2013'ün en iyi akıllı telefonları

 Samsung Galaxy S4

Bir telefonda ne kadar özelliği bir araya toplayabilirsin? S4’e sor

galaxy s4

İnsana hayatta sadece üç şey hiç bir zaman yeterli gelmez; seks, para ve akıllı telefon hafızası. Galaxy S4’ün ilk ikisi konusunda size yardımcı olması zor, ama üçüncüsü konusunda elinden geleni yapabilir. 64 GB depolama alanı, microSD eklentisiyle 128 GB’a kadar çıkabiliyor. Yani binlerce fotoğraf ve video saklayabiliyor. Tabii, bir de bunları insanın başını döndüren 5 inç Full HD ekranına yansıtıyor. HTC ve LG’nin yüksek standartlarının çok az altında kalıyor diyebiliriz. 13 MP’lik kamerası gerçekten çok iyi ve esnek kullanım imkânına sahip. Bu alanda da, G2 ve iPhone’un biraz gerisinde kalıyor. Bunların yanında, tüm gün kullanım için fantastik pil ömrü, kafa üstü düşmeye dayanıklı gövdesi, TouchWiz altyapısı, fitness takip sistemi S Health uygulaması ve göz takip sistemi gibi faydalı özellikleri var.

Sekiz çekirdekli Exynos işlemci sayesinde gayet hızlı çalışıyor. Çok yüksek grafik kalitesine sahip oyunlar ya da çoklu uygulamalar gibi telefondan ek performans isteyen işlemler de hiçbir şekilde sorun yaşanmıyor.

Peki neden S4, tüm bu iyi özelliklerine rağmen testin kazananı olamadı? Çünkü HTC daha şık. Ve iPhone’un daha çok uygulaması var. Ve hepsinden önemlisi, LG G2, S4’ün yaptığı her şeyi ondan biraz daha iyi yapabiliyor.

galaxy s4 yatay

KAMERA
S4, sahip olduğu özel uygulamalar ve ayarlar ile fotoğraf çekmeyi en çok sevdiğimiz akıllı telefonlardan biri. Fotoğraf düzenleme için birçok güzel uygulaması var ve bu alanda LG’yle yarışıyor. Hatta şans eseri olduğuna eminiz ama benzer uygulamaları çok. Standart panorama ve HDR modlarına ek olarak, Best Photo ve Eraser Mode da favorilerimiz arasında bulunuyor. Genel kalitesi muhteşem olan S4, normal ışıktaki detay performansı açısından LG’nin gerisinde kalıyor. Düşük ışık koşullarındaysa test içerisindeki diğer tüm telefonlarda olduğu gibi, bir miktar sorun yaşıyor. Gündüz otomatik modu kullanırken, görsel işleme o kadar hızlı hâle geliyor ki, neredeyse fotoğraf çektiğinizi bile anlamıyorsunuz. Ama iş geceye gelince, her bir kareden sonra en az iki saniye gürültü azaltıcı süreç etkin oluyor ve bu da iki kare arası süreyi uzatıyor.

İŞLETİM SİSTEMİ
Bir S4 satın alınca, vermen gereken ilk karar, S4’ün pil ömründen çalan özelliklerinden hangilerini kapatacağını belirlemek olacak. Bizim önerimiz, göz takip sistemi olan Smart Stay ve tek ekranda çoklu uygulama penceresi açmana yarayan Multi Window dışındaki tüm özellikleri kapatman olacak. Bunun dışında fitness takibi için S Health ve onun tüm araçları inanılmaz iş görüyor.
Ana görünümüne gelirsek, Samsung’un Android üzerine eklediği TouchWiz adlı kullanıcı arayüzünün çizgi filmvâri grafiklerinden sıkılırsanız, Galaxy S4’üne JellyBean yükleyerek çok daha klas bir telefona sahip olabilirsin. Ama Johnathan Ive’ın iOS 7’sini düşünürsek, artık canlı ve patlayan renkler, bu alanda çoktan moda hâline geldi bile. Zariflik ve şıklık ise eskiden olduğu kadar önemsenmiyor.

galaxy s4 arka

EKRAN
Siyahların tam siyah olması ve bakış açısına göre renklerin doygunluğu başlangıçta mükemmel gözüküyor. LG’ye göre parlaklık ayarlarının yetersiz oluşu, S4’ü uzun vadede pil ömrü açısından LG’nin geriisnde bırakıyor.

PERFORMANS
Multi Window özelliği, bir yanda göz takip sistemi, bir yanda video oynatıcı gibi iki farklı uygulamayı kullandığınız anda bile performansını gayet iyi koruyor. Ama şunu unutmayın, birçok insan aynı anda birden fazla uygulama kullanmıyor.

Teknik
● Ekran 
5 inç 1920×1080; 441 ppi ● İşlemci 8 çekirdekli Exynos ● Bellek 2 GB ● Kamera 13 MP, 1080p (arka); 2 MP 1080p (ön)  Depolama 16/32/64 GB + 64 GB microSD ● Pil 2600 mAh, 17 saat konuşma süresi ● Ebatlar 137x70x7,9 mm, 130 gram ● Fiyat 1499 TL (16 GB)