Stuff

​Vodafone’un “Yarını Kodlayanlar” projesi Suriyeli çocuklarla buluşuyor

Vodafone geçen yıl başlattığı “Yarını Kodlayanlar” projesinde yeni bir döneme giriyor. 

GAP İdaresi’ne ait Çok Amaçlı Toplum Merkezleri’nde (ÇATOM) eğitimlerle 7-14 yaş arası Suriyeli çocuklar 10 gönüllü eğitmenin yönetiminde programlamaya giriş, uygulama yapma, hikaye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitim alacak. Bir günlük hackathon’lar ile sona erecek eğitimlerle 4 ayda 250 Suriyeli çocuğa ulaşılması hedefleniyor.

“Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında bugüne kadar İstanbul, Samsun, İzmir, Kayseri ve Mardin olmak üzere toplam 5 ilde 1.330 çocuğa kodlama eğitimi verildi; çocuk hackathon’larına yaklaşık 600 çocuk katıldı. Projenin ikinci etabında Şanlıurfa’da 10 Suriyeli çocuğun katılımıyla düzenlenen ilk kodlama eğitimine Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır da katıldı.

Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan "Projemizi Suriyeli çocukları kapsayacak şekilde Şanlıurfa’da da düzenlemeye karar verdik. “Yarını Kodlayanlar” ile Türkiyeli çocuklara olduğu gibi Suriyeli çocukların hayatında bir umut ışığı olmak, onların geleceğini aydınlatacak bir adım atmak istiyoruz. Şanlıurfa’da vereceğimiz eğitimlerle, kodlamanın Türkiyeli ve Suriyeli çocukların ortak dili olmasını hedefliyoruz” dedi.

Habitat’ın 20 yıldır toplumsal dönüşüm ve bilişim odaklı kalkınma alanlarında çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ise “Bu eğitimlerin Suriyeli çocukların toplumla entegrasyonunu sağlayacak ve geleceğini aydınlatacak önemli bir adım olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu

“Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında Suriyeli çocuklara yönelik düzenlenecek kodlama eğitimlerinde, MIT’nin çocuklara yönelik geliştirdiği “Scratch” programının Arapça versiyonu kullanılacak.