Stuff

3DTV’ler akıllanırsa…

TV’nizin Internet baglantısı, video oynatma özelligi, uygulama magazası ve 3D’si yoksa… Çöpe atın!

NELER YENİ?
Günümüzün ürünlerini degerlendirirken ‘televizyon’ kelimesini kullanmak yanlıs olabilir. Burada bahsettigimiz sey, devasa bir çevrimiçi eglence platformu. Cezp edici, degil mi?

NELERİ TEST ETTİK…


Panasonic TX-P50GT30 5399 TL
Testimizdeki tek plazma teknolojisine sahip ürün. Ancak bu, kendisinin eski model oldugu anlamına gelmiyor. Bakalım çevrimiçi durumu ne alemde?

Toshiba 46WL768 5156 TL
Toshiba, TV konusunda bir süredir yarısı önde götüren oyuncu değil ama 46WL768, hem özellikleri hem de tasarımı açısından oyuna dahil oluyor.

LG 47WL650 5589 TL
Testimizdeki tek pasif 3D ekran teknolojisine sahip televizyon. Bakalım pasif gözlükleri sinemadaki keyfi verebiliyor mu?

Sony KDL-46EX720 4899 TL
Sony’nin çevrimiçi bazlı sundugu zengin özellikler, bu üründe de kendisini gösteriyor. Skype üzerinden görüntülü aramalar da yapabilirsiniz!

Samsung UE46D7000 4189 TL
Bu ince, sevimli LCD TV gözümüzde iyi bir referansa sahip: Ürünün büyük abisi D8000, Stuff’ta en yüksek puanları almıstı.

Panasonic TX-P50GT30

GT30, testimizdeki tek plazma.

Büyük bir sürpriz degil; rakipleri üretmesi daha ucuz olan LCD teknolojisini kullanıyor, ancak Panasonic kendi yolunda devam ediyor.

Fark edebileceginiz üzere, testimizdeki diger bütün cihazlar 46-47 inçlik ekran boyutuna sahip. “Peki, neden Panasonic 50 inç, ne yapmaya çalısıyorsunuz siz?” diye sorabilirsiniz. Maalesef 46 inçlik modeli Türkiye’de satılmıyor. Ilk etapta ürüne bakıp, kendisini “modası geçmis” olarak görebilirsiniz.

Ancak Panasonic, düsündüğünüzün aksine mükemmel teknik özelliklere sahip. THX görsel sertifikasına sahip. Ürün, çevrimiçi içerik konusundaki gücünü Viera Connect servisine borçlu. Tasarımı çok hos, kullanımı kolay ve görüntü kalitesi harika. Ayrıca Skype uygulamasını da (ekstra Webcam gerektiriyor) çok sevdik.

3D görüntü açısından biraz karanlık oldugunu söyleyebiliriz. Bu yine de büyük bir eksi degil. Diger bütün durumlarda GT30’un sagladıgı görseller zengin ve güzel. Pek çok TV meraklısına göre bu görüntü kalitesini saglayan sey plazma paneller. Ses açısından bakarsak ürün biraz geride kalıyor:

GT30’un ses çıktısı cılız ve güçsüz. Ancak genel olarak harika bir cihaz.

Toshiba 46WL768
İnce televizyonlar son zamanlarda peynir ekmek gibi satılıyor. Toshiba da estetik konusunda riske girmemis gibi görünüyor. 3cm’den daha ince olan 46WL768’in ön tarafı harika görünümlü bir cam kaplamadan oluşuyor. Toshiba da teknik özellikler savasında geride kalmıyor. Aktif 3D destegi ve çevrimiçi içerik servisleri mevcut. Buradaki diger ürünler gibi, o da tek parça gözlükle birlikte geliyor. Toshiba’nın parlak ve canlı renklere sahip görüntüsü, görsel kalitesiyle ilgili en etkileyici yanı. Ancak çevrimiçi içerikteki HD görüntülerde biraz detay kaybı göze çarpıyor. Bazı durumlarda görüntü parazitli olabiliyor. 3D modunda görüntü hos ve parlak görünmeye devam ediyor. Ancak derinlik hissi her zaman için stabil sekilde varlıgını sürdürmüyor. Yani bazen görüntüler iç içe geçebiliyor. Güzel özellikleri var, ancak Toshiba’nın bu ürünü ilk seçenek olmaktan ziyade bir alternatif olarak göze çarpıyor. Sık olarak kullandıgımız bir deyisi tekrarlayalım: Toshiba’nın bu ürünü gerçekten çok iyi, ancak akıllı TV deryasındaki kalabalıkta kafanızı kaldırdıgınız zaman kendisini fark edemeyebilirsiniz. Ancak yineleyelim; kendisi iyi bir cihaz.

