4K zamanı geldi!

4K için sırada ne var?

stuff'ın görüşü

Sony ve Samsung’unkiler sadece başlangıçtı. LG, Philips ve Toshiba… dört bir yandan UltraHD TV’ler yağmaya başladı. Seiki ve TCL gibi Çinli markaların ABD’de 1000 dolardan ucuz 4K TV’ler satmaya başladığını da söylemeden geçmeyelim. Kalitelerine kefil olamasak da, ekran boyutlarını ve fiyatları bu seviyelere düşürebiliyor olmaları, bizim gibi faturalarını ödeme endişeleri yaşayan sıradan insanlara umut veriyor.

Buradan gazı aldıktan sonra, tek ihtiyacımız 4K içerik. Sony, ilk 4K medya sunucusunu ve sürekli güncellenen ve indirilebilir bir içerik vaat eden servisini, ABD’de kullanıcılara sundu. Ama bunun için çok istikrarlı ve hızlı (adil kotasız) bir internet bağlantısına sahip olmak da gerekiyor, yani en azından burada da böyle bir hizmet olduğunda, gerekecek.

Doğal olarak, Japonların bizim gibi kaygıları yok, oldukça başarılı bir 4K TV yayını deneme süresi geçirdiler ve Brezilya’daki 2014 Dünya Kupası’nı 4K yayınlamaya hazırlanıyorlar. Türkiye mi dedin? Bizim bu tür konuları konuşmamız için henüz erken. 4K disklere gelecek olursak, “Mastered in 4K” Blu-ray diskler, bizce gayet faydalı bir antrenman, Sony ve Panasonic elbirliğiyle Ultra HD video biçimleri için 300 GB’lık yeni nesil optik diskler üstünde çalışıyorlar. İşler yolunda gidiyor gibi duruyor. Uygun fiyatlı 50 inçlik bir Ultra HD TV’den bizim Süper Ultra Ligin maçlarını 2017’de 4K izlemek, çok da büyük bir hayal gibi durmuyor.

4K, TV’nin geleceği çünkü…

hasan-selman

Hasan Selman
İnternet editörü

“Gelecek parlak ve bu geleceğin 8.294.400 pikseli var; sabırsızlanıyorum. Parçalar yerine oturuyor, belki yavaş, ama doğru bir şekilde. 4K’lı geleceğin önündeki engeller emin adımlarla aşılıyor. Manda kasa, standart çözünürlüklü TV’lerden, HD berraklığına geçiş sürecini hatırlıyor musun? Oradaki piksel sayısı artışı beş kattı, şimdiki ise dört kat. Peki, piksel bize ne ifade etmeli? Detay. Bir an evvel televizyonuma sahip ol, 4K. Daha iyi bir görselin seyir deneyimine ne kadar geniş anlamda bir fayda sağlayacağının farkında olmayanlar olabilir, ama gördüm ve söylüyorum, o kadar daha piksel inanılmaz fark yaratıyor. Daha çok veri, daha keskin kenarlar, daha detaylı görseller, daha canlı ve daha gerçekçi renkler ve hareketler demek. Bir anda kendini izlediğin şeyin bir parçası gibi hissediyorsun ve bunların hepsi salonundaki rahat koltuğunda başına geliyor. Harika bir TV geleceği gözümde canlanıyor.”

4K, TV’nin geleceği değil çünkü…

erhan acar

Erhan Acar
Dijital yayınlar editörü

“4K ile ilgili heyecanlanmayı gerçekten istiyorum ve yeterince izlemiş biri olarak, harika göründüğünü de söylemek zorundayım. Ama gerçek olamayacak kadar büyük. Türkiye’nin büyük bir kısmı, 720p için zar zor yetebilen, 1-2 Mbps’lik bağlantıya sağlıklı olarak yeni yeni kavuşuyor, bunun on katı büyüklüğündeki videoları kim nasıl izleyecek veya indirecek? 4K’nın şahlanabilmesi için ihtiyacı olan şey; eski dostumuz diskler. Sony ile Panasonic’in bir tanesi üzerinde çalıştıklarını ve 2015’te hazır olacağını açıklamaları, yeterli olmaktan çok uzak, şu an mağazalarda olmalıydı. 4K hazır olduğunda, ekran panelleri 6K olacak ve biz 6K gelecek mi yazıları yazacağız, veya gözlüksüz 3D deneyimi, hologramlar ve Oculus Rift gibi teknolojiler pazarı ele geçirmiş olacaklar. Tüm suç, pazarlama hırsı ile gerçek hayatta ne izleyebileceğimiz gerçeğini umursamadan TV’ler geliştiren üreticilerin…”

STUFF’IN GÖRÜŞÜ

4K’nın içerikteki yoksunluğu, testimizdeki Sony ve Samsung TV’lerin üstüne bir lanet gibi çöküyor, ama heyecanımızı da tamamen öldüremiyor. Teknolojilere ilk sahip olanlardan olmak, her zaman bir kumardır ve bu cihazlar için de, durum farklı değil. Mantık ile düşünen aklımızın küçük bir kısmı bir yıl daha beklemeyi salık veriyor, ama arzular şelale…