Chromebook sahibi olmak isteyenler ise Amazon’dan sipariş vermek durumundalar.

HP, Lenovo ve Samsung başarılı Chromebook’lar geliştiriyorlar, Asus’un da bu yıl içerisinde bu kervana katılması bekleniyor. Pixel hariç tüm Chromebook’ların 500 doların altında fiyat etiketine sahip olması ise onları son derece cezbedici kılıyor. Google’ın geliştirdiği Chromebook Pixel 2560 x 1700 piksellik dokunmatik ekranıyla Apple’ın Retine ekranını bile gölgede bırakıyor.

Google ayrıca bir dönem Steve Jobs’ın çabaladığı bir şeyi başarılı bir şekilde yerine getiriyor. Firma Chromebook’larla eğitim pazarında o kadar agresif bir strateji izliyor ki, onun el attığı yerlerde Windows’un pek şansı olmuyor çünkü firma eğitim sektörüne özel yazılımlara sahip olan Chromebook’ları çok büyük indirimlerle okullara satıyor. Ki bilgisayarın orijinal fiyatının 300 dolar olduğunu düşününce, fiyatı inanılmaz uygun olan ve Google tarafından geliştirilen özel eğitim yazılımlarıyla donatılmış bu bilgisayarlar harika bir çözüm oluyor.

Google’ın Chromebook ile ileride PC pazarında çok büyük işler yapacağını düşünüyoruz. Bir yanda en üst seviye donanımla donatılmış 1500 dolarlık Chromebook Pixel gibi cihazlar, diğer yanda ise Apple MacBook Air’ın çok benzeri olan ancak 300 dolar gibi çok düşük bir fiyat etkiketine sahip olan bilgisayarlar ile maddi durum gözetmeksizin her kullanıcıya hitap ediyor. 

İlgili Yazılar