LG 47LW650
Rakipleri aktif 3D alternatifler sunarken, LG’nin pasif 3D teknolojili bir ürün piyasaya sürmesi gerçekten cesurca. Cesurca ama mantıksız degil. Ne de olsa pasif 3D teknolojisi sinema salonlarındakilerle aynı. Eh, insanların da sinema kalitesinden gayet memnun olduklarını hesaba katarsak… Gözlükler inanılmaz derecede ucuz. LG, ürünüyle birlikte yedi adet gözlügü kutu içerigine dahil etmiş. Ayrıca bu gözlükler, aktif teknolojili akranlarının yanında oldukça hafif.
3D Blu-ray izlerken crosstalk ya da görüntüde herhangi bir sekme meydana gelmiyor. Ayrıca eglenceden de ödün vermiyorsunuz. 3D açısından, simdiye kadar kullandıgımız en iyi TV. LG’nin Smart TV çevrimiçi platformu simdilik çok öne çıkmıyor. Ancak pek çok içerik ve ücretsiz uygulama mevcut. Çevrimiçi içerik izlerken de görüntü net ve akıcı. Enteresan bir sekilde, Blu-ray oynatırken sesler az geliyor ve çok çalısıyormus gibi görünse de, görüntü isleme yeteneklerinin tamamını kullanmıyor. Ancak genel olarak karsısına çıkması zor, güçlü ve iyi özelliklere sahip bir rakip. Pasif teknolojisi alır, yürür…

Sony KDL-46EX720
Genel çizgileri itibariyle Sony etiketine sahip oldugunu bagıra çagıra söyleyen bir ürün daha karsımızda. Sony, TV konusunda piyasadaki önemli markalardan birisi. Ancak firmayı asıl iddialı kılan yönü, sundugu çevrimiçi içerik hizmetleri. Ayrıca firmanın hemen hemen diger bütün ürünleri de bu servislerle uyumlu. Dolayısıyla basarıyla kurulmus bir ekosistem görüyoruz. Görüntü kalitesinde ufak tefek pürüzler göze çarpıyor. Hatta bazı seyler adeta gözü tırmalıyor. Çevre dostu ve güzel, canlı renkler sunuyor. Ön yüzündeki mat kaplama ise çok kritik: Yansıma yapmıyor; ısıgın fazla oldugu parlak odalarda dahi rahatlıkla kullanabilir. Bunun yanı sıra siyahlar tam siyahtan ziyade, daha parlak ve biraz daha mavi renkte görünüyor. Bu da seyir keyfini olumsuz etkiliyor. Hoparlörleri de biraz güçsüz kalıyor. Facebook, YouTube ve Twitter’ın yanı sıra sundugu çevrimiçi servislerden en önemlisi Skype. Cihaza bir Web kamerası ve mikrofon ekleyerek yerinizden kalkmadan görüntülü aramalar yapabilirsiniz. Enerji tasarruflu sık bir TV ama ilk tercihiniz olması için daha iyi performans sunması gerekiyor.

Samsung UE46D7000
Eger içinizdeki estetik takıntılı tasarımcıyı dinleyecek olursanız, muhtemelen ikinci kere düsünmeden D7000 satın alırsınız. Evet, bir TV’yi seçmek için göz önünde bulundurmanız gereken pek çok kriter mevcut, ancak Samsung’un kullandıgı süper ince, parlak ve çekici panel, ürünü modern standartlar içerisinde dahi özel kılıyor.
D7000, sirin görüntüsünden daha fazlaısna sahip. Dahili Wi-Fi bagdastırıcısı ile Samsung’un çevrimiçi platformu olan Smart Hub’a baglanabiliyor, USB üzerinden içerigi harici diske kaydedebiliyorsunuz. Öne çıkan bu özellikleri, ürünün ortalama düzeyde olan ses kalitesini ve tek gözlükle birlikte gelmesini adeta kompanse ediyor. Yüksek çözünürlüklü görüntü, çevrimiçi kaynaktan izlerken dahi son derece net ve akıcı görünüyor. Arka aydınlatma, karanlık sahnelerde bile varlıgını hissettirmiyor. 3D görüntüler ise son derece canlı ve net. Diger ürünlerdeki gibi görüntü parlaklıgından bir sey kaybetmiyor. Social Hub platformu Facebook, YouTube, Twitter gibi siteler için uygulamalar bulunduruyor. Arama motoru ile yerel ya da DLNA içerik listesinde arama yapabiliyorsunuz.