İster 4K de ister Ultra HD, milyonlarca pikselden bahsediyoruz. Aslında 8 milyondan fazla desek daha doğru ki, bu da 1080p’de gördüğümüzün dört katından fazla. Önceleri 4K bir TV’ye sahip olmanın yolu, bir ev kredisi almaktan geçiyordu, ama elektroniğin devleri 65 inçlik 4K’lara kavuşmak için artık birer futbolcu olma şartını ortadan kaldırdılar. Hâlâ pahalılar ve pek 4K içerik de yok, ama UHD aydınlanmasına doğru süzülürken bunları düşünmesen de olur…
Sony KDL-65X9005A
Hikâye
Bu 4K’nın kanatları var. O kanatlar Magnetic Fluid hoparlörle kutsanmış. Alışılmadık genişliğine rağmen, çarpıcı bir tasarıma sahip. 3840×2160 çözünürlüklü 65 inç ekran, kenarlarda LED arka aydınlatmaya ve Triluminos, Motionflow XR 800HZ gibi teknolojilere sahip. Bu havalı piksel milyonerine sahip olduktan sonra, 4K içerik için biraz daha beklemeye devam etmen gerekecek. Beş adet 4K’ya yükseltilmiş film ve uyumlu oynatıcı hediyeli kampanya, bu dergi eline geçtiğinde bitmiş olacak.
Ve ekşın!
4K’da aklı zorlayacak bir performans var. Detaylar mucizevî, keskinlik eşsiz ve gerçek renkler bu TV’nin yanında sıkıcı kalıyor. Pasif teknolojisi sayesinde, 3D Blu-ray’ler her zaman olduğundan çok daha iyi ve o hoparlörlerin seslerini duyduktan sonra, TV’nin büyümüş boyutları bir anda önemsizleşiyor, çünkü duyduklarımızın en iyisi. Her 20 pikselden 19’u standart yayınların oldukça kötü olduğu anlamına geliyor ve siyahların biraz daha derin olmasını beklerdik.
UHD içerik kralı
FMP-X1, Sony’nin içinde ön yüklü on adet 4K film bulunan ve yeni filmler satın alıp indirilebilen, 2 TB depolama alanına sahip medya sunucusu. 700 dolar ve hem hizmet hem de cihaz sadece ABD’de bulunuyor.
Bağlantılar
Dört HDMI bağlantısından ikisi, 4K görüntü aktarabiliyor, birinde mobil cihazlar için MHL desteği var. Kumandadaki NFC ile mobil cihazları TV’ye bağlamak çok kolay.
Fiyat: 16.660 TL
STUFF’IN GÖRÜŞÜ
4K, HD ve 3D içerikler gözlere bayram, sesi ise bir festival
★★★★✩
Samsung UE65F9000
Hikâye
Samsung bizi şaşırttı, çünkü içinde 4 var ve yanında bir harf var, üstelik de bir amiral gemisi, ama buna istinaden müzikal tadında bir tanıtım ve duyuru göremedik. İyi görünüyor ve kanatları olmadığı için, boyut olarak Sony’den daha küçük. Tüm bağlantılar, hareket ettirilebilen küçük bir kutunun üzerinde ve yarın 4K standartları değişirse, bu kutu da değiştirilebilecek; teknoloji erezyonuna karşı iyi çözüm.
Ve ekşın!
Detaylarda Sony kadar iyi ama keskinlik ve canlı renkler konusunda aynı şeyi söyleyemeyiz. Görüntüler doğal, ama arkadaşlarını “Oha” sesleri eşliğinde çatlatmak istiyorsan, Sony bu işi daha iyi yapacaktır. 3D yayını Sony’nin tersine aktif topraklarda ve şundan emin olabilirsin ki, ne zaman 3D bir şey izlemek için yanıp tutuşsan, gözlüklerinin pillerini boş bulacaksın, yazık, oysa ki görüntü çok iyi. 1080p ve 720p yayınlarda da kalite devam ediyor ama standart yayınlara pek yanaşmayın, Ferrari alıp kaçak motorin koymaya benziyor.
Harekette, berekkette?
Samsung’un ses ve jest kontrolleri var ama küfür kokan komutları almıyorlar. “Neden alsın ki?” diyorsan, onaylı komutları tanımadıktan sonra sorunun cevabını kendi kendine vermiş olacaksın. Ekranın üstünde duran kamera ise annenle Skype yaparken çoook işine yarayacak.
Evrim televizyonlarda
TV’nin işlemcisi ve bağlantıları, harici One Connect kutusunda ve tüm bu kutu, ihtiyaç hâlinde güncellenebiliyor.
Fiyat: 19.349 TL
STUFF’IN GÖRÜŞÜ
Teknoloji erezyonuna dayanır ama Sony kadar etkileyici değil
★★★★✩
4K için sırada ne var?
