Kısa bir aradan sonra GoPro Karma yeniden gökyüzünde. Peki bu sefer olmuş mu?
GoPro, yükselen drone pazarına kayıtsız kalamamış ve Karma modelini pazara sürmüştü. 2016 yılında tüketicilerle buluşan Karma’nın hikayesi ise hızlıca ara vermek zorunda kaldı. Bunun altında yatan neden ise yaşanan batarya problemleriydi.
GoPro Karma’yı farklı paketlerle satın alabiliyorsunuz. En yüksek fiyatlı modelinin içerisinde 5 inç 720p ekrana sahip kumanda, GoPro’nun üst modeli Hero 5 Black ve Karma Grip gimbal yer alıyor. Bu sayede eksiksiz bir çözüm elde ediyorsunuz. Bu setin fiyatı 1099 dolar.
Eğer GoPro Hero 5’iniz veya Karma uyumlu GoPro kameranız varsa maliyetinizi daha aşağı çekmeniz mümkün. Karma ve Karma Grip ile almak isterseniz fiyat 799 dolara düşerken, “benim Karma Grip’e ihtiyacım yok” derseniz ise Karma’yı tek başına 599 dolara satın alabiliyorsunuz. Hero 5 modellerinin dışında Hero 4Silver ve Black kullanıcıları Karma’yı kullanabilir.
Karma’nın, Mavic Pro ve Phantom 4 ile ciddi bir ivme yaşayan DJI’ı ne ölçüde etkileyeceği ise merak konusu.
1 Ağaçlara dikkat
Otomatik havalanan ve konan Karma’yı kumandada bulunan iki tuş ile kontrol edebiliyorsunuz. Karma’yı uçurmak kulağa ilk bakışta kolay gelse de nesneleri görme konusunda biraz zayıf.
2 Bağımsız kalmayı seviyor
Karma ile kumanda arasındaki bağlantı Wi-Fi sinyalleri ile sağlanıyor. Fakat 150 metreden sonra sinyal kaybı yaşamak pek keyifli değil. 20 dakikalık uçuş süresi de benzer şekilde parlak değil.
3 Balık bakışlı
Karma’nın 4K çözünürlükte kayıt yapabilmesi sayesinde yüksek detayları elde edebiliyorsunuz. Üstelik görüntüler çok yumuşak. GoPro kullanıcılarının tanıdığı balık gözü efekti ise yüksekte daha belli oluyor.
4 Dayanıklı pervaneler
Karma’nın aksesuarları ve parçaları Mavic Pro’ya göre daha sağlammış gibi gözüküyor. Ayrıca kullanılan pervane, pervane kolları, gimbal gibi birçok önemli parça kullanıcı tarafından rahatlıkla değiştiriliyor.
5 Takibi bırak
Karma 4 adet Auto Shot moduna sahip. Seçtiğiniz otomatik moda göre kamerayı sizin kontrol etmenize gerek kalmıyor. Otonom uçuş modu sayesinde kontrolü Karma’ya bırakabiliyorsunuz.
Peki Karma Grip’te işler nasıl?
- Gizli yardımcı
Karma’nın içerisinden kolayca çıkabilen Karma Grip kolay kullanımı ile dikkat çekiyor. Basit tasarımı ve kolay kullanımı ile kayıtlarınız artık daha net.
- Sarsıntıları unutun
Yürürken veya hareket halindeyken titreşimden dolayı çekemediğiniz görüntüleri artık çekmek mümkün. Karma Grip elinizin ortaya çıkardığı titreşimleri absorbe ediyor.
- Kontrol sizde
Karma Grip’in üzerinde bulunan tuşlar sayesinde video, fotoğraf, timelapse gibi modlar arasında geçiş yapmanız mümkün. Kaydı başlatıp, sonlandırmak da buradan gerçekleştiriliyor.
- Uyumlu çalışıyor
GoPro’nun meşhur mount sistemi Karma Grip ile de çalışıyor. Bu sayede otomobilinize veya bisikletinize sabitleyici bir mount ile Karma’yı bağlamanız mümkün.
Stuff Görüşü
Kötü mü? Tamamen kötü demek haksızlık olacaktır. Fakat bazı özelliklerini diğer drone üreticilerinden örnek almalı.
GoPro’nun ilk drone denemesi olan Karma’nın özellikleri cihazı parlatmak için yeterli değil. Eğer GoPro kullanıcısıysanız tanıdık kullanımı, elinizdeki aksesuarlarla olan uyumu dikkat çekici. Çeşitli kullanım ihtiyaçlarına göre şekillenebilmesi ise kullanıcıların hoşuna gidecek türden. Fakat gelişimini tamamlaması için yeni versiyonunu beklememiz gerekecek gibi.
Teknik özellikler
- Maksimum hız 56 km/s
- Maksimum menzil 3km
- Maksimum uçuş yüksekliği 3.2km
- Batarya ömrü 20 dakika üzeri
- Ölçüler (pervanesiz) 411x303x117 mm, 1006 gr
- Kumanda 5 inç 720p dokunmatik
- Batarya ömrü 4 saat