Sony ve Samsung’unkiler sadece başlangıçtı. LG, Philips ve Toshiba… dört bir yandan UltraHD TV’ler yağmaya başladı. Seiki ve TCL gibi Çinli markaların ABD’de 1000 dolardan ucuz 4K TV’ler satmaya başladığını da söylemeden geçmeyelim. Kalitelerine kefil olamasak da, ekran boyutlarını ve fiyatları bu seviyelere düşürebiliyor olmaları, bizim gibi faturalarını ödeme endişeleri yaşayan sıradan insanlara umut veriyor.
Buradan gazı aldıktan sonra, tek ihtiyacımız 4K içerik. Sony, ilk 4K medya sunucusunu ve sürekli güncellenen ve indirilebilir bir içerik vaat eden servisini, ABD’de kullanıcılara sundu. Ama bunun için çok istikrarlı ve hızlı (adil kotasız) bir internet bağlantısına sahip olmak da gerekiyor, yani en azından burada da böyle bir hizmet olduğunda, gerekecek.
Doğal olarak, Japonların bizim gibi kaygıları yok, oldukça başarılı bir 4K TV yayını deneme süresi geçirdiler ve Brezilya’daki 2014 Dünya Kupası’nı 4K yayınlamaya hazırlanıyorlar. Türkiye mi dedin? Bizim bu tür konuları konuşmamız için henüz erken. 4K disklere gelecek olursak, “Mastered in 4K” Blu-ray diskler, bizce gayet faydalı bir antrenman, Sony ve Panasonic elbirliğiyle Ultra HD video biçimleri için 300 GB’lık yeni nesil optik diskler üstünde çalışıyorlar. İşler yolunda gidiyor gibi duruyor. Uygun fiyatlı 50 inçlik bir Ultra HD TV’den bizim Süper Ultra Ligin maçlarını 2017’de 4K izlemek, çok da büyük bir hayal gibi durmuyor.
4K, TV’nin geleceği çünkü…
Hasan Selman
İnternet editörü
“Gelecek parlak ve bu geleceğin 8.294.400 pikseli var; sabırsızlanıyorum. Parçalar yerine oturuyor, belki yavaş, ama doğru bir şekilde. 4K’lı geleceğin önündeki engeller emin adımlarla aşılıyor. Manda kasa, standart çözünürlüklü TV’lerden, HD berraklığına geçiş sürecini hatırlıyor musun? Oradaki piksel sayısı artışı beş kattı, şimdiki ise dört kat. Peki, piksel bize ne ifade etmeli? Detay. Bir an evvel televizyonuma sahip ol, 4K. Daha iyi bir görselin seyir deneyimine ne kadar geniş anlamda bir fayda sağlayacağının farkında olmayanlar olabilir, ama gördüm ve söylüyorum, o kadar daha piksel inanılmaz fark yaratıyor. Daha çok veri, daha keskin kenarlar, daha detaylı görseller, daha canlı ve daha gerçekçi renkler ve hareketler demek. Bir anda kendini izlediğin şeyin bir parçası gibi hissediyorsun ve bunların hepsi salonundaki rahat koltuğunda başına geliyor. Harika bir TV geleceği gözümde canlanıyor.”
4K, TV’nin geleceği değil çünkü…
Erhan Acar
Dijital yayınlar editörü
“4K ile ilgili heyecanlanmayı gerçekten istiyorum ve yeterince izlemiş biri olarak, harika göründüğünü de söylemek zorundayım. Ama gerçek olamayacak kadar büyük. Türkiye’nin büyük bir kısmı, 720p için zar zor yetebilen, 1-2 Mbps’lik bağlantıya sağlıklı olarak yeni yeni kavuşuyor, bunun on katı büyüklüğündeki videoları kim nasıl izleyecek veya indirecek? 4K’nın şahlanabilmesi için ihtiyacı olan şey; eski dostumuz diskler. Sony ile Panasonic’in bir tanesi üzerinde çalıştıklarını ve 2015’te hazır olacağını açıklamaları, yeterli olmaktan çok uzak, şu an mağazalarda olmalıydı. 4K hazır olduğunda, ekran panelleri 6K olacak ve biz 6K gelecek mi yazıları yazacağız, veya gözlüksüz 3D deneyimi, hologramlar ve Oculus Rift gibi teknolojiler pazarı ele geçirmiş olacaklar. Tüm suç, pazarlama hırsı ile gerçek hayatta ne izleyebileceğimiz gerçeğini umursamadan TV’ler geliştiren üreticilerin…”
STUFF’IN GÖRÜŞÜ
4K’nın içerikteki yoksunluğu, testimizdeki Sony ve Samsung TV’lerin üstüne bir lanet gibi çöküyor, ama heyecanımızı da tamamen öldüremiyor. Teknolojilere ilk sahip olanlardan olmak, her zaman bir kumardır ve bu cihazlar için de, durum farklı değil. Mantık ile düşünen aklımızın küçük bir kısmı bir yıl daha beklemeyi salık veriyor, ama arzular şelale…